Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Εισαγωγή στους Αριθμούς....

Η πρώτη φυσική διάκριση των Αριθμών είναι σε μονούς και ζυγούς. 

Οι ζυγοί αριθμοί είναι εκείνη πού μπορούν να διαιρεθούν σε δύο ίσα μέρη, χωρίς να αφήσουν τη μονάδα σαν υπόλοιπο. 
Οι μονοί αριθμοί, όταν χωριστούν σε δύο ίσα μέρη, αφήνουν και μία μονάδα σαν υπόλοιπο.
 Όλοι οι ζυγοί αριθμοί, εκτός από τη δυάδα, το δύο, πού είναι απλώς δύο μονάδες, μπορούν να χωριστούν σε δύο ίσα μέρη καθώς και σε δύο άνισα μέρη, αλλά και στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν παρουσιάζονται οι άρτιοι μαζί με τους περιττούς αριθμούς, ή οι περιττοί μαζί με τους άρτιους. 
Ο δυαδικός αριθμός δύο δεν μπορεί να χωριστεί σε δύο άνισα μέρη. Έτσι το 10 χωρίζεται σε 5 και 5, πού είναι δύο ίσα μέρη, καθώς και σε 3 και 7, πού είναι περιττοί, και σε 6 και 4, πού είναι άρτιοι αριθμοί. Αλλά ο μονός αριθμός χωρίζεται μόνο σε δύο άνισα μέρη και το ένα μέρος είναι ένας περιττός αριθμός και το άλλο ένας άρτιος αριθμός. Έτσι το 7 χωρίζεται σε 4 και 3, ή σε 5 και 2.  


 Οι αρχαίοι παρατήρησαν επίσης ότι ή μονάδα είναι «μονός» αριθμός και ότι είναι ο πρώτος «μονός αριθμός», γιατί δεν μπορεί να διαιρεθεί σε δύο ίσους αριθμούς. Μία άλλη Ιδιομορφία πού παρατήρησαν ήταν ότι ή μονάδα, προστιθέμενη σε ένα ζυγό αριθμό τον καθιστούσε μονό, αλλά αν οι ζυγοί προσθέτονταν σε ζυγούς αριθμούς μας έδιδαν πάλι ζυγούς αριθμούς.
Ο Αριστοτέλης στην Πυθαγορική πραγματεία του παρατηρεί ότι η μονάδα μετέχει και της φύσης του ζυγού αριθμού, γιατί όταν προστίθεται σε μονό αριθμό μας κάνει ένα ζυγό, και όταν προστίθεται σε ένα ζυγό σχηματίζεται ένας μονός αριθμός. Έτσι ονομάζεται «αρτιόμορφος μονός».
Η Μονάδα είναι ή πρώτη Ιδέα του περιττού αριθμού. Κατά τον ίδιο τρόπο οι Πυθαγόρειοι θεωρούν το «δύο» σαν την «πρώτη Ιδέα της απροσδιόριστης δυάδας» και αποδίδουν τον αριθμό 2 σε κείνη την απροσδιόριστη, άγνωστη και απεριόριστη όψη στον κόσμο, ακριβώς όπως συσχετίζουν τη μονάδα με καθετί πού είναι καθορισμένο και κανονικό. Σημείωσαν ακόμα ότι στη σειρά των αριθμών, πού αρχίζουν από τη μονάδα, οι αριθμοί αυξάνονται κάθε φορά με την προσθήκη μίας μονάδας και έτσι ο λόγος μεταξύ τους μειώνεται. Έτσι το 2 σε σχέση με το 3 είναι 1 ± 1 στο 2, δύο και μία μονάδα, τρία δεύτερα. Το 4 σε σχέση με το 3 είναι 3 και μία μονάδα και ο λόγος είναι τέσσερα τρίτα, τα έξι πέμπτα, 6 προς 5 είναι μικρότερο από τον προηγούμενο, δηλαδή τα πέντε τέταρτα ή 5 προς 4 και το ίδιο συνεχίζεται σε όλη τη σειρά των αριθμών. Επίσης ότι στη φυσική σειρά αριθμών κάθε αριθμός είναι το μισό του αθροίσματος των αριθμών πού τον περιστοιχίζουν. Έτσι το 5 είναι το μισό του 6 συν 4. Επίσης πως το μισό του αθροίσματος του επόμενου ζευγαριού αριθμών, π.χ. το 5 είναι το μισό του 7 συν 3 κι αυτό συνεχίζεται μέχρι πού φτάνουμε στο σημείο όπου ο ένας αριθμός του ζευγαριού να είναι η μονάδα. Η ίδια η μονάδα έχει αριθμό μόνο πάνω απ' αυτή. Έτσι ονομάζεται «πηγή κάθε πλήθους». Η φράση «αρτιόμορφος ζυγός» είναι ένας άλλος όρος που χρησιμοποιούταν στην αρχαιότητα για ένα είδος ζυγών αριθμών. Αυτά πού διαιρούνται σε δύο ίσα μέρη και κάθε ένα απ' αυτά τα μέρη διαιρείται ομοιόμορφα και η ομοιόμορφη διαίρεση συνεχίζεται μέχρι να προκύψει η μονάδα. Ένας τέτοιος αριθμός είναι το 64. Οι αριθμοί αποτελούν μία σειρά, αρχίζοντας από τη μονάδα και σχηματίζοντας κάθε φορά ένα λόγο «δύο» μεταξύ τους, όπως 1, 2, 4, 8, 16, 32. Ο όρος «αρτιόμορφος μονός», αναφερόμενος σε ένα ζυγό αριθμό, όπως 6, 10, 14, 18, που όταν διαιρεθεί σε δύο ίσα μέρη, αυτά τα μέρη δεν μπορούν να διαιρεθούν ξανά σε ίσα μέρη. Μπορεί να σχηματιστεί μία σειρά τέτοιων αριθμών με διπλασιασμό των αριθμών μίας σειράς από μονούς αριθμούς: οι 1, 3, 3, 5, 7, 9, μας δίδουν τους 2, 6, 10, 14, 18.
Οι μη αρτιόμορφοι ζυγοί αριθμοί μπορούν να χωριστούν σε δύο μέρη κι αυτά τα μέρη να χωριστούν ξανά εξίσου. Τέτοιοι αριθμοί είναι το 24 και το 28. 
Οι μονοί αριθμοί μπορούν να θεωρηθούν από τρεις απόψεις, ως εξής: 

«Πρώτοι και απλοί»
. Είναι οι αριθμοί 3, 5, 7, 11, 13, 19, 23, 29, 31, δεν μπορούν να μετρηθούν με άλλους αριθμούς εκτός της μονάδας. Δε συντίθενται από άλλους αριθμούς, αλλά σχηματίζονται μόνο από τη μονάδα. 
«Δεύτεροι και σύνθετοι»
. Είναι στην πραγματικότητα «μονοί», αλλά περιέχουν άλλους αριθμούς και συντίθενται απ' αυτούς. Τέτοιοι είναι οι 9, 15, 21, 25, 27, 33 και 39. Αυτοί περιέχουν μέρη πού κατονομάζονται με έναν άλλο αριθμό, εκτός από τη βασική μονάδα. Έτσι το ένα τρίτο του εννιά είναι το 3, το ένα τρίτο του 15 είναι το 5 και το ένα πέμπτο είναι το 3. Αφού περιέχει έναν άλλο αριθμό ονομάζεται δεύτερος και αφού είναι επιδεκτικός διαίρεσης ονομάζεται σύνθετος.
Η τρίτη ομάδα μονών αριθμών είναι πιο περίπλοκη, αφού οι αριθμοί της είναι δεύτεροι και σύνθετοι, αλλά στη μεταξύ τους σχέση είναι πρώτοι και απλοί. Τέτοιοι είναι το 9 και το 25 και οι δύο διαιρούνται και ο καθένας απ' αυτούς είναι δεύτερος και σύνθετος, αλλά δεν έχουν κοινό μέτρο. Έτσι το 3 που διαιρεί το 9, δε διαιρεί το 25.
Οι ζυγοί αριθμοί έχουν επίσης, διακριθεί από τους αρχαίους σε Τέλειους,Ελλιπείς και Υπεράφθονους.


Υπερτέλειοι και Υπεράφθονοι είναι αριθμοί όπως οι 12 και 24. Ελλείπεις είναι αριθμοί όπως το 8 και το 14. Τέλειοι είναι αριθμοί όπως το 6 και το 28 που είναι ίσοι με το άθροισμα των μερών τους. Δηλαδή, το 28, έχει μισό του το 14, το ένα τέταρτό του είναι το 7, το ένα έβδομό του είναι το 4, το ένα δέκατο τέταρτό του είναι το 2 και το εικοστό όγδοό του είναι το 1, δηλαδή ποσότητες που προστιθέμενες δίνουν το 28.
Στους Ελλιπείς αριθμούς, όπως είναι το 14, το σύνολο του αριθμού υπερβαίνει τα μέρη του, δηλαδή το ένα έβδομο του 14 είναι το 2, το μισό του είναι το 7 και το ένα δέκατο τέταρτο είναι 1. Το άθροισμά τους είναι 10, δηλαδή λιγότερο από το 14.
Στους Υπεράφθονους αριθμούς, όπως είναι το 12, το άθροισμα των μερών του υπερβαίνει τον ίδιο τον αριθμό. Έτσι το ένα έκτο του 12 είναι το 2, το ένα τέταρτο είναι το 3, το ένα τρίτο είναι το 4, το μισό του είναι το 6 και το ένα δωδέκατο είναι το 1. Το άθροισμά τους είναι 16, δηλαδή μεγαλύτερο από το 12.
Οι Υπερτέλειοι αριθμοί φαίνεται να μοιάζουν με τον γίγαντα Βριάρεω, τα μέρη του είναι πολυάριθμα. Οι Ελλιπείς αριθμοί μοιάζουν με τους Κύκλωπες που είχαν μόνο ένα μάτι, ενώ οι Τέλειοι αριθμοί είχαν την ιδιοσυγκρασία της μετριοπάθειας και αμιλλώνται στην Αρετή.
Ο Βριάρεω είναι παιδί της Γης και του Ουρανού. Είχε εκατό χέρια, πενήντα κεφαλές. Ο Αριστοτέλης λέει πως οι Ηράκλειες Στήλες, καλούνταν Βριάρεω. Όταν ο Ηρακλής καθάρισε τη γη και τη θάλασσα και γινόμενος ευεργέτης των ανθρώπων, για να τον τιμήσουν έδωσαν το όνομά του στις στήλες. Σήμερα, ονομάζεται Γιβραλτάρ. Οι Κύκλωπες είναι αγαθές οντότητες πλην του Πολύφημου. Το όνομα Κύκλωψ, συντίθεται από το «κύκλος» και «ώψ». Η λέξη «κολοφών» δηλώνει την ολοκλήρωση του πράγματος, το έσχατο σημείο των άκρων, το ύψιστο σημείο, την κορωνίδα. Ακόμα σημαίνει το υψηλό ακρωτήριο. Η λέξη επί παθών, δηλαδή στην εφαρμογή της σε ορισμούς που αφορούν γεγονότα, σημαίνει «μεγάλα κακά, συμφορές». 
Οι Τέλειοι αριθμοί είναι όπως οι αρετές λίγοι σε αριθμό. Οι άλλες δύο κατηγορίες είναι σαν τα ελαττώματα, που είναι πολυάριθμα, ακανόνιστα και ακαθόριστα. 
Ανάμεσα στο 1 και στο 10 υπάρχει μόνο ένας τέλειος αριθμός, δηλαδή το 6 κι ανάμεσα στο 10 και στο 100 υπάρχει πάλι ένας, δηλαδή το 28. Ανάμεσα στο 100 και στο 1000 υπάρχει μόνο ένας, ο 496. Ανάμεσα στο 1000 και στο 10000 υπάρχει επίσης ένας, ο 8128. Οι μονοί αριθμοί ονομάζονται Γνώμονες, γιατί προστιθέμενοι σε τετράγωνα, διατηρούν το ίδιο σχήμα, όπως διαπιστώνουμε στη Γεωμετρία.
Ένας αριθμός πού σχηματίζεται από τον πολλαπλασιασμό ενός μονού και ενός ζυγού αριθμού ονομάζεται Ερμαφρόδιτος ή «αρρενοθήλυς».
Ο Ιαμβλίχος, στην πραγματεία του για την  Αριθμητική του Νικόμαχου,δίνει μια διαφορετική άποψη στους αριθμούς. Λέει ότι μερικοί είναι σαν φίλοι, ότι είναι Φίλιοι αριθμοί, όπως το 284 και το 220. Ο Πυθαγόρας ορίζει το φίλο σαν «έτερος εγώ». Τα μέρη λοιπόν, αυτών των αριθμών σχηματίζουν έναν άλλο με τη φύση της φιλίας. Για παράδειγμα το 220 είναι ίσο με το άθροισμα των υποπολλαπλασίων, των ακριβών διαιρετέων του 284. δηλαδή, 1+2+4+71+142=220. Το 284 είναι ίσο με το άθροισμα των υποπολλαπλασίων του 220. Δηλαδή, 1+2+4+5+10+11+20+22+44+55+110=284. 
Ας δούμε αναλυτικά, τους δύο αριθμοί 220 και 284.

