Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Πελάτες ψυχιάτρων οι 40άρηδες

Μεγάλη αύξηση των ασθενών που απειλούν με αυτοκτονία εξαιτίας της ανεργίας και των χρεών παρατηρούν οι γιατροί. Οι συνέπειες του στρες θα απασχολήσουν συνέδριο που ξεκινά σήμερα στη Θεσσαλονίκη.





Αντρες της πιο παραγωγικής ηλικίας, μεταξύ 40-50 χρόνων, είναι πλέον το... target group των ψυχιάτρων, καθώς αυξάνεται δραματικά το ποσοστό αυτών που απειλούν με αυτοκτονία λόγω της ανεργίας, των χρεών και της οικονομικής κρίσης γενικότερα.

«Παρατηρούμε τελευταία ότι αυξάνεται ο αριθμός των αντρών που προσέρχονται σε μας και δυστυχώς η τάση ανόδου συνεχίζεται. Ολοι τους βρίσκονται σε απόγνωση και απειλούν να βάλουν τέλος στη ζωή τους», δήλωσε η επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής του ΑΠΘ, Ιωάννα Ιεροδιακόνου-Μπένου, μία από τις βασικές ομιλήτριες του 1ου συνεδρίου Βιοψυχοκοινωνικής Προσέγγισης στην Ιατρική Περίθαλψη, που ξεκινά σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Διαχρονικά οι γυναίκες που αντιμετώπιζαν ψυχολογικά προβλήματα και απειλούσαν με αυτοκτονία ήταν συντριπτικά περισσότερες από τους άντρες, η οικονομική κρίση, ωστόσο, άλλαξε και αυτό το δεδομένο.

Παράλληλα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυξήθηκε η κατανάλωση του αλκοόλ, αλλά και των εξαρτησιογόνων ουσιών, ενώ ταυτόχρονα οι ψυχιατρικές κλινικές των νοσοκομείων γεμίζουν από ασθενείς που ζητούν βοήθεια για σωματική και ψυχολογική απεξάρτηση.

Στρες
Το συνέδριο θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με το στρες, το οποίο επιβαρύνει την υγεία των ασθενών ή σε άλλες περιπτώσεις οδηγεί από μόνο του σε ασθένεια.

«Το στρες ενεργοποιεί νευροδιαβιβαστές ή ορμόνες ή χημικούς παράγοντες που επιδεινώνουν τις λειτουργίες των εσωτερικών οργάνων.

Στο τέλος μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες, ενώ έχει αποδειχτεί πως η διατάραξη της ανοσολογικής επάρκειας, εξαιτίας του χρόνιου στρες, αποτελεί τη χειρότερη εξέλιξη σε κάποιες μορφές καρκίνου, όπως ο γυναικολογικός», ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, καθηγητής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ, Απόστολος Ιακωβίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Ιακωβίδη, «η αντιμετώπιση του καρκίνου πρέπει να είναι πολυπαραγοντική και οι γιατροί να δίνουν μεγάλη βάση και στο ψυχοθεραπευτικό κομμάτι».

Το συνέδριο θα εστιάσει σε ζητήματα της σύγχρονης ψυχιατρικής, όπως τα νεότερα δεδομένα στον τομέα της ψυχοφαρμακολογίας, τις ουσιοεξαρτήσεις και τα ψυχοσωματικά προβλήματα της γυναίκας.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Πηγή
http://sourta-ferta.blogspot.com/2011/03/40.html