Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Τα δελφίνια βοηθούν τους ντόπιους ψαράδες. (βίντεο)

Το εντυπωσιακό φαινόμενο καταγράφηκε στη Βραζιλία. Μια εντυπωσιακή σχέση έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δελφινιών και των ντόπιων ψαράδων στη Λαγκούνα της  Βραζιλία
 
 
 
 
 
 Τα ρινοδέλφινα παρασύρουν κοπάδια μπαρμπουνιών προς τους αλιείς και στη συνέχεια τους ενημερώνουν πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσουν τη διαδικασία ψαρέματος, χτυπώντας την ουρά τους πάνω στο νερό.
Σύμφωνα με τους ντόπιους, αυτό το φαινόμενο συνεχίζεται για πολλές γενιές και οι ερευνητές προσπαθούν τα τελευταία δύο χρόνια να κατανοήσουν τη συμπεριφορά των δελφινιών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τον συνολικό πληθυσμό των 150 δελφινιών, τα 50 συμμετείχαν στο «αλιευτικό» έργο, ενώ τα υπόλοιπα απείχαν. Τα συμμετέχοντα επιτελούσαν ουσιαστικά το έργο ενός τσοπανόσκυλου, παρασύροντας δηλαδή τα υπόλοιπα ψάρια προς το επιθυμητό σημείο.
Όταν φτάνουν προς εκείνο το σημείο – κοντά στην ακτή – τα δελφίνια χτυπούν με δύναμη την ουρά ή το κεφάλι τους στην επιφάνεια του νερού, ειδοποιώντας έτσι τους ψαράδες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα 50 δελφίνια ήταν και τα πιο κοινωνικά μεταξύ του κοπαδιού και παρέμεναν ενωμένα σχεδόν συνέχεια.
Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον ερώτημα της έρευνας είναι πως τα νεότερα δελφίνια εκπαιδεύονται για αυτή τη διαδικασία.
Προς το παρόν θα παραμείνει αναπάντητο το ερώτημα, όπως επίσης μυστήριο θα παραμείνει και ο λόγος της συμμετοχής τους στην αλιεία. Ουσιαστικά δεν έχουν κανένα απολύτως κέρδος από την όλη διαδικασία.
Πρόκειται για την «ανθρώπινη» πλευρά του δελφινιού; Είναι αρχή μιας νέας συμμαχίας, δελφινιών - ψαράδων; Ή πρόκειται τελικά για έναν δούρειο ίππο δελφινιών, προτού αυτά στραφούν εναντίον μας;
Όπως και να έχει το παρακάτω βίντεο είναι απολαυστικό…

Dolphin Assisted Fishing