Αριθμός Διαιρετέος Πηλίκο Αριθμός Διαιρετέος Πηλίκο
220/ 220 =1 284/ 284 =1
220/ 2 =110 284/ 2 =142
220/ 4 =55 284/ 4 =71
220/ 5 =44 284/ 71 =4
220/ 10 =22 284/ 141 =2
220/ 11 =20

-----------
220/ 20 =11                                        

+   220
220/ 22 =10


220/ 44 =5


220/ 55 =4


220/ 110 =2




--------




+  284


Ο Σιμπλίκιος δηλώνει πως οι Πυθαγόρειοι είχαν ορίσει συντόμως την έννοια της τριάδος με τον ορισμό «καθετί έχει αρχή, μέσον και τέλος. Σε αυτό ορίζεται ο αριθμός της τριάδος.» 
Ακόμα ο ίδιος παρατηρεί πως ο Πυθαγόρας και οι μαθητές του είχαν ακούσει την Μουσική των Ουρανίων Σφαιρών που προέκυπτε από την κίνηση των σωμάτων και από την αναλογική απόσταση μεταξύ τους, όχι μόνο του Ηλίου, της Σελήνης, της Αφροδίτης και του Ερμή, αλλά και των άλλων αστέρων (πλανήτες).   Ο Σιμπλίκιος τονίζει πως ο Αριστοτέλης διαφωνεί, αλλά η δυσκολία μπορεί να ξεπεραστεί: 
Σ' αυτή την σφαίρα κάτω της Σελήνης όλα τα πράγματα δεν είναι ασύμμετρα, ούτε καθετί γίνεται όμοια αισθητό σε κάθε σώμα. Τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν και να αναγνωρίσουν την παρουσία των ζώων που μπορεί να βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση, τη στιγμή που ο άνθρωπος έχει πλήρη άγνοια της ύπαρξής τους. 
  Και ακόμα, πως μερικοί από τους αρχαίους πίστευαν ότι η ψυχή έχει τρεις φορείς, το γήινο σώμα, ένα αεριώδες σώμα, όπου τιμωρείται και ένα αιθέριο σώμα, φωτεινό και ουράνιο όπου διαμένει η ψυχή όταν βρίσκεται σε κατάσταση μακαριότητας. Αυτό ακριβώς το σώμα, με εξαγνίσει των αισθήσεων, με κληρονομική μαγική δύναμη, με χρηστότητα, ή με θρησκευτικές τελετουργίες καθιέρωσης, μπορεί να αντιληφθεί, αφού παραμερίσει το γήινο σώμα, πράγματα ακατάληπτα σε μας και να ακούσει ήχους ανήκουστους σε μας που είμαστε σε δεσμά. Ένας διορατικός μπορεί να δει γεγονότα αδιόρατα για τους απλούς θνητούς, ενώ την ίδια στιγμή να είναι αδύναμος στο άκουσμα των υπβερβατικών ήχων, όπως όλους τους απλούς θνητούς. Κι αυτό γιατί βλέπουμε τους αστέρες, ενώ δεν ακούμε την κίνησή τους. Ίσως, γιατί οι Θεοί δεν κατεβαίνουν πολύ συχνά από τα Βασίλεια της Δόξας τους για να επισκεφθούν τη Γη, όπως τους παλιούς καιρούς, ίσως, γιατί ο Ουρανός είναι πιο μακρινός ή η Γη είναι πιο παγωμένη ...;.
 Ο Πλούταρχος,  στο «Περί Ίσιδος και Οσίριδος»αναφέρει πως:
« ...; ...;..οι Πυθαγόρειοι πάλι κόσμησαν τους αριθμούς και τα σχήματα με ονόματα Θεών. Για παράδειγμα το ισόπλευρο τρίγωνο το ονόμαζαν Αθηνά κορυφογέννητη και τριτογένεια, γιατί διαιρείται με τρεις κάθετες γραμμές που φέρονται από τις τρεις γωνίες. Και τον αριθμό ένα τον έλεγαν Απόλλωνα, λόγω αποκήρυξης του πλήθους και απλότητας της μονάδας. Τη δυάδα την έλεγαν έριδα και τόλμη και την τριάδα δικαιοσύνη. Γιατί καθώς το να αδικεί κανείς και να αδικείται είναι έλλειψη και υπερβολή αντίστοιχα, το δίκαιο βρίσκεται στη μέση με την ισότητα. Και η καλούμενη Τετρακτύς, το τριανταέξι δηλαδή, ήταν ο πιο μεγάλος όρκος κατά την παράδοση και έχει ονομαστεί κόσμος που αποτελείται από τους πρώτους τέσσερις άρτιους αριθμούς και τους πρώτους τέσσερις περιττούς αριθμούς με πρόσθεσή τους.  Ο Πυθαγόρας προτείνει με μεγάλη προσοχή τη μελέτη της φύσης, καθότι ήταν Μέγας Μύστης και Αρχιερέας, για να μην γίνονται λανθασμένες εκτιμήσεις, μια και τα στοιχεία και οι αριθμοί στην απόλυτη φύση τους είναι ουδέτεροι και το έργο τους παράγεται στην κίνησή τους. 
Στον Ιάμβλιχο, στα «Τα θεολογούμενα της αριθμητικής» στην ενότητα περί μονάδος, διαβάζομε «Συναριθμηθέν γάρ τό μονάς όνομα τξα' αποδίδωσιν, άπερ ζωδιακού κύκλου μοίραι εισίν». Που σημαίνει αν τα γράμματα της λέξης «μονάς» υπολογιστούν ως αριθμοί και προστεθούν δίνουν άθροισμα 361, ήτοι τον αριθμό των μοιρών του ζωδιακού κύκλου. Παρατηρήστε πως το 361 είναι το τέλειο τετράγωνο του 19, με γράμμα τξα. Αν στην λέξη μονάς προσθέσομε το άρθρο, δηλαδή «η μονάς» ο αριθμός είναι  369, η πλευρά του κανονικού εννεαγώνου στης Σελήνης!!!
Στην ενότητα περί εξάδος, λέει «η συναρίθμηση του κόσμου ονόματος εξακόσια εστίν.», δηλαδή το άθροισμα των αριθμών της λέξης «κόσμος» είναι εξακόσια, όπου το γράμμα Χ.  Ακόμα, για τη δεκάδα λέει, «Έτι η δεκάς αριθμόν γεννά το ε΄ και το ν΄ θαυμαστά περιέχοντα κάλλη. Έτι εάν ψηφίσης τό έν γράμμασιν, ευρίσεις κατά σύνθεσιν τόν νε'». Αυτό ερμηνεύεται: ακόμη η δεκάς γεννά τον 55, όστις περιέχει θαυμαστά κάλλη. Αν δε υπολογίσεις τα ψηφία της λέξης «εν» εις αριθμούς ευρίσκεις άθροισμα 55. 
Άρα, οι λέξεις της αρχαίας γλώσσας υπολογίζονταν και ως αριθμοί και οι αριθμοί αντίστροφα αντιπροσώπευαν λέξεις. Από τις συγγραφές του Ιαμβλίχου δεν γνωρίζομε αν ήταν γνωστό στον ίδιο ότι και τα ονόματα των αρχαίων Θεών ήταν Μαθηματικοί αριθμοί. Ίσως, να μην γνώριζε ή δεν έγραψε, πως και στον Όμηρο υπήρχαν Κωδικοί Αριθμοί και αναφέρεται μόνο στον Πυθαγόρα. 
Αν κάποιος ερευνήσει με προσοχή τα αρχαία κείμενα, ιδίως του Αριστοτέλη, των Πυθαγορείων, του Στράβωνα, του Παυσανία, του Ήρωνα του Αλεξανδρέως, του Πλάτωνα και του Ιάμβλιχο, χωρίς να αγνοήσει τους κλασικούς αστρονόμους-αστρολόγους της εποχής, θα καταλήξει στο συμπέρασμα, πως τα στοιχεία (γράμματα) και οι αριθμοί παρήγαγαν, δημιούργησαν, εξέλιξαν και επηρέασαν σταθερά και βαθιά την πορεία του Ανθρώπου, σε πνευματικό και υλικό επίπεδο. 
Όσον αφορά το Πυθαγόρειο θεώρημα, λέγεται πως σ
ύμφωνα με τον θρύλο, όταν ο Πυθαγόρας ανακάλυψε το εν λόγω θεώρημα έσφαξε εκατό βόδια (εκατόμβη) για να ευχαριστήσει τους θεούς (Διογένης Λαέρτιος, Βίοι Φιλοσόφων VII 12).  Το Πυθαγόρειο θεώρημα υποστηρίζει: Το τετράγωνο της υποτείνουσας ενός ορθογωνίου τριγώνου είναι ίσο με το άθροισμα των τετραγώνων των δύο άλλων πλευρών. Δηλαδή σε ένα ασύμμετρο (σκαληνό) ορθογώνιο τρίγωνο, με βάση 3, πλευρά 4 και υποτείνουσα 5, είναι: 52 =42+32. Οι πλευρές έχουν αναλογία 3:4:5.
Κατά τον τρόπο αυτό λοιπόν, οι αριθμοί, που αρχικά φαίνονται άνισοι μεταξύ τους, αποκτούν σχέση μέσα από τις αρμονικές τους συνάφειες. Όταν δηλαδή οι γραμμές που έχουν αυτήν την αναλογία μεταξύ τους χρησιμοποιηθούν μαζί, έχοντας ως βάση ότι οι γραμμές με 4 και 3 μέρη σχηματίζουν ορθή γωνία, τότε η τρίτη γραμμή που ενώνει τα δύο ελεύθερα άκρα των δύο πρώτων είναι πέντε μερών, επιτυγχάνοντας έτσι είτε αναλογική είτε γεωμετρική σχέση με τις άλλες δύο. 
Σύμφωνα με τον Φιλόλαο, όπως μας λέει ο Στοβαίος, όλα πράγματα που γνωρίζουμε έχουν αριθμό, επειδή χωρίς αυτόν δεν μπορούμε ούτε να διανοηθούμε ούτε να γνωρίσουμε κάτι. Ο κάθε αριθμός μάλιστα έχει δύο χαρακτηριστικά, το περιττό και το άρτιο, ενώ υπάρχει και ένα τρίτο είδος, ο "αρτιοπέριττος", που προκύπτει από την ανάμειξη των δύο, πράγμα που τόσο ο Αριστοτέλης στα Μετά τα φυσικά (Α 5, 985β23) όσο και ο Αλέξανδρος ο Αφροδισιέας (Σχόλια εις Άριστοτέλους Μετά τά φυσικά 1, 40, 12, σελ 66) το επιβεβαιώνουν. Ο Αλέξανδρος ο Αφροδισιέας μάλιστα κάνει αναφορά και σε άλλα σχετικά κείμενα του Αριστοτέλη, όπως στο Περί Ουρανού (Β 13, 293α18) και στα χαμένα συγγράμματα για τους Πυθαγορείους (Αλεξάνδρου Αφροδισιέως Σχόλια είς Αριστοτέλους Μετά τά φυσικά 1, 41, 1-16). 





