Το γκρέιπφρουτ, χάρη στις ευεργετικές του ιδιότητες, περιλαμβάνεται σχεδόν σε κάθε πρωινό όλων όσοι προσέχουν τη διατροφή τους. Και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό…
Οι λόγοι να το εντάξουμε στην διατροφή μας είναι πολλοί, αν και συνήθως αποφεύγεται λόγω της στυφής του γεύσης. Όμως η δράση του, αποζημιώνει όσους το καταναλώνουν έστω κι αν ενίοτε τους… ξινίζει.
Σημαντικοί λόγοι για να προστεθεί στο ημερήσιο διατροφολόγιό μας, είναι οι λιποδιαλυτικές του ικανότητες, καθώς και οι λίγες θερμίδες του. Επιπλέον το γκρέιπφρουτ περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών Α, Β και C και μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο.
Η ονομασία «γκρέιπφρουτ» έλκει την καταγωγή της από τις ανατολικές Ινδίες τον 18ο αιώνα κυρίως λόγω του τρόπου που αναπτύσσεται. Ο τρόπος ανάπτυξης είναι παρόμοιος με εκείνον των σταφυλιών σε ομάδες των 10 με 12 καρπών. Ωστόσο μοιάζει με μεγάλο πορτοκάλι, κάτι σαν διασταύρωση ανάμεσα σε πορτοκάλι και κίτρο. Ανάλογα με το χρώμα της σάρκας τους, τα γκρέιπφρουτ χωρίζονται σε λευκά ή ροζ-ρουμπινί.
Η πικρή και όξινη γεύση τους, κάνουν τους περισσότερους να τα παραβλέπουν, αλλά σίγουρα κανείς δε μπορεί να παραγνωρίσει τις θρεπτικές τους ιδιότητες.
Αντικαρκινική δράση
Τα ροζ και τα κόκκινα γκρέιπφρουτ, είναι πλούσια σε λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές φυτοχημικό που είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση και την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Μελέτη έδειξε ότι οι άντρες που καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά (όπως γκρέιπφρουτ, ντομάτες, καρπούζι κ.ά.), πλούσια σε λυκοπένιο, εμφανίζουν μικρότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν τροφές λιγότερο πλούσιες σε λυκοπένιο. Σε άλλη μελέτη, τα βιοφλαβονοειδή που εμπεριέχονται στα γκρέιπφρουτ μπορούν ακόμη και να εμποδίσουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, απαλλάσσοντας τον οργανισμό από τα επιβλαβή οιστρογόνα.
Επιπλέον, τα φυτοχημικά συστατικά που αποκαλούνται λεμονοειδή, έχει
αποδειχθεί ότι βοηθούν στην προστασία κατά του καρκίνου του πνεύμονα,
του παχέος εντέρου και του δέρματος. Η ημερήσια κατανάλωση τριών δόσεων
των 175ml, χυμού γκρέιπφρουτ, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη
δραστηριότητα ενός ενζύμου που ενεργοποιεί την καρκινική δράση που
περιέχεται στον καπνό του τσιγάρου.
Αποκαθιστά το κατεστραμμένο DNA
Πρόσφατη κλινική μελέτη έδειξε ότι η ναρινγενίνη, ένα φλαβονοειδές που περιέχεται στα γκρέιπφρουτ και στα πορτοκάλια, συμβάλλει στην αποκατάσταση του DNA στα κατεστραμμένα καρκινικά κύτταρα, σε περίπτωση καρκίνου του προστάτη. Η αποκατάσταση του DNA είναι σημαντικός παράγοντας στην πρόληψη του καρκίνου, καθώς εμποδίζει την εξάπλωση και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Ερευνητές σημειώνουν ότι η αποκατάσταση του DNA, μπορεί να συμβάλλει στη μάχη κατά του καρκίνου, όταν η διατροφή μας περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά υψηλής περιεκτικότητας στο συγκεκριμένο στοιχείο.
