Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Μουντιάλ 2010: Το άγχος των… πέναλτι

Τι μπορούν να κάνουν οι ποδοσφαιριστές του Μουντιάλ για να αποφύγουν το άγχος των πέναλτι; Βρετανοί ψυχολόγοι απαντούν πως πρέπει να αγνοήσουν τον τερματοφύλακα που θα βρίσκεται απέναντί τους, στα 11 μέτρα, και να εστιάσουν την προσοχή τους στα δίχτυα και συγκεκριμένα στο σημείο που θέλουν να στείλουν τη μπάλα.
Σύμφωνα λοιπόν με έρευνα του αθλητικού ψυχολόγου Γκρεγκ Γουντ του βρετανικού πανεπιστημίου του Έξετερ οι παίκτες όλων των ομάδων και ιδιαίτερα εκείνων που παραδοσιακά δεν έχουν καλές επιδόσεις στα πέναλτι (Αγγλία, Ολλανδία, Γιουγκοσλαβία, Μεξικό, Ελβετία), πρέπει να είναι ήρεμοι και να μην κοιτούν τον τερματοφύλακα ο οποίος μπορεί να διασπάσει την προσοχή τους. Ο κ. Γουντ μάλιστα δηλώνει: «Είμαστε εκ φύσεως προγραμματισμένοι να εστιάζουμε σε εκείνα τα πράγματα του περιβάλλοντός μας που θεωρούμε απειλητικά και σε μια δοκιμασία πέναλτι το μόνο πράγμα που απειλεί την επιτυχή εκτέλεση ενός κτυπήματος, είναι ο αντίπαλος τερματοφύλακας, συνεπώς τείνουμε να εστιάζουμε σε αυτόν και να παρακολουθούμε τις κινήσεις του. Όμως, αντίθετα, θα έπρεπε να κοιτάζουμε εκεί μόνο όπου σκοπεύουμε να στείλουμε την μπάλα και να αγνοούμε τον τερματοφύλακα. Ο έλεγχος ανήκει στον παίκτη, πρέπει να το συνειδητοποιήσει, να αποκτήσει εμπιστοσύνη από αυτό, να εστιάσει τη ματιά του και να αφήσει τα μάτια του να τροφοδοτήσουν τον εγκέφαλό του με τις αναγκαίες πληροφορίες για το ακριβές χτύπημα της μπάλας».
Κατά τη διάρκεια της μελέτης εθελοντές εφοδιασμένοι με ειδικές συσκευές παρακολούθησης και καταγραφής του βλέμματος του παίκτη κατέγραψαν πως όσο περισσότερο άγχος είχε ένας παίκτης, τόσο περισσότερο εστίαζε στην «απειλή» του.
Επιμύθιο: Επειδή οι στατιστικές λένε πως όσοι παίκτες έχουν πολύ άγχος, έχουν και 45% πιθανότητες να αστοχήσουν, καλό θα ήταν να ακολουθήσουν τη συμβουλή των ειδικών και να αποβάλουν το άγχος των πέναλτι κοιτώντας απλά τα… δίχτυα.

Πηγή
http://www.moodhackers.com/gr/Freetime/Infofun/Mundial-stress-penalti/48-1129.html