Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Ανακάλυψαν ζωή σε μεγάλο βάθος κάτω από την γη !

Για πρώτη φορά στην ιστορία, επιστήμονες ανακάλυψαν μορφές ζωής στην τροπόσφαιρα, το κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας που εκτείνεται... σε ύψος 8-15 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης. Μάλιστα, οι ζωντανοί μικροοργανισμοί βρέθηκαν να υπάρχουν σε αφθονία και συγκεκριμένα να αποτελούν το.... 20% των συνολικών σωματιδίων της τροπόσφαιρας!


   Οι επιστήμονες δηλώνουν έκπληκτοι με την ανακάλυψή τους καθώς τα μέχρι τώρα ευρήματα περιελάμβαναν μόνο σκόνη και κόκκους αλατιού. Όπως αναφέρουν, το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρχουν μορφές ζωής ακόμα και εκεί που δεν το περιμένει κανείς, μέχρι και στις πιο δύσκολες συνθήκες επιβίωσης. 
 Οι μικροοργανισμοί που εντοπίστηκαν ήταν κυρίως βακτήρια και μύκητες, με τα κύτταρα των ζωντανών βακτηρίων να έχουν διάμετρο μεταξύ 0.25-1 εκατομμυριοστού. Ανάλογα με την τοποθεσία των δειγμάτων που συλλέχθηκαν, τα βακτήρια ήταν άλλοτε χερσαίας και άλλοτε θαλάσσιας προέλευσης. Η γενετική μελέτη των μικροοργανισμών έδειξε ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόκληση βροχοπτώσεων/χιονοπτώσεων και γενικότερα επηρεάζουν τον καιρό και το κλίμα. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο πόσοι από αυτούς ήταν παθογόνοι και σε ποιο βαθμό μπορεί να ευθύνονται για την εξάπλωση ασθενειών.

Πηγή