Μειώνει τη χοληστερίνη
Το γκρέιπφρουτ περιέχει πηκτίνη, μια μορφή διαλυτής ίνας, ικανής να μειώσει τα ποσοστά της χοληστερόλης, απομακρύνοντάς την από τον οργανισμό και μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Μελέτη που πραγματοποίησαν ισραηλινοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Hebrew, έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν λευκή ή κόκκινη ποικιλία γκρέιπφρουτ, μειώνουν τη χοληστερίνη τους κατά 15,5% και 7,6% αντίστοιχα. Η «κακή» χοληστερόλη μειώνεται κατά 20,3% και 10,7% αντίστοιχα, όπως και τα τριγλυκερίδια κατά 17,2% και 5,6% αντίστοιχα. Αντιθέτως, όσοι δεν καταναλώνουν γκρέιπφρουτ, δεν παρουσιάζουν μείωση στα ποσοστά χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων αντίστοιχα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καλύτερη δράση των κόκκινων γκρέιπφρουτ οφείλεται στην από κοινού δράση τόσο των περιεχόμενων φυτοχημικών συστατικών και του λυκοπενίου.
Συμβάλλει στην απώλεια βάρους
Καθώς το γκρέιπφρουτ περιέχει νάτριο, ενισχύει το αίσθημα της
πληρότητας, κάνοντάς μας να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες. Για το
λόγο αυτό είναι το αγαπημένο φρούτο όλων όσοι προσέχουν ιδιαίτερα τη
διατροφή τους. Η υψηλή περιεκτικότητα σε λιποδιαλυτές ίνες, βοηθάει
σημαντικά στο να αισθανόμαστε χορτασμένοι για περισσότερες ώρες μέσα
στην ημέρα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, βοηθάει τον οργανισμό να
αποβάλλει την επιπλέον ποσότητα νερού που προσλαμβάνει από τροφές
εμπλουτισμένες με νάτριο. Ακόμη, η μεγάλη ποσότητα νερού που περιέχει,
βελτιώνει το μεταβολισμό. Μελέτες έδειξαν ότι το γκρέιπφρουτ παρέχει το
αίσθημα πληρότητας, ενώ ταυτόχρονα κρατά σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο
αίμα, ρυθμίζοντας καλύτερα την όρεξη. Ένα ποτήρι χυμού γκρέιπφρουτ ή
μισό γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα, μειώνει σημαντικά την κατανάλωση
θερμίδων.
Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Η πηκτίνη μειώνει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά και τον ρυθμό απορρόφησης των υδατανθράκων. Εάν είστε διαβητικοί, τότε πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβετε το γκρέιπφρουτ στην καθημερινή σας διατροφή. Μελέτη έδειξε πως όσοι ασθενείς κατανάλωναν μισό γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα για δώδεκα εβδομάδες, παρουσίασαν χαμηλότερα ποσοστά ινσουλίνης και γλυκόζης μετά από κάθε γεύμα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν γκρέιπφρουτ πριν από το γεύμα τους.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Η υψηλή περιεκτικότητα του γκρέιπφρουτ σε βιταμίνη C, ενισχύει την άμυνα κατά των λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια όπως τα παράσιτα, βακτήρια, ιοί κ.ά. Μισό γκρέιπφρουτ περιέχει το 80% της συνιστώμενης ποσότητας σε βιταμίνη C, που χρειάζεται να λαμβάνει ο οργανισμός μας σε καθημερινή βάση.
Διασφαλίζει το γαστρεντερικό μας σύστημα
Ένα από τα σημαντικά οφέλη του γκρέιπφρουτ είναι ότι βοηθά στην καλή
λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Τα υψηλά ποσοστά ινών, βοηθούν
στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας αλλά και στην καλή λειτουργία του
εντέρου.
Αντιμετωπίζει το έκζεμα
Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μειώνει το ποσοστό εμφάνισης εκζεμάτων. Αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά, το εκχύλισμα και οι σπόροι από γκρέιπφρουτ, μπορούν να καταπολεμήσουν τοπικά τα κάθε λογής εκζέματα.
Καταπολεμά την αϋπνία
Οι πάσχοντες από αϋπνία μπορούν να καταναλώνουν ένα ποτήρι χυμού γκρέιπφρουτ ή πορτοκαλιού, λίγο πριν ξαπλώσουν.