Διαβάστε περισσότερα...

Σελήνη και το Ταξίδι των Ψυχών

«Ολόκληρη γύρω γύρω λάμπει με φωτιά,
Πιο γαλανό από πέτρα κυανή Φαίνεται μιας κόρης το μάτι και το υγρό της μέτωπο Κοιτάζοντάς τη μοιάζει με πρόσωπο.»
 —ποίημα του ποιητή Αγησιάνακτα για το πρόσωπο της Σελήνης όπως αναφέρεται στο Περὶ τοῦ ἐμφαινομένου προσώπου τῷ κύκλῳ τῆς Σελήνης, 920e
 Ο ρόλος της Σελήνης στη γένεση-δημιουργία: Ίσως το τρίτο μέρος του έργου είναι και αυτό που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, τουλάχιστον εδώ. Στο σημείο αυτό, αρχικά ο Σύλλας ξεκινάει την αφήγηση μίας ιστορίας που έμαθε από κάποιον ξένο που έμενε στο νησί του Κρόνου, που βρίσκεται δυτικά της Βρετανίας. Πέρα από αυτά τα νησιά, συνεχίζει η ιστορία βρίσκεται μία μεγάλη ήπειρος όπου τα ποτάμια της χύνονται στον Ατλαντικό ωκεανό και από την οποία στέλνονται στο νησί του Κρόνου απεσταλμένοι κάθε τριάντα χρόνια (όταν ο Κρόνος περάσει στον αστερισμό του Ταύρου).

 
Το τμήμα αυτό μαζί και με άλλες λεπτομέρειες που αναφέρονται θυμίζει έντονα το μύθο της Ατλαντίδας που καταγράφεται στον Τιμαίο του Πλάτωνα, και είναι και αυτό που έχει απασχολήσει περισσότερο τους ερευνητές. Οι ομοιότητες είναι αρκετές, αλλά δεν θα μας απασχολήσει περισσότερο εδώ, εφόσον θα επικεντρωθούμε στο δεύτερο κομμάτι της ιστορίας του Σύλλα. Ο ξένος, λοιπόν, που γνώρισε ο Συλλας στην Καρχηδόνα είχε ανακαλύψει κάτι ιερές περγαμηνές που είχαν ξεχαστεί για πολύ καιρό μέσα στη Γη και συμβούλεψε τον Σύλλα:
«ότι από τους ορατούς θεούς πρέπει να τιμούν οι άνθρωποι ξεχωριστά τη Σελήνη, πράγμα που παρότρυνε και εμένα να κάνω, επειδή είναι κυρία της ζωής…βρίσκεται κοντά.» (Περί του Προσώπου της Σελήνης, 942c)

