Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Επίσημη απάντηση της Ρωσίας στην πρόταση Λιλλήκα για διάσωση της Κυπριακής οικονομίας

Ο Πρώτος Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Κρατικής Ομοσπονδιακής Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Εμελιάνοφ με επιστολή του προς τον Γιώργο Λιλλήκα αναφέρει ότι πρόταση Λιλλήκα για συνεργασία με τη Ρωσία και παροχή ρωσικής βοήθειας, ενδέχεται να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση με την κυπριακή κυβέρνηση.






Ο Γιώργος Λιλλήκας ενημερώνει για αυτή την εξέλιξη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η πρόταση Λιλλήκα προβλέπει ρωσικό δάνειο προς την Κυπριακή Δημοκρατία από €5 δισ. μέχρι €10 δισ. με επιτόκιο 2,5% μέχρι 3% ετησίως, απόκτηση μετοχών, ή συμμετοχή της Ρωσίας στην προσπάθεια κεφαλαιοποίησης της Λαϊκής Τράπεζας ή και της Τράπεζας Κύπρου με την κυπριακή κυβέρνηση να δίνει την ευκαιρία σε ρωσική εταιρεία να συμμετέχει στην ανάπτυξη και την ευκαιρία σε ρωσική εταιρία να λάβει μέρος στην ανάπτυξη και την παραγωγή σε ένα τμήμα του κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και η επένδυση σε ποσοστό 20-30% στην ενεργειακή υποδομή της Κύπρου, όπως αγωγοί και εγκαταστάσεις Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.
Στην επιστολή Εμελιάνοφ, που ανέγνωσε στο πλαίσιο δηλώσεων του ο Γιώργος Λιλλήκας αναφέρεται ότι οι προτάσεις Λιλλήκα έτυχαν πολύ θετικής ανταπόκρισης από αρκετά μέλη στην Κρατική Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και έχουν προωθηθεί άμεσα προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών.
Προσθέτει ότι επί του παρόντος οι ενδιαφερόμενοι βουλευτές καταβάλλουν προσπάθειες ώστε το «πακέτο Λιλλήκα» να αποτελέσει τη βάση για τις διαπραγματεύσεις με την κυπριακή Κυβέρνηση, οι οποίες θα αρχίσουν στις 20 Μαρτίου.
Ο κ. Εμελιάνοφ διαβεβαιώνει τους ιστορικούς φίλους της Ρωσίας τους Κύπριους πολίτες ότι η όποια ρωσική βοήθεια θα παρασχεθεί, θα είναι σαφέστερα κάτω από πιο ευνοϊκές συνθήκες για την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Λιλλήκας αφού ανέφερε ότι η χθεσινή απόφαση της Βουλής διατήρησε τις ελπίδες μας ζωντανές για έξοδο από τη σημερινή κρίση και τα τραγικά αδιέξοδα, είπε ότι λίγες ώρες μετά την ιστορική απόφαση της Βουλής πήραμε τα πρώτα θετικά μηνύματα και τις πρώτες αισιόδοξες ανταποκρίσεις από φίλες χώρες.
Η επιστολή Εμελιάνοφ είπε ο κ. Λιλλήκας του διαβιβάστηκε αργά χθες βράδυ μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Πρόσθεσε ότι με αυτή αποδεικνύεται περίτρανα λίγες μόνο μέρες μετά την απόρριψη της καταστροφικής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και του Eurogroup, με σωστή στρατηγική και σωστές προτάσεις μπορούμε να ξεπεράσουμε και τα σημερινά αδιέξοδα.
Ο κ. Λιλλήκας κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αξιοποιήσει αυτή την προοπτική με αποφασιστικότητα και χωρίς αμφιταλαντεύσεις.
Ερωτηθείς εάν είχε ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι για την απάντηση δεν είχε προλάβει να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέροντας ότι θα τον ενημέρωνε τηλεφωνικά και θα του διαβίβαζε αντίγραφο της επιστολής τόσο στη ρωσική και την ελληνική γλώσσα.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, υπέθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τον Υπουργό Οικονομικών.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι συμπεριέλαβε την πρόταση στην οποία αναφέρεται ο κ. Εμελιάνοφ στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως και στην επιστολή που του απέστειλε και η οποία έχει ήδη δημοσιοποιηθεί.
Ερωτηθείς πότε υπέβαλε την πρόταση στη Ρωσική πλευρά, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι η ρωσική πλευρά πήρε την πρόταση από τα δημοσιεύματα τα οποία δημοσιοποιούσαν την πρόταση που υπέβαλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Περαιτέρω υπενθύμισε πως πριν από μερικούς μήνες προσκλήθηκε από τη Δούμα, στην οποία έκανε ομιλία για τις σχέσεις και τις προοπτικές ανάπτυξης ανάμεσα στη Ρωσία και την Κύπρο και συμπλήρωσε ότι αυτοί οι άνθρωποι ανταποκρίνονται σήμερα και αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για να στηρίξουν την υπόθεση μας








Πηγή