Γκρέιπφρουτ και αλληλεπίδραση με τα φάρμακα
Έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση γκρέιπφρουτ, μπορεί να αλληλεπιδράσει με θεραπευτικές αγωγές. Υπάρχουν ειδικά ένζυμα στα τοιχώματα του λεπτού εντέρου τα οποία εμποδίζουν την απορρόφηση των φαρμάκων. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα απορροφά μικρότερες ποσότητες φαρμάκου σε σύγκριση με ό, τι έχει καταναλωθεί. Όμως, τα γκρέιπφρουτ μπορούν να μπλοκάρουν την δραστικότητα αυτού του ενζύμου. Αυτό σημαίνει ότι η ποσότητα των φαρμάκων στο αίμα θα αυξηθεί, προκαλώντας τοξικές παρενέργειες. Για το λόγο αυτό δεν ενδείκνυται η κατανάλωση γκρέιπφρουτ σε ασθενείς που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή. Ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων που αλληλεπιδρούν με τα γκρέιπφρουτ είναι τα ανοσοκατασταλτικά, τα αντιισταμινικά, τα ψυχιατρικά, τα φάρμακα που χορηγούνται για τη ρύθμιση άσθματος, τα φάρμακα για την καταπολέμηση του Aids κ.ά.
Οι λόγοι να το εντάξουμε στην διατροφή μας είναι πολλοί, αν και συνήθως αποφεύγεται λόγω της στυφής του γεύσης. Όμως η δράση του, αποζημιώνει όσους το καταναλώνουν έστω κι αν ενίοτε τους… ξινίζει.
Σημαντικοί λόγοι για να προστεθεί στο ημερήσιο διατροφολόγιό μας, είναι οι λιποδιαλυτικές του ικανότητες, καθώς και οι λίγες θερμίδες του. Επιπλέον το γκρέιπφρουτ περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών Α, Β και C και μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο.
Η ονομασία «γκρέιπφρουτ» έλκει την καταγωγή της από τις ανατολικές Ινδίες τον 18ο αιώνα κυρίως λόγω του τρόπου που αναπτύσσεται. Ο τρόπος ανάπτυξης είναι παρόμοιος με εκείνον των σταφυλιών σε ομάδες των 10 με 12 καρπών. Ωστόσο μοιάζει με μεγάλο πορτοκάλι, κάτι σαν διασταύρωση ανάμεσα σε πορτοκάλι και κίτρο. Ανάλογα με το χρώμα της σάρκας τους, τα γκρέιπφρουτ χωρίζονται σε λευκά ή ροζ-ρουμπινί.
Η πικρή και όξινη γεύση τους, κάνουν τους περισσότερους να τα παραβλέπουν, αλλά σίγουρα κανείς δε μπορεί να παραγνωρίσει τις θρεπτικές τους ιδιότητες.
Αντικαρκινική δράση
Τα ροζ και τα κόκκινα γκρέιπφρουτ, είναι πλούσια σε λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές φυτοχημικό που είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση και την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Μελέτη έδειξε ότι οι άντρες που καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά (όπως γκρέιπφρουτ, ντομάτες, καρπούζι κ.ά.), πλούσια σε λυκοπένιο, εμφανίζουν μικρότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν τροφές λιγότερο πλούσιες σε λυκοπένιο. Σε άλλη μελέτη, τα βιοφλαβονοειδή που εμπεριέχονται στα γκρέιπφρουτ μπορούν ακόμη και να εμποδίσουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, απαλλάσσοντας τον οργανισμό από τα επιβλαβή οιστρογόνα.
Αποκαθιστά το κατεστραμμένο DNA
Πρόσφατη κλινική μελέτη έδειξε ότι η ναρινγενίνη, ένα φλαβονοειδές που περιέχεται στα γκρέιπφρουτ και στα πορτοκάλια, συμβάλλει στην αποκατάσταση του DNA στα κατεστραμμένα καρκινικά κύτταρα, σε περίπτωση καρκίνου του προστάτη. Η αποκατάσταση του DNA είναι σημαντικός παράγοντας στην πρόληψη του καρκίνου, καθώς εμποδίζει την εξάπλωση και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Ερευνητές σημειώνουν ότι η αποκατάσταση του DNA, μπορεί να συμβάλλει στη μάχη κατά του καρκίνου, όταν η διατροφή μας περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά υψηλής περιεκτικότητας στο συγκεκριμένο στοιχείο.