Στη συνέχεια, περιληπτικά θα λέγαμε ότι ο Πλούταρχος αναδιατυπώνει μία αρκετά δημοφιλή θέση για την αρχαιότητα ότι δηλαδή η Σελήνη είναι ο απαραίτητος ενδιάμεσος σταθμός για την ανύψωση της ψυχής στις ανώτερες σφαίρες. Ας δούμε περιληπτικά τι αναφέρει η ιστορία του Σύλλα για τη λειτουργία αυτή της Σελήνης και μετά θα προχωρήσουμε σε μία ανάλυσή του για το πώς φυλακίζεται η ψυχή και τη θέση της μέσα στη δημιουργία, ή όπως τα αρχαία κείμενα την αναφέρουν σαν γένεση.
Σελήνη και το Ταξίδι των Ψυχών: Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για το ίδιο το πρόσωπο της Σελήνης που τρομοκρατεί τις ψυχές, αν και ο ίδιος ο Πλούταρχος παρουσιάζει πιο ρεαλιστικά το γεγονός λέγοντας ότι απλά αυτό που βλέπουν οι ψυχές όταν αφήνουν το σώμα πίσω στη Γη δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα βάθος/κοίλωμα, το μεγαλύτερο μάλιστα από αυτά που αποκαλούν και μυχό της Εκάτης. Ίσως να πρόκειται, όπως αναφέρει και ο Ίων Μάγγος στο άρθρο του «Ποιοι μας κλέβουν την ψυχή» για τη λεγόμενη περιοχή της σελήνης που ονομάζεται Mare Orientale, από όπου ξεκινά μία μωβ διπλή εσωτερικά ακτίνα που ρουφά την ψυχή κάποιου όταν αυτός πεθάνει. Στο μέρος αυτό, αναφέρει ο Πλούταρχος τιμωρούνται και παίρνουν εκδίκηση οι ψυχές για όσα υποστούν ή πράξουν. Άραγε να έχει να κάνει σχέση με τη λεγόμενη περιοχή ανακύκλωσης-σταθμού υποδοχής, Sinus Midii όπου υπάρχει και το περίφημο κτίσμα-κατασκευή SHARD; Ας δούμε πώς περιγράφει ο Πλούταρχος αυτό το σημείο:
«Τις φοβίζει [ψυχές] όμως και το αποκαλούμενο πρόσωπο, όταν φθάνουν κοντά, που είναι βλοσυρό και τρομακτικό να το βλέπεις. Ωστόσο στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε, αλλά, όπως ακριβώς η δική μας η γη διαθέτει κόλπους βαθείς και μεγάλους … έτσι και τούτα είναι τα βάθη της σελήνης και τα κοιλώματα. Από αυτά το μεγαλύτερο αποκαλούν μυχό της Εκάτης, όπου τιμωρούνται και παίρνουν εκδίκηση οι ψυχές για όσα τυχόν υποστούν ή πράξουν. Και δύο μεγάλες από αυτές ονομάζονται πύλες και από μέσα τους περνούν οι ψυχές, η μια προς τη μεριά της σελήνης που βλέπει προς στον ουρανό, την άλλη προς τη μεριά που βλέπει προς τη γη.» (Περί του Προσώπου της Σελήνης, 944c)
Ας δούμε, όμως, από την αρχή πώς περιγράφει ο Πλούταρχος το ταξίδι αυτό των ψυχών. Στην ιστορία αυτή ο αναγνώστης θα διαπιστώσει πάρα πολλές ομοιότητες με τις ιδέες του Πλάτωνα και συγκεκριμένα με το τρόπο που παρουσιάζεται η ψυχή στο έργο του Τιμαίος.
Και για τους δύο συγγραφείς ο άνθρωπος αποτελείται από τρία μέρη: τον νου (πνεύμα), την ψυχή και το σώμα όπου προχέρχονται ή δίνονται στον άνθρωπο αντίστοιχα από τον Ήλιο, τη Σελήνη και τη Γη. Δεν θα πρέπει να θεωρείται ο νους σαν το μέρος της ψυχής, όπως θεωρείται η ψυχή σαν μέρος του σώματος. Στον Τιμαίο η ψυχή έχει ένα θνητό και ένα αθάνατο κομμάτι: στο μεν πρώτο κατοικεί το θυμοειδές και το επιθυμητικόν και στο αθάνατο κατοικεί το λογιστικόν. Για τον Πλούταρχο ο νους (πνεύμα) είναι ανώτερος και πιο θεϊκός από την ψυχή για όσο βρίσκεται η ψυχή στο σώμα. Η ανάμειξη της ψυχής και του σώματος δημιουργεί αίσθηση, ενώ η σύνοδος του νου και της ψυχής τον λόγο. Όλα αυτά τα αναφέρουμε γιατί κεντρικό θέμα της ιστορίας του Πλουτάρχου σχετικά με το ταξίδι των ψυχών στη Σελήνη έχει να κάνει με τον Διπλό Θάνατο.
«Όσο για το θάνατο που πεθαίνουμε, ο ένας [πρώτος θάνατος] κάνει τον άνθρωπο αντί για τρία [νους-ψυχή-σώμα] να αποτελείται από δύο στοιχεία· ο άλλος [θάνατος] αντί για δύο να αποτελείται από ένα. Ο πρώτος γίνεται στη γη της Δήμητρας [επίγειος θάνατος]…, μέσα σε αυτή γίνεται το μυστήριο και τους νεκρούς Δημήτρειους ονόμαζαν παλιά οι Αθηναίοι. Ο άλλος θάνατος γίνεται στη Σελήνη της Φερσεφόνης [Περσεφόνης]. Συνοικος της μίας είναι ο χθόνιος Ερμής, της άλλης ο ουράνιος. Λύνει όμως η Γη γρήγορα και με βία την ψυχή από το σώμα, ενώ η Φερσεφόνη μαλακά και επί μεγάλο χρονικό διάστημα λύνει τον νου από την ψυχή, για αυτό το λόγο έχει αποκληθεί και μονογενής, γιατί μένει μόνο του το καλύτερο μέρος του ανθρώπου, καθώς διαχωρίζεται από αυτήν.» (Περί του Προσώπου της Σελήνης, 943a-c)
Στο κομμάτι, λοιπόν αυτό είναι ξεκάθαρο ότι ο Πλούταρχος αναφέρεται στο διπλό θάνατο του ανθρώπου και στο πόσο διαφορετικά αυτοί συμβαίνουν. Στη συνέχεια περιγράφονται με αρκετές λεπτομέρειες τι συμβαίνει στις ψυχές μέχρι να έρθει ο δεύτερος θάνατός τους. Είναι αρκετά αξιοσημείωτο ότι για τον Πλούταρχο δεν έχουν όλες οι ψυχές αυτό που ονομάζει νου-πνεύμα, ή όπως θα λέγαμε θεϊκό σπινθήρα. Το πιθανότερο είναι να αναφέρεται σε αυτό που ονομάζουμε έμψυχα και άψυχα όντα, έμψυχοι και άψυχοι άνθρωποι. Αυτό που ακολουθεί είναι μία καταπληκτική περιγραφή της «ενεργειακής απογύμνωσης της ψυχής κατά επίπεδα.»
«Καθένας από αυτούς τους διαχωρισμούς (νου-ψυχής) επιτυγχάνεται κατά φύση με τον τρόπο αυτό: κάθε ψυχή, τόσο χωρίς όσο και με νου, όταν βγει από το σώμα, είναι ορισμένο από την ειμαρμένη να πλανηθεί στην περιοχή μεταξύ Γης και Σελήνης για ορισμένο διάστημα—όχι ίσο· αλλά οι άδικες και οι ακόλαστες ψυχές πληρώνουν για τα αδικήματά τους, ενώ οι άλλες όσο για να εξαγνιστούν, και, σαν να ήταν χαλασμένος ατμός, να εκπνεύσουν τα μιάσματα που προέρχονται από το σώμα, στο πιο γαλήνιο μέρος του αέρα που το αποκαλούν «τα λιβάδια του Άδη,» πρέπει να μείνουν για ορισμένο χρονικό διάστημα.» (Περί του Προσώπου της Σελήνης, 943c)
Σε αυτό θα λέγαμε το μεσοδιάστημα, οι ψυχές πριν φθάσουν στη Σελήνη έχουν την ψευδαίσθηση της κίνησης και ζουν σε μία εικονική πραγματικότητα νιώθοντας ανάμεικτα συναισθήματα. Ο Πλούταρχος χρησιμοποιεί την εικόνα της θάλασσα και των κυμάτων για να αποδώσει το νόημα αυτό:
«Εκεί σαν να επαναφέρονται στην πατρίδα από την ξενιτιά της εξορίας γεύονται χαρά παρόμοια με εκείνη που νιώθουν όσοι μυούνται στα μυστήρια, συνδυασμένη με ελπίδα γλυκιά αλλά ανακατεμένη σε μεγάλο βαθμό με ταραχή και έξαψη.» Πράγματι, πολλές είναι εκείνες τις οποίες σπρώχνει εκείνη και απομακρύνει με το κύμα, μολονότι έχουν ήδη πιαστή από τη Σελήνη, ορισμένες πάλι από τις εκεί βλέπουν να αναποδογυρίζουν και να καταποντίζονται, λες, πάλι σε βυθό.» (Περί του Προσώπου της Σελήνης, 943d)
Μετά από αυτό μεσοδιάστημα αγκιστρώνονται οι ψυχές στη Σελήνη τις οποίες ο Πλούταρχος παρομοιάζει με ακτίνες, που όμως έχουν φωτιά στην ψυχή που ελαφραίνει και πηγαίνει προς τα πάνω.
Εκτός από το πρόσωπο της Σελήνη που όπως αναφέραμε πιο πάνω τρομοκρατεί τις ψυχές, ένα άλλο στοιχείο που έχει την ίδια επίδραση είναι η σκιά της και συγκεκριμένα η σκιά της Γης που πεφτει πάνω της σε εκλείψεις. Σε αυτή την περίπτωση αναφέρει ο Πλούταρχος οι ψυχές των αγαθών την παροτρύνουν να κινηθεί πιο γρήγορα ώστε να βγει έξω από τη σκιά γιατί όταν βρίσκονται κάτω από αυτήν δεν ακούν την μουσική του ουρανού, ή αλλιώς τη θεία αρμονία κατά τον Πλάτωνα.
Στην αντίθετη περίπτωση, οι ψυχές των αδίκων περνούν μέσα από τη σκιά με οδυρμούς και αλαλαγμούς και αυτός είναι ο λόγος όπου και οι περισσότεροι άνθρωποι συνηθίζουν να κάνουν θόρυβο χτυπώντας μέταλλα κατά τη διάρκεια των εκλείψεων για να κάνουν πάταγο εναντίον των φαύλων ψυχών. Είναι γνωστό ότι το χτύπημα των μετάλλων στην αρχαιότητα θεωρούνταν πως έχει τη δύναμη να αποτρέπει το κακό και γι’αυτό το λόγο γινόταν κατά τη διάρκεια των εκλείψεων ώστε να διώξει τα κακά πνεύματα που τις προκαλούσαν.
Κάποιες από αυτές τις ψυχές εκεί, που ο Πλούταρχος αποκαλεί δαίμονες κατεβαίνουν στη Γη για να φροντίσουν τα μαντεία και να παρευρίσκονται και να να λαμβάνουν μέρος στις ανώτατες οργιαστικές τελετές, αλλά και να βοηθούν και να προστατεύουν όσους αδικούνται, να σώζουν ανθρώπους στους πολέμους και στη θάλασσα. Όσοι όμως από αυτούς σφάλλουν, φυλακίζονται και πάλι σε ανθρώπινα σώματα, δηλ. ενσαρκώνονται και πάλι πριν έρθει ο δεύτερος θάνατος όπως στις άλλες ψυχές.
Και από το σημείο αυτό ο Πλούταρχος μέσα σε μία παράγραφο περιγράφει ακριβώς τι είναι αυτός ο δεύτερος θάνατος, μία αλλαγή όπως λέει σε άλλο τόπο προς το άριστο. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από τον διαχωρισμό του νου από την ψυχή, που για άλλες ψυχές έρχεται νωρίς και για άλλες πιο αργά. Είναι η στιγμή εκείνη που η ψυχή όντας το περίβλημα του νου, του πνεύματος, του θεϊκού σπινθήρα τον ξετυλίγει για να γυρίσει αυτός πίσω στην πηγή του, σύμφωνα με τον Πλούταρχο, τον ήλιο.
«Την πετυχαίνουν [την αλλαγή] τώρα άλλοι νωρίτερα άλλοι αργότερα, όταν ο νους διαχωριστεί από την ψυχή. Διαχωρίζεται μέσω του έρωτα για την εικόνα στον ήλιο, με την οποία λάμπει και φαίνεται επιθυμητό, το ωραίο, το θεϊκό και το μακάριο, το οποίο κάθε φύση, η κάθεμιά με το δικό της τρόπο λαχταρά … Η ουσία όμως της ψυχής (τῆς ψυχῆς φύσις) μένει πάνω στη σελήνη, διατηρώντας κάποια ίχνη και όνειρα ζωής, για να το πούμε έτσι, και γι’αυτήν να θεωρείς ότι σωστά έχει λεχθεί το «ψυχή σαν όνειρο φτερούγισε και πέταξε.» Στην πραγματικότητα δεν το παθαίνει αμέσως, ούτε αφού αποχωριστεί από το σώμα, αλλά αργότερα, όταν μείνει έρημη και μόνη, αφού χωριστεί από τον νου.» (Περί του Προσώπου της Σελήνης, 944f)
Με λίγα λόγια αυτός ο δεύτερος θάνατος είναι η επιστροφή του παγιδευμένου θεϊκού σπινθήρα στην αρχική του πηγή· είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν όλοι όσοι τον διαθέτουν για να μην κάνουν πάλι το σφάλμα της ενσάρκωσης, να μην υποστούν άλλη μία γένεση, άλλη μία δημιουργία. Και η Σελήνη παίζει έναν καίριο ρόλο σε αυτό το διαχωρισμό της ψυχής από το νου, ώστε ο δεύτερος να ξεφύγει από τη φυλακή της δημιουργίας και να επιστρέψει πίσω στη θεία φλόγα, όπως οι ψυχές που διαθέτουν σωφροσύνη και πόθησαν ζωή φιλοσοφημένη και χωρίς σκοτούρες, όπως αναφέρει ο Πλούταρχος. Όπως στη Γη γίνεται ο διαχωρισμός του σώματος από τα δύο άλλα μέρη, έτσι γίνεται και στη Σελήνη που αποτελεί το σύνορο για τη φυλακή των ψυχών. Ο αγώνας για την απελευθέρωση είναι αρκετά δύσκολος αφού:
«Από τις ψυχές που αγαπούσαν τις τιμές, τη δράση, από τις ψυχές που ερωτεύονταν τα σώματα και λειτουργούσαν με το θυμικό ορισμένες ζουν σε ύπνο βλέποντας για όνειρα ό,τι θυμούνται από τη ζωή. Αν όμως το άστατο και το επιρρεπές στα πάθη στοιχείο τις ξεσηκώνει και τις τραβάει από τη σελήνη προς άλλη γένεση, δεν τις αφήνει η σελήνη … αλλά τις καλεί πίσω και τις κρατάει με μάγια να γείρουν προς τη γη.» (Περί του Προσώπου της Σελήνης, 945b)
Στο τέλος του διαλόγου αναφέρεται εν συντομία και η αντίστροφη διαδικασία, αυτή της γένεσης: ο ήλιος θερίζει τη ζωτική δύναμη, τον νου. Κατόπιν η Σελήνη τον σπέρνει και δημιουργεί νέες ψυχές και στο τέλος η Γη τις ντύνει με σώματα. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των τριών αυτών ουράνιων σωμάτων είναι οτι τόσο ο Ήλιος όσο και η Γη δίνουν κάτι, ενώ μόνο η Σελήνη δίνει και παίρνει μαζί και συνθέτει και διαιρεί ανάλογα με τις διαφορετικές της δυνάμεις. Σε όλη αυτή τη διαδικασία της γένεσης, οι τρεις Μοίρες σύμφωνα με τους αρχαίους παίζουν μεγάλο ρόλο:η Άτροπος εγκατεστημένη στον Ήλιο δίνει αρχή στη γένεση, η Κλωθώ που κινείται γύρω από τη Σελήνη συνδέει και αναμειγνύει, ενώ τελευταία γύρω από τη γη συμμετέχει στο έργο η Λάχεσις.
Κλείνοντας ο Πλούταρχος αναφέρει πως το άψυχο είναι από μόνο του αδύναμο και επηρεάζεται από άλλα πράγματα. Ο νους-πνεύμα αντίθετα είναι ανεπηρέαστος και αυτοκράτωρ.
Διάβασε ολόκληρο το άρθρο  Ο ρόλος της Σελήνης στον Πλούταρχο: Ένα από τα όχι και τόσο γνωστά έργα του Πλουτάρχου είναι το Περὶ τοῦ ἐμφαινομένου προσώπου τῷ κύκλῳ τῆς Σελήνης, δηλ. σε ελεύθερη μετάφραση Σχετικά με το πρόσωπο που φαίνεται στην σφαίρα της Σελήνης. Αν και το κείμενο που είναι γραμμένο σε μορφή διαλόγου δεν σώζεται ολόκληρο σήμερα, πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα έργα που συγκεντρώνει τις ερμηνείες και τις απόψεις σχετικά με τη Σελήνη, όπως αυτές έγιναν αντιληπτές μέσω παρατηρήσεων από τους σύγχρονους ερευνητές της εποχής του Πλουτάρχου.
Στο άρθρο του Ίωνα Μάγγου «Ποιοί ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΗΝ ΨΥΧΗ;» μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα από το γνωστικό κείμενο The First Apocalypse of James (NHC V,3) έναν αποκαλυπτικό διάλογο με έναν μη ονομαζόμενο Δάσκαλο (Κύριος), ο οποίος δίνει μυστική γνώση στον James για την αντιμετώπιση των αλλογενών οντοτήτων όταν κάποιος βρίσκεται στο δρόμο της λύτρωσης Los Voladores Carlos Castaneda’s και Συνειδητό Ονείρεμα και Ανόργανα Όντα.


