Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Αμερικανός «ανοίγει» αυτοκίνητα με ένα SMS









Ο αμερικανός Ντον Μπέιλι, στέλεχος ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας, αποκάλυψε σε συνέδριο για την ασφάλεια και την ηλεκτρονική πειρατεία στις ΗΠΑ ότι μπορεί να ξεκλειδώνει χιλιάδες ΙΧ αυτοκίνητα με μία σειρά απλών ενεργειών από το κινητό του, οι οποίες καταλήγoyν στο να στείλουν ένα κλασικό γραπτό μήνυμα SMS!

Η ιδέα «σφηνώθηκε» στο μυαλό του, εξήγησε, όταν στην τηλεοπτική εκπομπή της δημοφιλούς παρουσιάστριας Όπρα Ουίνφρεϊ προβλήθηκε μια εφεύρεση, αποκαλούμενη «ζούμπακ», η οποία δίνει την δυνατότητα σε γονείς να ανιχνεύουν ανά πάσα στιγμή που βρίσκονται τα παιδιά τους.

Αμέσως μόλις ο αμερικανός ειδικός κατανόησε την λειτουργία του «ζούμπακ», ήταν σε θέση, ως γνήσιος νόμιμος χάκερ, να την προσαρμόσει και στην κλοπή αυτοκινήτων. Στο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας, παρουσίασε την καινούργια αυτή «πατέντα», απέφυγε όμως να αποκαλύψει ακριβώς ποια μοντέλα αυτοκινήτων μπορεί να ξεκλειδώσει εύκολα, προκειμένου να αποτρέψει επίδοξους κακοποιούς να κλέψουν ξένα οχήματα.

Το μόνο που ανέφερε είναι ότι ορισμένα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, όπως το κλειδί-τηλεχειριστήριο του αυτοκινήτου, δέχονται ασύρματο σήμα, στο οποίο μπορεί να παρέμβει κανείς εύκολα.

Ο ίδιος προειδοποίησε τόσο τις κατασκευαστικές εταιρίες αυτοκινήτων, όσο και γενικότερα τις εταιρίες ασφαλείας: «Είναι τέλεια. Η αυτοπεποίθησή σου ανεβαίνει. Ομως προσοχή: το ίδιο σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί και για τον έλεγχο κινητών τηλεφώνων, αυτόματων μηχανημάτων ανάληψης μετρητών(ATM), αλλά και για την εκμετάλλευση πηγών ενέργειας, όπως το νερό. Νομίζω ότι αυτό είναι μια πραγματική απειλή».

Προχώρησε λοιπόν και σε προτάσεις σχετικά με την πρόληψη του κινδύνου που ελλοχεύει. «Πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή μεταξύ κόστους και ασφάλειας», δήλωσε, μιας και θεωρεί ότι οι εταιρίες έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν εκτός των παραδοσιακών ληστών, τώρα και τους «ασύρματους ληστές».



Πηγή:
Το Βήμα

http://www.mylady.gr/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1/2011/08/%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82-%C2%AB%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF%CE%B3%CE%B5%CE%B9%C2%BB-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-sms