Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Παρελθόν (και) το ακατάσχετο στις καταθέσεις

Παρελθόν θα αποτελέσει σύντομα το ακατάσχετο των μισθών και των συντάξεων μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ τον μήνα για όσους χρωστούν στο Δημόσιο και δεν πληρώνουν. Η διάταξη που προστατεύει τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους από τις κατασχέσεις χρημάτων θα
καταργηθεί με ειδική ρύθμιση που θα συμπεριληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση οι φορολογικές Αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να κατάσχουν ποσά από τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών χωρίς να εξετάζουν από πού προέρχονται τα υπόλοιπα αυτά, δηλαδή χωρίς να ενδιαφέρονται αν πρόκειται για ποσά μισθών ή συντάξεων κατατεθειμένα στους λογαριασμούς των οφειλετών. Σήμερα μπορεί να κατασχεθεί το 25% από μισθούς και συντάξεις, εφόσον το ποσό που απομένει δεν είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση το Δημόσιο θα μπορεί να αρπάζει όλο τον μισθό ή τη σύνταξη!

Στο κείμενο του νέου Μνημονίου, που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, προβλέπεται η λήψη άμεσων και αυστηρών μέτρων για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών, τα οποία διογκώνονται κάθε μήνα. Οπως αναφέρει επί λέξει το σχετικό απόσπασμα, «για να εξασφαλιστεί η ταχεία είσπραξη των φόρων, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εφαρμόσει το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο του 2013, τη δυνατότητα της άμεσης χρέωσης των τραπεζικών λογαριασμών για τους φορολογουμένους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο»!

Αμεση χρέωση των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών του Δημοσίου σημαίνει ουσιαστικά ότι σε κάθε περίπτωση που μια οφειλή προς το Δημόσιο καθίσταται ληξιπρόθεσμη, οι αρμόδιες φοροελεγκτικές υπηρεσίες θα μπορούν να την εισπράξουν άμεσα, με χρέωση των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη, που θα γίνεται χωρίς καμιά προειδοποίηση! Ουσιαστικά θα έχουν το δικαίωμα να κατάσχουν ποσά από τα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων του οφειλέτη. Εάν τα κατασχεθέντα ποσά δεν επαρκούν για να καλύψουν την οφειλή, τότε τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη απλώς θα... μηδενίζονται! Το ακάλυπτο ποσό της οφειλής θα αναζητείται με την επιβολή άλλων μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Οι άμεσες χρεώσεις των τραπεζικών λογαριασμών κάθε οφειλέτη του Δημοσίου θα επιβάλλονται χωρίς να εξετάζεται εάν τα ποσά που κατάσχονται είναι μισθοί ή συντάξεις που έχουν κατατεθεί στους λογαριασμούς του. Ως εκ τούτου, το ακατάσχετο των μισθών και των συντάξεων έως 1.000 ευρώ τον μήνα δεν θα ισχύει στις περιπτώσεις αυτές.

Το μέτρο της άμεσης χρέωσης των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών του Δημοσίου το έχουν εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών τα τεχνικά κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμε

Πηγή