Πηγή

Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: 8 τοξικά αντικείμενα που δεν… αποχωριζόμαστε

Αρωματικά χώρου, σαπούνια και καθαριστικά είναι προϊόντα καθημερινής χρήσης, τα οποία ωστόσο δεν είναι και ό,τι πιο υγιεινό για τον άνθρωπο. Ποια προϊόντα που δύσκολα αποχωριζόμαστε είναι τοξικά για τον οργανισμό μας;  







Ρούχα …ατσαλάκωτα
Αν και είναι ιδιαίτερη χαρά να μπορεί κανείς να αποφεύγει το σιδέρωμα, τα ειδικά αυτά υφάσματα που δεν ζαρώνουν, έστω και μετά από το πλυντήριο, πρέπει να σας υποψιάζουν λίγο. Οι κατασκευαστές των ειδικών αυτών υφασμάτων χρησιμοποιούν φορμαλδεΰδη, μία εξαιρετικά τοξική χημική ένωση, που προσβάλλει κυρίως τα μάτια, τη μύτη και το λάρυγγα, ενώ σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 0,1 mg/kg στον αέρα, μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, αίσθημα καψίματος στο λαιμό και δυσκολία στην αναπνοή. Μεγαλύτερες εκθέσεις σε φορμαλδεΰδη μπορούν να αποβούν και θανατηφόρες ενώ έχει επισημανθεί ως ύποπτη καρκινογόνος ουσία.
Η καλύτερη λύση είναι να αποφεύγετε υφάσματα που λανσάρονται ως «χωρίς ρυτίδες» και εναλλακτικά εάν δεν αγαπάτε το σιδέρωμα, κρεμάστε τα ρούχα σας μόλις τα βγάλετε από το πλυντήριο ώστε να πάρουν τη …φόρμα τους. Επίσης μπορείτε να ρίξετε στο πλυντήριο σας, λίγο πριν το τελικό ξέβγαλμα, ένα ποτήρι λευκό ξύδι, αλλά πριν το επιχειρήσετε ρωτήστε και τον τεχνικό του πλυντηρίου σας για επιβεβαίωση.
Αρωματικά χώρου
Αρωματικά σπρέι, plug-ins και κεριά προσφέρουν άρωμα φρεσκάδας και …κοκτέιλ χημικών ουσιών, που ειρωνικά αντί να καθαρίζουν τον αέρα, στην ουσία τον μολύνουν. Οι χημικές μάλιστα ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους θεωρούνται ύποπτες για καρκίνους, άσθμα, αλλεργίες και ορμονικές διαταραχές.
Αποφύγετε να αγοράζετε τέτοια προϊόντα που «καλύπτουν» παρά καθαρίζουν τον αέρα και επιλέξτε πιο φυσικούς τρόπους όπως είναι ένα μπολ με λευκό ξύδι που εξουδετερώνει τις οσμές αν το αφήσετε στον χώρο σας για κάποια ώρα. Το ξύδι είναι ιδιαίτερα καλό και για τον καθαρισμό των χαλιών σας, εαν το ανακατέψετε με νερό και ένα συμβατικό απορρυπαντικό. Όσον αφορά στα κεριά βέβαια μπορείτε να επιλέξετε αυτά που είναι φτιαγμένα με φυσικό κερί μέλισσας και φυτικά αρώματα, τα οποία αν και είναι πιο ακριβά είναι μία πιο υγιεινή λύση.

Ποπ κορν μικροκυμάτων
Μπορεί να είναι μία εύκολη και εύγευστη λύση αλλά το έτοιμο ποπ κορν από τον φούρνο μικροκυμάτων συνήθως κυκλοφορεί σε ειδικές σακούλες φτιαγμένες από συγκεκριμένα χημικά στοιχεία, που δρουν αντικολλητικά, γεγονός που έχει συνδεθεί με τη νόσο του θυρεοειδούς, την ανδρική στειρότητα, και την υψηλή χοληστερίνη. Επιπλέον, οι εταιρείες προσθέτουν τεχνητά χρώματα και αρωματικές ουσίες στις συγκεκριμένες συσκευασίες, οι οποίες είναι επιζήμιες για ανθρώπινο οργανισμό.
Επειδή βέβαια το ποπ κορν αποτελεί αγαπημένη συνήθεια αρκετών, μπορείτε εναλλακτικά να φτιάξετε το δικό σας ποπ κορν αγοράζοντας καλαμπόκι, αποφεύγοντας τα χημικά και απολαμβάνοντας μόνο τις θρεπτικές ουσίες του.
Χημικά φυτοφάρμακα
Τα χημικά που υπόσχονται να σας απαλλάξουν από έντομα, ζιζάνια και άλλους ενοχλητικούς «επισκέπτες» δυστυχώς δεν είναι τόσο αθώα. Μπορεί να διώξουν τα έντομα αλλά κατηγορούνται για διάφορες μορφές καρκίνου, σύνδρομο υπερκινητικότητας, αυτισμό, νόσο του Πάρκινσον, ρευματοειδείς αρθρίτιδες και αυτά είναι μόνο η αρχή. Επιπλέον, η χρόνια χρήση τους κάνει τα έντομα πιο ανθεκτικά με αποτέλεσμα να μην έχουν καμία ισχύ.
Ωστόσο ζιζάνια και έντομα δεν μπορούν να αποτελούν τους μόνιμους «συγκατοίκους» σας. Η καλύτερη μέθοδος είναι να απευθυνθείτε σε περισσότερο περιβαλλοντικές λύσεις. Μην ξεχνάτε ότι η φύση έχει λύσεις για κάθε πρόβλημα.

Αντιβακτηριδιακά σαπούνια
Το τρικλοζάν είναι μία παρασιτοκτόνος χημική ουσία με αντιβακτηριδιακή δράση, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια σε προϊόντα καθαρισμού, όπως είναι τα σαπούνια, τα υγρά γενικού καθαρισμού, οι οδοντόκρεμες κ.λ.π. Ωστόσο η ουσία αυτή είναι «ύποπτη» για προβλήματα θυρεοειδούς, ορμονικές διαταραχές και μολύνσεις που είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει ο οργανισμός.
Η λύση, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν λιγότερο προϊόντα που περιέχουν τρικλοζάν. Για παράδειγμα αν πλένετε συχνά τα χέρια σας με συμβατικό σαπούνι και νερό δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για βακτήρια. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε απολυμαντικό χεριών με βάση το οινόπνευμα σε ποσοστό τουλάχιστον 60%, το οποίο είναι αναμφίβολα και αντιμικροβιακό και περισσότερο οικονομικό.
Εμφιαλωμένα ροφήματα
Μία έρευνα του 2011 έδειξε ότι όλα τα πλαστικά μπουκάλια που χρησιμοποιούνται για αναψυκτικά, νερό κλπ είναι επιζήμια για την υγεία μας. Κάθε ένα από τα είδη που ελέγχθηκαν έδειξε ότι στο πλαστικό περίβλημα, υπήρχε μεγάλη ποσότητα οιστρογόνων χημικών ουσιών (όπως η ΒΡΑ), που προκαλεί ορμονικές διαταραχές.
Καλύτερη εναλλακτική είναι να επιλέγετε ροφήματα που είναι σε γυάλινο μπουκάλι και αν πρόκειται για εμφιαλωμένο νερό, καλύτερα επιλέξτε αυτό της…βρύσης σας.

Αντικολλητικά σκεύη
Όπως και με τις αντικολλητικές σακούλες που χρησιμοποιούνται στον φούρνο μικροκυμάτων, έτσι και τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη επικαλύπτονται με μία χημική ουσία γνωστή ως υπερφθορο-οκτανοϊκό οξύ ή πιο απλά PFOA. Πρόκειται για ένα από τα πλέον γνωστά οξέα με πολυάριθμες εφαρμογές και είναι ευρύτερα γνωστό με την εμπορική ονομασία Teflon. Η ανθεκτικότητά του στο νερό, τη θερμοκρασία και τους λεκέδες έχει διευρύνει τη χρήση του αν και τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αρκετές μελέτες και συζητήσεις αναφορικά με τον περιορισμό του. Η αλήθεια είναι ότι έστω και αν η συγκεκριμένη ουσία δεν είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τον ανθρώπινο οργανισμό, μόλις τα μαγειρικά σκεύη γδαρθούν ή αρχίσουν να φθείρονται, αλλοιώνεται η σύστασή τους, κάνοντάς τα αρκετά ευάλωτα.
Προϊόντα οικιακού καθαρισμού
Αρκετά από τα καθαριστικά οικιακής χρήσης δεν γνωστοποιούν τα ακριβή συστατικά που περιέχουν, με αποτέλεσμα να έχουν δραστικά αρώματα και διαλύτες που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες και άσθμα. Μερικά περιέχουν ακόμη χημικά στοιχεία αλλά και καρκινογόνα συστατικά.
Επιλέξτε περισσότερο περιβαλλοντικές λύσεις όπως να αναμείξετε 9 μέρη νερό με ένα 1 μέρος λευκό ξύδι και να ψεκάσετε τον χώρο σας.
Για να διώξετε τη δυσοσμία από ένα ντουλάπι ή το ψυγείο σας μπορείτε επίσης να αφήσετε ένα μικρό μπολ με μαγειρική σόδα για κάποιες ώρες και αυτό θα κάνει όλη τη δουλειά.



Πηγή 

Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

SIRTAKI WORLD GUINNESS 2012

Βραβείο Ρεκόρ Γκίνες μαζικού Χορού 2012.
5614 άτομα χορεύουν Ζορμπά στο Βόλο. Βράδυ 9μμ, 31 Αυγούστου 2012, Βόλος Είναι παρατεταγμένα σε διάταξη 2 χιλιομέτρων στο δρόμο
 Όλος ο δρόμος είναι καλωδιωμένος με συγχρονισμό ήχου ηχείων

Η βιντεοσκόπηση γίνεται με κάμερα σε μοτοσυκλέτα παράλληλα.
 To πιστοποιητικό Guinness δόθηκε πάραυτα!!!




Guinness record award for 2012 massive dance.
5616 people dancing Zorba in Volos.
Evening 9 pm, 31 August 2012, Volos
 They are lined up in order on the road for 2 kilometers
The entire length of the road is wired with audio speakers
The video synchronization is done with camera on motorcycle.
The Guinness certificate was given immediately!!!
See the video
















Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Πόσο NK603 φάγατε σήμερα;

Της Βάλιας Μπαζού
Όπου NK603 είναι το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι της Monsanto, το οποίο έχει προκαλέσει διεθνή σάλο μετά τη δημοσιοποίηση, πριν, από λίγες ημέρες των ευρημάτων Γάλλων επιστημόνων που απέδειξαν ότι ποντίκια- πειραματόζωα ανέπτυξαν, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, καρκινικούς όγκους και βλάβες σε ζωτικά όργανα σε δοκιμές που έγιναν με υποτίθεται «ασφαλή» όρια του μεταλλαγμένου καλαμποκιού και του εντομοκτόνου Roundup.
Η είδηση αυτή μπορεί να είναι πλέον γνωστή σε όλους, αυτό, όμως, που έχει περάσει στα ψιλά είναι ότι το NK603 είναι ένα καλαμπόκι που κυκλοφορεί στην Ευρώπη με τη βούλα της Κομισιόν από το 2004!