Μειώνει τη χοληστερίνη
Το γκρέιπφρουτ περιέχει πηκτίνη, μια μορφή διαλυτής ίνας, ικανής να μειώσει τα ποσοστά της χοληστερόλης, απομακρύνοντάς την από τον οργανισμό και μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Μελέτη που πραγματοποίησαν ισραηλινοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Hebrew, έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν λευκή ή κόκκινη ποικιλία γκρέιπφρουτ, μειώνουν τη χοληστερίνη τους κατά 15,5% και 7,6% αντίστοιχα. Η «κακή» χοληστερόλη μειώνεται κατά 20,3% και 10,7% αντίστοιχα, όπως και τα τριγλυκερίδια κατά 17,2% και 5,6% αντίστοιχα. Αντιθέτως, όσοι δεν καταναλώνουν γκρέιπφρουτ, δεν παρουσιάζουν μείωση στα ποσοστά χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων αντίστοιχα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καλύτερη δράση των κόκκινων γκρέιπφρουτ οφείλεται στην από κοινού δράση τόσο των περιεχόμενων φυτοχημικών συστατικών και του λυκοπενίου.
Συμβάλλει στην απώλεια βάρους
Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Η πηκτίνη μειώνει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά και τον ρυθμό απορρόφησης των υδατανθράκων. Εάν είστε διαβητικοί, τότε πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβετε το γκρέιπφρουτ στην καθημερινή σας διατροφή. Μελέτη έδειξε πως όσοι ασθενείς κατανάλωναν μισό γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα για δώδεκα εβδομάδες, παρουσίασαν χαμηλότερα ποσοστά ινσουλίνης και γλυκόζης μετά από κάθε γεύμα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν γκρέιπφρουτ πριν από το γεύμα τους.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Η υψηλή περιεκτικότητα του γκρέιπφρουτ σε βιταμίνη C, ενισχύει την άμυνα κατά των λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια όπως τα παράσιτα, βακτήρια, ιοί κ.ά. Μισό γκρέιπφρουτ περιέχει το 80% της συνιστώμενης ποσότητας σε βιταμίνη C, που χρειάζεται να λαμβάνει ο οργανισμός μας σε καθημερινή βάση.
Διασφαλίζει το γαστρεντερικό μας σύστημα
Αντιμετωπίζει το έκζεμα
Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μειώνει το ποσοστό εμφάνισης εκζεμάτων. Αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά, το εκχύλισμα και οι σπόροι από γκρέιπφρουτ, μπορούν να καταπολεμήσουν τοπικά τα κάθε λογής εκζέματα.
Καταπολεμά την αϋπνία
Οι πάσχοντες από αϋπνία μπορούν να καταναλώνουν ένα ποτήρι χυμού γκρέιπφρουτ ή πορτοκαλιού, λίγο πριν ξαπλώσουν.
Γκρέιπφρουτ και αλληλεπίδραση με τα φάρμακα
Έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση γκρέιπφρουτ, μπορεί να αλληλεπιδράσει με θεραπευτικές αγωγές. Υπάρχουν ειδικά ένζυμα στα τοιχώματα του λεπτού εντέρου τα οποία εμποδίζουν την απορρόφηση των φαρμάκων. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα απορροφά μικρότερες ποσότητες φαρμάκου σε σύγκριση με ό, τι έχει καταναλωθεί. Όμως, τα γκρέιπφρουτ μπορούν να μπλοκάρουν την δραστικότητα αυτού του ενζύμου. Αυτό σημαίνει ότι η ποσότητα των φαρμάκων στο αίμα θα αυξηθεί, προκαλώντας τοξικές παρενέργειες. Για το λόγο αυτό δεν ενδείκνυται η κατανάλωση γκρέιπφρουτ σε ασθενείς που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή. Ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων που αλληλεπιδρούν με τα γκρέιπφρουτ είναι τα ανοσοκατασταλτικά, τα αντιισταμινικά, τα ψυχιατρικά, τα φάρμακα που χορηγούνται για τη ρύθμιση άσθματος, τα φάρμακα για την καταπολέμηση του Aids κ.ά.