Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014

Άνοιξαν χρονοκάψουλα από το 1914!

"Βουτιά" στην ιστορία έκαναν όσοι είχαν την ευκαιρία να βρεθούν σε μουσείο στο Μανχάταν. Άνοιξε χρονοκάψουλα, έναν αιώνα μετά από τη σφράγισή της (Pics).

Χρονοκάψουλα από το 1914 άνοιξαν επιστήμονες στη Βοστώνη. Το μεγάλο χάλκινο κουτί είχε σφραγιστεί στις 23 Μαΐου 1914, από μέλη της ένωσης επιχειρηματιών της Γουόλ Στριτ και τον τότε δήμαρχο της Νέας Υόρκης
Ήταν κρυμμένη μέσα σε ένα από τα χαρακτηριστικότερα σύμβολα της πόλης, το άγαλμα του χρυσού λιονταριού, που βρίσκεται στην οροφή του ιστορικού "Old State House", δηλαδή του παλιού κυβερνείου της πόλης.
Το μεταλλικό κουτί  είχε τοποθετηθεί μέσα στο κεφάλι του αγάλματος. Οι επιστήμονες μπόρεσαν να αποκολλήσουν το στέμμα του λιονταριού από το κεφάλι και έτσι να φτάσουν το κουτί και να το ανοίξουν.
Τελικά αποκαλύφθηκε ότι η χρονοκάψουλα έκρυβε ένα κόκκινο βιβλίο και κάποια άλλα αντικείμενα, τα οποία όμως δεν εξετάστηκαν περαιτέρω, καθώς θα πρέπει άμεσα να μεταφερθούν σε προστατευμένο περιβάλλον, ώστε να μην αλλοιωθούν από τις συνθήκες της ατμόσφαιρας.


 


  Εκτός από τις φήμες, ακόμα και η ιστορική εφημερίδα Boston Globe είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ με τίτλο «Λιοντάρι και Μονόκερος: Χάλκινο κουτί θα τοποθετηθεί στο κεφάλι του βασιλιά των ζώων».
Το κομμάτι αναφέρει ότι το κουτί περιέχει «συνεισφορές από το κράτος και την πόλη, φύλλα εφημερίδων της εποχής, το όνομα του κατασκευαστή των γλυπτών και άλλα, τα οποία θα είναι πολύ ενδιαφέροντα όταν το κουτί ανοιχτεί πολλά χρόνια αργότερα».


Μεταξύ άλλων η κάψουλα περιείχε την καταγραφή των εμπορικών συναλλαγών της Νέας Υόρκης το διάστημα 1772-1779, έναν κατάλογο από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης για το 1914, μία εγκυκλοπαίδεια με τίτλο «Ο κόσμος», την ιστορία της τράπεζας της Νέας Υόρκης, αντίγραφα εφημερίδων όπως οι New York Times, New York Herald και New York Tribune.

 
 

 
 
Τι περιέχει η νέα χρονοκάψουλα
Οι Isaac Tronsoco, Charlie Barton, Margaret Bozan, Joy Joseph και William DeMaria επέλεξαν τα αντικείμενα που μπήκαν στη νέα κάψουλα.
Πιστωτική κάρτα της Bank of America, χαρτονομίσματα δολαρίων και κέρματα
Ακουστικά Apple
Ένα Amazon Kindle
Μια καρφίτσα του Ομπάμα
Μια κάρτα του μετρό
Ένα CD με τραγούδια
Ένα φλιτζάνι των Starbucks


 Πηγή