 

Πρόκειται για ένα μεταλλαγμένο προϊόν που από το 2003 έχει πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA),  η οποία βασιζόμενη σε έρευνες της ίδιας της παραγωγού εταιρείας, της Monsanto, είχε γνωμοδοτήσει ότι ο γενετικά τροποποιημένος αραβόσιτος NK 603 είναι ασφαλής και ότι η διάθεσή του στην αγορά ως τροφίμου ή ζωοτροφής ή προς επεξεργασία δεν αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων ή των ζώων ή στο περιβάλλον!
Όπως επίσης δεν είναι ευρέως γνωστό το βρώμικο παρασκήνιο που παίχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την κυκλοφορία της μεταλλαγμένης ποικιλίας.
Ένα παρασκήνιο, με πρωταγωνιστές λομπίστες, επιστήμονες με εύκαμπτη μέση και βέβαια το βαρύ πυροβολικό τους αμερικανούς πρέσβεις σε όλες τις χώρες της ΕΕ, μηδέ εξαιρουμένης της  Ελλάδας!
 Ο ρόλος των Νάιλς,  Μίλερ
 Πρόκειται για δυο από τους αμερικανούς πρέσβεις που έχουν περάσει από την Αθήνα και οι πρώτοι που άρχισαν να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ στην προσπάθειά τους να κερδίσουν τη θετική ψήφο της Ελλάδας στις κρίσιμες ψηφοφορίες που γίνονταν στην ΕΕ για τις γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες.
Ο Τόμας Νάιλς το 1997 επισκέφθηκε τον τότε υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Θόδωρο Κολιοπάνο στο γραφείο του ως πλασιέ των μεταλλαγμένων της Zeneca και της Μοnsanto, αφού η Αθήνα μαζί με τη Δανία πρωτοστατούσε στην επιβολή του ευρωπαϊκού μορατόριουμ στα μεταλλαγμένα, στο συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος. Όπως έχει αποκαλύψει ο Θόδωρος Κολιοπάνος, ο αμερικανός πρέσβης αφού διαπίστωσε ότι η ελληνική θέση θα παρέμενε αρνητική κατέληξε λέγοντας απειλητικά ότι αυτό θα έχει συνέπειες για την ελληνική κυβέρνηση.
Στην ίδια γραμμή πίεσης ήταν επίσης ο Καναδός πρέσβης αλλά και η τότε υπεύθυνη εμπορίου της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία έφαγε «πόρτα» και από την ΠΑΣΕΓΕΣ.
Η Ελλάδα δεν άλλαξε στάση και καταψήφισε όλες τις προτάσεις για την έγκριση μεταλλαγμένων ποικιλιών στα Συμβούλια των Υπουργών Περιβάλλοντος.
Τα χρόνια περνούσαν, η διείσδυση των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη δεν είχε επιτευχθεί και οι πιέσεις των αμερικανών συνεχίζονταν το ίδιο απροκάλυπτα.
Τη σκυτάλη από τον Τόμας Νάιλς πήρε ο Τόμας Μίλερ, ο οποίος μετά την έγκριση του καλαμποκιού ΝΚ 603 από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων αναζητούσε εναγωνίως τη θετική απόφαση της Ρυθμιστικής Επιτροπής της ΕΕ και του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος.
Τον Φεβρουάριο του 2004 ο Τόμας Μίλερ έστειλε επιστολή στην τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:
 «Όπως γνωρίζετε, η Ρυθμιστική Επιτροπή της Ε.Ε. θα εξετάσει στις 18 Φεβρουαρίου την αίτηση της Monsanto για το καλαμπόκι ΝΚ 603... Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα ψηφίσει υπέρ. Μια αρνητική ψήφος θα μπορούσε να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα αντιτίθεται στις συστάσεις της Επιτροπής. Αν η θετική ψήφος δεν είναι δυνατή, η αποχή θα αποδείκνυε ότι η Ελλάδα έχει εγκαταλείψει την αναστέλλουσα μειοψηφία που μπορεί να μπλοκάρει τη λήψη απόφασης και αναγνωρίζει ότι η διαδικασία της Ε.Ε. για την έγκριση προϊόντων βιοτεχνολογίας λειτουργεί».
Η Ελλάδα καταψήφισε την πρόταση στη Ρυθμιστική Επιτροπή και η ίδια πολιτική ακολουθήθηκε και από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι τον Ιούνιο του 2004 στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος καταψήφισε τη διάθεση στην ευρωπαϊκή αγορά του καλαμποκιού ΝΚ 603 ο τότε αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλογιάννης.
 Τα περίεργα της Συνόδου
 Η Monsanto και οι αμερικανοί πρέσβεις μπορεί να μην κατάφεραν στο θέμα των μεταλλαγμένων να πείσουν τους έλληνες υπουργούς, κατάφεραν, όμως, τελικά να ελέγξουν την ψηφοφορία αφού όπως προέκυψε από το αποτέλεσμα η προτροπή τους για αποχή σε όσους διαφωνούσαν έπιασε σε αρκετές χώρες. Το αποτέλεσμα ήταν ότι το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος απέτυχε να πάρει απόφαση αφού δεν κατάφερε ούτε να εγκρίνει αλλά ούτε και να απορρίψει, την πρόταση έγκρισης της Επιτροπής για το μεταλλαγμένο καλαμπόκι!
Έτσι, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται για την λειτουργία της ΕΕ, η Κομισιόν εφόσον το Συμβούλιο Υπουργών δεν έβγαλε απόφαση, ενέκρινε η ίδια την πρότασή της τον Οκτώβριο του 2004 και από τότε το καλαμπόκι NK603 περιέχεται σε τρόφιμα και ζωοτροφές που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, αλλά δεν καλλιεργείται. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση όταν περιέχεται σε ένα προϊόν, πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία του.


Πηγή

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΕΛOIOΓΡΑΦΙΑ :Όταν λέμε όλοι έξω εννοούμε όλοι μέσα

Μόνο το 2.5% των Αθηναίων σήμερα στην πορεία 



  "Διαβάστε περισσότερα". 











Διαβάστε περισσότερα...

Όλοι έξω…


Διαβάστε περισσότερα...

18 πράγματα που δεν θα πιστεύατε για αυτές τις χώρες!
















Στον πλανήτη, αν και υπάρχουν μερικές διαφωνίες ως προς το ακριβές νούμερο, λόγω συνόρων, εθνών, διαξιφισμών κ.λπ., υπάρχουν γύρω στις 196 χώρες. Παρότι όλοι έχουμε λίγο πολύ ακούσει έστω και κάτι μικρό για κάθε μία από αυτές, είναι σίγουρο ότι τα περισσότερα από όσα θα δείτε παρακάτω, δεν τα είχατε φανταστεί, και πραγματικά, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον!
Δείτε και διαβάστε πράγματα που δεν θα πιστεύατε για κάποιες χώρες:




















 Πηγη









Διαβάστε περισσότερα...

Ωμό μήνυμα για κέρδη και προμήθειες από συνεργάτη του Τσοχατζόπουλου

«Όπου κι αν πέσει η μπίλια, Άκη, το αποτέλεσμα θα είναι μονά ζυγά δικά σου.
Θα φροντίσουμε να ενισχυθείς στην εσωτερική ελληνική πολιτική σκηνή»!
Η εντυπωσιακή αναφορά περιέχεται σε έγγραφο που συνέταξε - ανάμεσα σε πολλές άλλες εκθέσεις και καταλόγους, στενός συνεργάτης του προφυλακισμένου σήμερα, πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου.
 Ο... εκτιμητής συνεργάτης έπαιξε ρόλο μεσάζοντα σε σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα τέλη της δεκαετίας του '90.
Σε αυτό και σε πολλά άλλα έγγραφα που περιέχονται στο άγνωστο αρχείο του κ. Τσοχατζόπουλου και τα οποία αποκαλύπτει «Το Βήμα» περιγράφεται με χαρακτηριστική «ωμότητα» ο τρόπος επιλογής συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων με βασικό κριτήριο, το πολιτικό και όχι μόνο όφελος του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας.  



Σε αυτό το «ντοκουμέντο» αποκαλύπτεται για πρώτη φορά με τέτοιο τρόπο το παρασκήνιο των διαγωνισμών για εξοπλιστικά προγράμματα που κόστισαν και κοστίζουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. Πρόκειται για ένα προσωπικού τύπου έγγραφο, όπου πέρα από τις τυπικές διατυπώσεις της επίσημης αλληλογραφίας υπηρεσιακών παραγόντων και εταιρειών, αναδεικνύεται τι ακριβώς συνέβαινε στα γραφεία του Πενταγώνου.

Μάλιστα ανάμεσα στα εξοπλιστικά προγράμματα που μνημονεύονται στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι και η προμήθεια των υποβρυχίων τύπου 214 του Πολεμικού Ναυτικού, για τα οποία διεξάγεται δικαστική έρευνα.

Τα έγγραφα, που έχει στη διάθεσή του το «Βήμα», έχουν συνταχθεί τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 1998 και απευθύνονταν προσωπικά στον κ. Τσοχατζόπουλο όταν βρισκόταν σε εξέλιξη ένα ακόμα γιγαντιαίο πρόγραμμα προμηθειών του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Συντάκτης του επίμαχου εγγράφου ήταν ένας τότε συνεργάτης του κ. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος λειτουργούσε ως «μεσάζων» εταιρειών που προωθούσαν οπλικά συστήματα και προχωρούσε σε σχετικές εισηγήσεις στον τότε υπουργό.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η εισηγησή του για το θέμα της προμήθειας των υποβρυχίων με τις προτάσεις σουηδικής και γερμανικής εταιρείας (όπως είναι γνωστό επελέγη τελικώς η δεύτερη). Εκεί αποκαλύπτεται ότι κριτήριο της επιλογής θα είναι ο... προσωπικός θρίαμβος του κ. Τσοχατζόπουλου.

Όπως σημειώνει ο εισηγητής «θα υπάρξει τεχνική, επιχειρησιακή και οικονομική διάσταση της κυρίως προμήθειας, καθώς και της συγκεκριμένης λίστας αντισταθμιστικών ωφελημάτων που θα είναι (ειδικότερα τα τελευταία) τέτοιου επιπέδου, έκτασης και σημαντικότητας, ώστε ευλόγως ο Έλλην ΥΕΘΑ να μπορεί να επαίρεται και να ισχυριστεί ότι κατήγαγε προσωπικό θρίαμβο υπέρ των ελληνικών συμφερόντων, με τις αντίστοιχες θετικές πολιτικές επιπτώσεις και αντικτύπους τόσο εσωκομματικά όσο και πανελλαδικά»...

Στο κριτήριο αυτό, που φαίνεται να είναι το κύριο, για την προώθηση της συγκεκριμένης προμήθειας δίνεται ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στη συνέχεια του εγγράφου: «εφ' όσον το επιθυμεί ο Έλλην ΥΕΘΑ και ανεξάρτητα από τις δικές του προτάσεις, απόψεις κλπ. (που αφορούν αυτόν και μόνον) θα του αναπτυχθεί αρμοδίως ο τρόπος και οι συναφείς διασφαλίσεις, που θα έχουν συζητηθεί και γίνει στο μεταξύ αποδεκτές από τους επισκέπτες όσον αφορά την ενίσχυση του στην εσωτερική ελληνική πολιτική σκηνή και συγκυρία».

