Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Χρονολόγησαν με ακρίβεια τις δυναστείες των φαραώ Μέτρησαν τον άνθρακα-14 με ακρίβεια δύο δεκαετιών


Το ακριβές χρονολόγιο των δυναστειών των Αιγύπτιων φαραώ κατάφεραν να προσδιορίσουν οι επιστήμονες που μέτρησαν τον άνθρακα-14 σε εκατοντάδες αντικείμενα από το Νείλο.
Oι ειδικοί συγκέντρωσαν 211 δείγματα φυτικής ύλης σε αντικείμενα που βρίσκονται σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά μουσεία. Για να εξασφαλίσουν ότι τα δείγματα έχουν την ίδια ηλικία με τα εκθέματα, απέφυγαν αντικείμενα από ξύλο και οστά και προτίμησαν υφάσματα, τρόφιμα, καλάθια και πανέρια.
Η έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Κρίστοφερ Ράμσι της Σχολής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, για την οποία συνεργάστηκαν ερευνητές από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας, την Αυστρία και το Ισραήλ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science». Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που χρησιμοποιεί μετρήσεις ραδιενεργών ισοτόπων άνθρακα σε αντικείμενα των φαραώ από το 2650 π.Χ. ώς το 1100 π.Χ. Εξοπλισμός τέτοιου είδους δεν υπάρχει στην Αίγυπτο κι έτσι αντίστοιχη έρευνα δεν είχε γίνει ποτέ στη χώρα των φαραώ.
«Τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά», λέει στο «Νature» ο Χέντρικ Μπρούινς, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ. «Για πρώτη φορά, η χρονολόγηση με άνθρακα επιβεβαιώνει λίγο - πολύ τις χρονολογίες της αρχαίας Αιγύπτου». Τα περισσότερα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από τάφους ονομαστών φαραώ, για τους οποίους είναι ήδη γνωστό πότε βασίλεψαν. Η χρονολόγηση έγινε με ακρίβεια δύο δεκαετιών ή και λιγότερο κι έλυσε αρκετές διαφωνίες που διαρκούσαν χρόνια.
Μία από αυτές είναι η έναρξη της περιόδου του Νέου Βασιλείου, που περιλαμβάνει την κυριαρχία του Αμενχοτέπ, του Τουταγχαμών και του Ραμσή. Μία ομάδα ιστορικών έλεγε πως το Νέο Βασίλειο αρχίζει το 1539 π.Χ. και μία άλλη το 1550 π.Χ. Σύμφωνα με τα ευρήματα, ισχύει η δεύτερη χρονολογία, ίσως μάλιστα και μία δεκαετία νωρίτερα.
Παρομοίως, οι ιστορικοί διαφωνούν για το πότε αρχίζει το Μέσο Βασίλειο, που προηγήθηκε του Νέου Βασιλείου. Οι πιθανές χρονιές ήταν από το 2055 έως το 2009 π.Χ. Οι επιστήμονες τώρα συμφωνούν με το 2055 π.Χ. Τα ευρήματα μάλιστα ίσως αποδειχθούν σημαντικά για τη χρονολόγηση της έκρηξης του ηφαιστείου της Θήρας, για την οποία οι ειδικοί εξακολουθούν να διαφωνούν. Σύμφωνα με παλιότερες έρευνες, η έκρηξη τοποθετείται 100 χρόνια πριν από την έναρξη του Νέου Βασιλείου, άρα γύρω στο 1650 π.Χ. Από την άλλη, οι έρευνες του αυστριακού αρχαιολόγου Μάνφρεντ Μπίτακ του Πανεπιστημίου της Βιέννης, τόσο στα ιστορικά κείμενα όσο και με ραδιοχρονολογήσεις, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η έκρηξη στη Σαντορίνη έλαβε χώρα όχι πριν από την έναρξη του νέου Βασίλειου, αλλά στη διάρκειά του, δηλαδή αρκετά χρόνια μετά το 1550 π.Χ.

Πηγή
http://www.haravgi.com.cy/site-article-43295-gr.php