Στη συνέχεια γίνεται λόγος για «αντισταθμιστικά ωφελήματα σε πανευρωπαικό και διεθνές πολιτικό επίπεδο», τα οποία επίσης θα αποβούν, όπως τονίζεται, υπέρ του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Ο μεσάζων που υπόσχεται ειδική μεταχείριση στον κ. Τσοχατζόπουλο, εγγυάται και την προστασία του υπουργού από τα ΜΜΕ! Οπως σημειώνει «θα λάβω όλα εκείνα τα αναγκαία και ικανά μέτρα ωστε να είναι πρακτικά ανέφικτος ο κίνδυνος να εκτεθώ εγώ ή ο προϊστάμενος μου σε οποιοδήποτε τυχόν κακόπιστο, έστω και απλό, σχολιασμό. Όχι βέβαια απλού, πισώπλατου, κακόβουλου ψιθύρου "κατινίστικου τύπου", αλλά κακόβουλων έστω αιτιάσεων με στοιχειωδώς τεκμηριωμένο υπόβαθρο».

Στη συνέχεια παρατίθενται λεπτομέριες για σειρά εξοπλισμών, όπως άρματα μάχης, μαχητικά και μεταγωγικά αεροσκάφη, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, μονοκινητήρια πυροσβεστικά αεροσκάφη κλπ., τους οποίους χειριζόταν ο κ Τσοχατζόπουλος.

Όπως σημειώνει με χαρακτηριστικά ωφελιμιστικό κριτήριο ο έμπιστος σύμβουλος «η επεξεργασία θα είναι τέτοια, ώστε η κάθε μία από αυτές τις προμήθειες θα απολήγουν σε δύο ή τρεις ισοδύναμους τεχνικά, οικονομικά και πολιτικά αντιπάλους με αποτέλεσμα σε οποιοδήποτε τραπέζι και αν συζητηθούν αυτά τα θέματα και οποιαδήποτε κι αν είναι η τελική επιλογή το αποτέλεσμα να είναι ουσιαστικά σε κάθε περίπτωση αδιάφορο για σένα, αφού όπου και αν "πέσει η μπίλια", το αποτέλεσμα θα είναι "μονά ζυγά δικά σου"»!

Μάχιμος αποκλεισμένος... στον Άγιο Μαυρίκιο

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2005, είχε κατακευραυνώσει την ηγεσία του ΠαΣοΚ για την μη χρησιμοποίησή του και τους όρους της ανανέωσης που επιχειρούνταν τότε στο κόμμα, το οποίο κινδύνευε έτσι να απομακρυνθεί κι άλλο από το λαό, σπεύδοντας να δηλώσει «μάχιμος».

Αμέσως μετά τη βαρυσήμαντη δήλωση, ωστόσο, αναχώρησε με την σύζυγό του, Βίκυ Σταμάτη, για τον Άγιο Μαυρίκιο στον μακρινό Ινδικό Ωκεανό, όπου το ζεύγος ξόδεψε χιλιάδες ευρώ σε σπα και αγορές από την μπουτίκ του ξενοδοχείου, αλλά και σε κάθε είδους δραστηριότητες αναψυχής.

Σύμφωνα με παραστατικά που βρέθηκαν στο αρχείο του - βρίσκονται επίσης στη διάθεση του «Βήματος» - κατέλυσαν στο εξάστερο ξενοδοχείο «Oberoi». Πρόκειται για ένα πιο τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία του κόσμου, με παραδοσιακού στυλ οικήματα σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού.

Ο πρώην υπουργός πλήρωνε για κάθε βραδυά περίπου 1.360 ευρω το δωμάτιο και κάθε ημέρα κατέβαλε γύρω στις 2.000 έως 3.000 ευρώ για ρομαντικά δείπνα με τη σύζυγό του και ποτό δίπλα στις τροπικές παραλίες. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο για ένα κρασί στο πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν πλήρωσε 550 ευρώ!

Εντυπωσιακά είναι και τα νέα στοιχεία που αποκαλύπτονται, από τα ίδια έγγραφα, για τον ξάδελφο του κ. Τσοχατζόπουλου, Νίκο Ζήγρα, ο οποίος φαίνεται να επένδυε τεράστια ποσά από ύποπτες συναλλαγές μέσω εταιρείας με έδρα το Σαλτσμπουργκ της Αυστρίας.

Η εταιρεία με το όνομα «Salzburg Munchen Portfolio Management», με έδρα στην οδό Σβαρτζστράσε 13-15 και υπεύθυνη την Ανελίζ Πόμπεργκερ χειριζόταν την περίοδο 2000 -2005 - σύμφωνα με τα υπάρχοντα παραστατικά - το χαρτοφυλάκιο του εξαδέλφου του κ, Τσοχατζόπουλου με τον κωδικό «RV 327».

Όπως προκύπτει ο κ. Ζήγρας μέσω της αυστριακής εταιρείας και του τραπεζικού ομίλου Raiffesenverband επένδυε επί σειρά ετών σε αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές μεγάλων ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιρειών, όπως η Bayer, η Nokia, η Bank of Amerιca, η Microsoft, η Philip Morris, η Mc Donalds, η Nestle και άλλες.

Πολλά από τα στοιχεία αυτά αναμένεται να παραδοθούν στους δικαστικούς λειτουργούς που διερευνούν την υπόθεση των ύποπτων συναλλαγών του πρώην υπουργού, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος στο Κορυδαλλό. Ανάμεσα σε αυτά είναι και κλειδιά θυρίδας στην ελβετική τράπεζα UBS, που ανήκει στον πρώην υπουργό, η ύπαρξη της οποίας ήταν άγνωστη μέχρι σήμερα... 
 

Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Υπερβόρειοι και Απόλλων

"Μία από τις πλέον αινιγματικές παραδόσεις τις μυθολογίας μας σχετίζεται με τους Υπερβορείους και την μυθική χώρα τους, την οποία κάθε φθινόπωρο επισκεπτόταν ο θεός Απόλλων με το ιπτάμενο άρμα του, το οποίο έσερναν Κύκνοι και επέστρεφε πάλι την άνοιξη στη Δήλο και στους Δελφούς.
Ο γυρισμός του Απόλλωνα γιορτάζονταν στους Δελφούς κάθε εαρινή ισημερία, με τα Θεοφάνια ενώ υπήρχε και ο Αστραφτερός Κύκνος που συμβόλιζε το προαναφερθέν ιπτάμενο άρμα του θεού. Οι μελέτες που ασχολήθηκαν με το θέμα των Υπερβορείων, τοποθετούν αυτόν τον μυθικό λαό γενικώς και αορίστως στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, ενώ κάποιες πιο ειδικές αναφορές μιλάνε για Γροιλανδία, Σκανδιναβία, Βαλτική, Ρωσία, Σιβηρία κ.α.
Υπάρχουν βέβαια και πιο εξεζητημένες μελέτες για την Υπερβορεία, όπως η άποψη ότι ήταν κάποιο νησί (πάντοτε τοποθετημένο στην Αρκτική ζώνη) το οποίο καταποντίστηκε. Εικάζεται ότι οι έρευνες του Γιούργκεν Σπανούθ το 1961, στον 54ο παράλληλο, αποσκοπούσαν στην ανεύρεση της υποτιθέμενης καταποντισμένης Υπερβορείας· οι δώδεκα δύτες και οι πέντε βατραχάνθρωποι της αρχαιολογικής αποστολής δε βρήκαν τίποτα.

 
 Στην αρχαία Ελλάδα βέβαια υπήρχε η γνώση για τις περιοχές της Αρκτικής ζώνης και των συνθηκών που επικρατούν εκεί, όπως για παράδειγμα η αναφορά του Ηρόδοτου ότι στους Υπερβόρειους η μέρα διαρκεί έξι μήνες. Ο Ηρόδοτος έκανε αυτή την δήλωση διότι γνώριζε και για τις συνθήκες της Αρκτικής και για τους Υπερβορείους και υπέθεσε ότι οι τελευταίοι, σαν "Υπέρ-Βόρειοι", και παίρνοντας τη στενή ερμηνεία αυτού του όρου, κατοικούν στον απώτατο βορρά, στην Αρκτική. Δεν πρέπει να ξεχνάμε βεβαίως και τον θαλασσοπόρο Πυθέα από τη Μασσαλία, που ήταν συν τοις άλλοις μεγάλος γεωγράφος, αστρονόμος και μαθηματικός, ο οποίος ταξιδεύοντας στο βορρά πρέπει να έφθασε ως τη Γροιλανδία. Υποθέτοντας δε ότι όντως οι Υπερβόρειοι είναι Γροιλανδοι ή Σκανδιναβοί ή Σκύθες ή Μασαγέτες, ερχόμαστε σε σύγκρουση με την αρχαιοελληνική γραμματεία που αναφέρει ότι οι Υπερβόρειοι μιλούσαν ΕΛΛΗΝΙΚΑ! Διαβάζουμε στον Διόδωρο: "Έχειν δε τους Υπερβορείους τίνα διάλεκτον, και προς τους Έλληνες οικειότατα διακείσθα...".
Οι Υπερβόρειοι λοιπόν είναι Έλληνες, αδέλφια μας, όλοι ιερείς και λάτρεις του Απόλλωνα του οποίου "...η αληθινή κατοικία... βρίσκεται ανάμεσα στους Υπερβορείους, σε μια χώρα Αιώνιας Ζωής..." όπως αναφέρει και ο Πλάτων. Βέβαια Αιώνια Ζωή και Αιώνια Ευτυχία δεν υπάρχει στις εσχατιές του βορρά, ούτε είναι ασφαλώς ένας παντοτινός καταπράσινος τόπος με ανέσπερο φως χωρίς να γνωρίζει ποτέ χειμώνα και πολύ περισσότερο ένας τόπος με δυο ετήσιες σοδειές, όπως τον θέλει η Ελληνική Μυθολογία.
O Πίνδαρος μας γνωστοποιεί τα αίτια της Αιώνιας Ευτυχίας των Υπερβορείων αναφέροντας ότι αν και είναι άνθρωποι εντούτοις δεν προσβάλλονται ποτέ από νοσήματα, ούτε μάλιστα υπόκεινται στη διαδικασία της γήρανσης των κυττάρων τους και κατά συνεπείαν είναι αθάνατοι!! Αναφέρει σχετικά: "Ούτε ασθένειαι ούτε το απάισιον γήρας προσβάλλουν την ιερά ταύτην γενεάν, χωρίς δε πόνον και μακράν των μαχών ζουν... Εις των ευτυχών τούτων ανθρώπων το έθνος ήλθε άλλοτε της Δανάης ο υιός (ο Περσέας)..."
Η προσωπική μου άποψη είναι πως ο Πλάτωνας εξηγεί την αθανασία των Ολύμπιων προπατόρων μας όταν αναφέρει πως η διατήρηση της συνοχή τους οφείλεται στο γεγονός πως η συγκόλληση των τεσσάρων στοιχείων του Σύμπαντος (Γη, Ύδωρ, Πυρ, Αήρ), που αποτελούν την προαναφερθείσα συνοχή τους, έγινε με Δεσμούς Άλυτους (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό). Εφόσον λοιπόν οι Υπερβόρειοι είναι αθάνατοι και εφόσον αυτό προϋποθέτει "Αλύτοις Δεσμοίς" εν τη συνοχή τους και εφόσον είναι Έλληνες Αδέλφια μας, συνεπάγεται ότι είναι και αυτοί κάποιοι από τους (χιλιάδες) Ολύμπιους. Πάλι ο Πίνδαρος μας πληροφορεί για τον σύνδεσμο που ενώνει τους Ελλάνιους εν τη Ελλάνια, με τους Ελλάνιους Ολύμπιους: "Υπάρχει μια φυλή ανθρώπων, μια φυλή θεών. Έχουν και οι δύο πνοή ζωής από μα μόνο μητέρα. Χωριστές όμως δυνάμεις μας κρατάνε μοιρασμένους και η μία είναι τα τίποτε, ενώ η άλλη έχει τον ορειχάλκινο ουρανό για σίγουρη ακρόπολη. Και όμως έχουμε κάποια ομοιότητα σε μεγάλη ευφυία και δύναμη, με τους αθάνατους, κι ας μην ξέρουμε τι θα μας φέρει η μέρα..."
Στην περίπτωση που μελετάμε και σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, ο σύνδεσμος δεν είναι άλλος από τον θεό Απόλλωνα. Αξίζει να αναφέρουμε κάποια στοιχεία από την μυθολογία μας που συνδέει τον Απόλλωνα με τους Υπερβορείους πριν ακόμα τη γέννησή του. Κατά την παράδοση η μητέρα του θεού, η Λητώ, γεννήθηκε στη χώρα των Υπερβορείων γεγονός που αμέσως την κατατάσσει στο αυτό έθνος. Όταν πλησίαζε η ώρα της γέννησης του θεού του Φωτός, η Υπερβόρεια Λητώ μετέβη στη Δήλο συνοδευόμενη από τις δύο Υπερβόρειες παρθένες Άργη και Ώπιδα (για την ιστορία θα πρέπει να πούμε ότι η νήσος Δήλος ήτο "άδηλος" διότι βρισκόταν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, με προορισμό όμως να αναδυθεί με προσταγή του Δία για χάρη της επίτοκης Λυτούς και να καθαγιασθεί με τη γέννηση του θεού). Άλλες δύο Υπερβόρειες παρθένες αργότερα, η Λαοδίκη και η Υπερόχη έφθασαν στο νησί προσφέροντας "δώρα". Βέβαια όλη αυτή η μυθολογία είναι γεμάτη από κώδικες όπως κώδικες είναι και οι τάφοι των δύο παρθένων (της Λαοδίκης και της Υπερόχης) που βρέθηκαν στη Δήλο και διαμορφώθηκαν κοντά στον ιερό περίβολο της Αρτέμιδος (βλ. επίσης εγκυκλοπαίδεια "Πάπυρος- Λαρούς- Μπριτάνικα").
Και λέγω ότι οι τάφοι τους είναι κωδικοποιημένα σημεία, διότι μετά τον "θάνατο" τον δύο κοριτσιών σταμάτησε και οποιαδήποτε -άμεση- επαφή μεταξύ των Υπερβορείων και των κατοίκων του νησιού. Πιθανώς οι τάφοι των δύο Υπερβορείων παρθένων να σχετίζεται με τον λοιμό που έπληξε τους Αθηναίους το 425 π.Χ. και να χρησιμοποιήθηκαν σαν μέσο κάθαρσης προς εξευμενισμό του Απόλλωνος. Πάντως κανένας τάφος Δήλιου δεν έπρεπε να μείνει στο νησί και έτσι το νεκροταφείο του νησιού μεταφέρθηκε στο γειτονικό νησί Ρηνεία. Επίσης, ως μέσο κάθαρσης, απαγόρευαν τις εγκυμονούσες να γεννήσουν στη Δήλο και έτσι αυτές πηγαιναν, όταν έφθανε η ώρα της γέννας, στη Ρηνεία.
Ο θεός Απόλλωνας είναι γνωστός για την ασύγκριτη ευστοχία του στη τοξοβολία· τα βέλη του δεν αστοχούν ποτέ. Αυτή του την ικανότητα χρησιμοποίησε για να εκδικηθεί τους Κύκλωπες τους οποίους θεώρησε ως υπαίτιους για το θάνατο του υιού του Ασκληπιού. Με μεγάλη επιδεξιότητα στόχευσε με το τόξο του και με ένα και μοναδικό βέλος σκότωσε όλους τους Κύκλωπες. Μετά από το φονικό, το βέλος πέταξε μόνο του(;) και κρύφθηκε στο ναό του Απόλλωνος στη χώρα των Υπερβορείων. Αυτό το ιπτάμενο βέλος χάρισε ο θεός στον Υπερβόρειο ιερέα Άβαρι πάνω στο οποίο μεταφέρθηκε για το ταξίδι του από την Υπερβορεία στην Δήλο.
Ο Άβαρις επισκέφθηκε τον πλανήτη μας στην εποχή του Πυθαγόρα, με τον οποίο είχε και επαφή και σε αυτό το γεγονός εντοπίζεται η καταγωγή του Πυθαγόρα, αλλά και του δασκάλου του Φερεκύδη, στους Υπερβόρειους. Η σχέση άλλωστε του Πυθαγόρα με τον Υπερβόρειο Απόλλωνα διαφαίνεται όταν ο Άβαρις συνάντησε τον Πυθαγόρα και τον "νόμισε" για τον ίδιο τον θεό "...για τον θεό του οποίου ήταν ιερέας.." αναφέρει σχετικά ο Ιάμβλιχος, στα κείμενα του οποίου μπορούμε επίσης να διαβάσουμε:
"Αυτοί λοιπόν θεωρούν ότι αυτή είναι η πίστη των δικών τους αντιλήψεων, γιατί ο πρώτος που διακήρυξε αυτά δεν ήταν κανείς τυχαίος, αλλά ο θεός, και ένα από τα "Ακούσματα είναι αυτό: ποιος είσαι Πυθαγόρα". Επειδή ισχυρίζονται πως ήταν ο Απόλλωνας ο Υπερβόρειος. Αποδείξεις δε αυτού είναι ότι σε αγώνα αφού σηκώθηκε, έδειξε το μηρό του χρυσό και τον Άβαρι τον Υπερβόρειο φιλοξενούσε και πήρε από αυτόν ένα ακόντιο (βέλος) με το οποίο αυτός ταξίδευε μέσα στον αιθέρα". Και αλλού: "(Ο Άβαρις) χάρισε στον Πυθαγόρα ένα βέλος το οποίο κρατούσε όταν βγήκε από το ιερό. Αυτό θα ήταν χρήσιμο σε αυτόν για όσες δυσκολίες θα συνέβαιναν κατά την τόσο μεγάλη περιπλάνηση. Πάνω σε αυτό λοιπόν ιππεύοντας θα μπορούσε να διαβεί τα αδιάβατα.".
Επίσης: "Αιθεροβάτης είναι το επίθετο του Άβαρι, γιατί σε αυτόν δωρήθηκε ακόντιο (βέλος) από τον Υπερβόρειο Απόλλωνα και μεταφερόμενος πάνω σε αυτό... διάβαινε τα αδιάβατα, βαδίζοντας, κατά κάποιον τρόπο, στον αέρα, πράγμα το οποίο υπέθεσαν μερικοί ότι είχε κάνει και ο Πυθαγόρας...". Φεύγοντας από την Υπερβορεία ο Απόλλων, που είχε καταφύγει μετά τη γέννησή του, επισκέπτεται τους Δελφούς, το μέρος στο οποίο επρόκειτο να ιδρυθεί το ομώνυμο μαντείο. Κατά μία εκδοχή του μύθου ιδρυτής του μαντείου θεωρείται ο Ωλήν. Για τον Ωλήν λέγεται ότι έγραψε η ποιήτρια και ιέρεια των Δελφών, Βοιώ που υπήρξε σύζυγος του Ακταίου (βασιλιάς της Αθήνας) και μητέρα του Παλαίφατου (επικός ποιητής). Στη Βοιώ έχει αποδοθεί το έργο "Ύμνος στον Απόλλωνα" όπου αναφέρει πως το δελφικό μαντείο ιδρύθηκε από τους Υπερβόρειους και ότι ο πρώτος μάντης ήταν ο Ωλήν, που από τον Ησύχιο και τον Σούδα αποκαλείται "Δυμαίος" ή "Λύκιος" ή "ΥΠΕΡΒΟΡΕΙΟΣ". Ο Ωλήν θεωρείται επίσης και ο εφευρέτης του δακτυλικού εξαμέτρου. Μαζί με τον Υπερβόρειο Ωλήν, ήρθαν σαν υπερασπιστές του μαντείου οι Υπερβόρειοι Υπέροχος και Λαόδοκος.
Σε ποιους όμως αστερισμούς εντοπίζονται, θα πάρουμε την απάντηση από τους πρωταγωνιστές του μύθου του Περσέα. Όμως πρώτα θα πρέπει να πούμε λίγα λόγια για την επίσκεψη του Ήρωα στις περιοχές των Υπερβορείων από τους οποίους έλαβε βοήθεια στην επικείμενη σύγκρουση του με την Μέδουσα. Οι Υπερβόρειοι του προσφέρανε το σπαθί που θα προοριζόταν για τον αποκεφαλισμό του φοβερού τέρατος, καθώς επίσης και την περικεφαλαία από σκυλίσιο δέρμα που θα τον έκαμνε κατά βούληση αόρατο. Φύλακας-Άγγελος του Περσέα αναλαμβάνει η θεά Αθηνά η οποία και αρχικά τον βοηθάει να μεταβεί στους Υπερβόρειους, όπως μας πληροφορεί ο Πίνδαρος: "...Εις των ευτυχών τούτον ανθρώπων το έθνος ήλθεν άλλοτε της Δανάης ο υιός (ο Περσεύς) με τόλμην και θάρρος υπό την οδηγίαν της Αθηνάς" Παράδοξος όμως είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Περσέας βρέθηκε ανάμεσά τους. Στο παρακάτω απόσπασμα του Πίνδαρου μπορούμε να διαβάσουμε: "...Λέγω τους Υπερβορείους εις των οποίων τα δώματα ήλθεν άλλοτε ο Περσεύς ο ήρως, και παρακάθισεν εις γεύμα. Εύρε δε αυτούς προσφέροντας εις τον θεόν ιεράς θυσίας όνων..."
Ο Περσέας λοιπόν θυσίασε όνους για να μπορέσει να μεταβεί στη χώρα τους. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι ο ποιητής στη συγκεκριμένη ωδή μιλάει με κώδικα. Ο συγγραφέας Παναγιώτης Τουλάτος στο έργο του "Τα Αρχεία της Χαμένης Γνώσης, Βιβλίο1" δίνει μια εξήγηση: "...Ο γνωρίζων ελληνικά θα καταλάβει ότι η προσφορά των Υπερβορείων αδελφών μας, είναι προσφορά του όλου νοητικού κόσμου, αφού ο Περσέας τους βρήκε "προσφέροντας θυσίας ό ν ω ν" (διάβαζε αποκωδικοποιημένα ν ό ω ν)... Και για όποιον δεν εννόησε, τον παραπέμπω στον μεγάλο γραμματολόγο Λουκιανό (έργο Λούκιος ή Όνος), στον Πλάτωνα (έργο "Ευθύδημος"). Επίσης στον "Κρατύλο" του Πλάτωνα, να καταλάβει τη βαθύτερη ουσία του ελληνικού αλφαβήτου και να συλλαμβάνει μηνύματα μέσα από λέξεις κλειδιά όπως, Κρ-Ονος ή Θρ-Ονος..." Για όποιον θα θελήσει να ψάξει περισσότερο το θέμα σχετικά με τους "όνους", θα πρέπει να καταφύγει και σε εργασίες που ασχολούνται με την πινακίδα του Ιδαλίου στη Κύπρο. 





Πηγή

Διαβάστε περισσότερα...