Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

ΥΓΕΙΑ: Πνευμονία. Τι πρέπει να γνωρίζουμε;






Εισβάλλει αιφνιδίως με υψηλό πυρετό και ρίγη. Ταυτόχρονα εμφανίζονται βήχας και ένα γενικευμένο αίσθημα κατάπτωσης. Υποψιάζεστε κρυολόγημα, αλλά ίσως να είναι κάτι σοβαρότερο.
Μελίσσα Στοΐλη
Παρ’ όλο που έχουμε συνδέσει την ασθένεια αυτή με την εικόνα μιας μαμάς που τρέχει φωνάζοντας «θα αρπάξεις καμιά πνευμονία» πίσω από ένα χαρούμενο και άτακτο παιδάκι το οποίο τρέχει μέσα στη βροχή, η πνευμονία δεν έχει να κάνει τόσο με το κρύο όσο με διάφορους ιογενείς οργανισμούς. Βέβαια, η πνευμονία κάποιες φορές μπορεί να εμφανιστεί ως επιπλοκή έπειτα από γρίπη ή κοινό κρυολόγημα. Αλλά όχι μόνο τότε.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ
Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει το ELF*, η πνευμονία είναι μια φλεγμονή των πνευμόνων που προκαλείται από βακτήρια, ιούς, μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς. Αυτοί προκαλούν φλεγμονή στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να παράγεται υγρό που γεμίζει τις κυψελίδες. Οι ιογενείς πνευμονίες είναι συνήθως ήπιες, αλλά σε ηλικιωμένους ή πολύ νέους ασθενείς και σε ανθρώπους που το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι εξασθενημένο μπορεί να έχουν βαρύτερη μορφή. Η σοβαρότητα της πνευμονίας εξαρτάται από το ποιος μικροοργανισμός έχει προκαλέσει τη λοίμωξη. Οι τύποι της πνευμονίας είναι τρεις: α) Πνευμονία της κοινότητος (CAP), β) Νοσοκομειακή πνευμονία (NP), αυτή που αποκτάται στο νοσοκομείο, γ) Πνευμονία που εκδηλώνεται σε ασθενείς των οποίων η ανοσιακή άμυνα είναι εξασθενημένη (για παράδειγμα ανοσοκατεσταλμένοι, ασθενείς με μεταμόσχευση οργάνων, παιδιά με καρδιακή ανεπάρκεια).
Η ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ (CAP)
Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται οι λοιμώξεις του κατωτέρου αναπνευστικού συστήματος που αρχίζουν εκτός του νοσοκομείου. Παραδοσιακά αναφέρονται οι τυπικές μορφές που εμφανίζουν οξεία έναρξη και συνδέονται με μικροοργανισμούς στους οποίους κυρίως περιλαμβάνονται ο πνευμονιόκοκκος, ο αιμόφιλος και ο σταφυλόκοκκος. Υπάρχουν όμως και οι άτυπες μορφές που οφείλονται σε διαφορετικούς παράγοντες και παρουσιάζουν ηπιότερη κλινική εικόνα. Τα συμπτώματα είναι βήχας, δύσπνοια, πυρετός και αίσθημα κακουχίας.
ΑΙΤΙΑ
Τα βακτήρια (και ιδιαίτερα ο πνευμονόκοκκος) αντιπροσωπεύουν την κύρια αιτία της πνευμονίας. Η ιογενής πνευμονία μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία ιών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι υπεύθυνοι για το κοινό κρυολόγημα και το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS). Παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα, η μεγαλύτερη ηλικία, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), προηγούμενες λοιμώξεις του αναπνευστικού, το άσθμα, οι ανοσοκατασταλτικές θεραπείες, οι παθήσεις του πνεύμονα και οι καρδιακές παθήσεις.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η φαρμακευτική με αντιβιοτικά αγωγή στα αρχικά στάδια μπορεί να θεραπεύσει τη βακτηριακή πνευμονία. Ακόμη δεν υπάρχει γενική θεραπεία για την ιογενή πνευμονία, αν και φάρμακα κατά των ιών μπορεί να φανούν χρήσιμα σε μερικές περιπτώσεις. Εν τω μεταξύ, τα βακτήρια που προκαλούν την CAP είναι όλο και περισσότερο ανθεκτικά στα κοινής χρήσεως αντιβιοτικά στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.
Η ανάρρωση από την πνευμονία είναι αργή. Κατά τη διάρκειά της απαιτούνται ξεκούραση, καλή τροφή και ενυδάτωση. Το 19%-31% των ασθενών είτε δεν επιστρέφουν στην εργασία τους είτε δεν αναρρώνουν πλήρως μέσα σε έξι-οκτώ εβδομάδες και αυτό το ποσοστό αυξάνεται στο 55% στους ηλικιωμένους.
ΠΡΟΛΗΨΗ
Δεν υπάρχει κάποια μέθοδος την οποία αν εφαρμόσουμε θα είμαστε σίγουροι ότι δεν θα πάθουμε ποτέ πνευμονία. Ωστόσο υπάρχουν κάποια μέτρα που μπορούμε να λάβουμε ώστε να ελαχιστοποιήσουμε το ρίσκο.
• Πλένουμε συχνά τα χέρια μας.
• Φροντίζουμε να πλένουμε συχνά τα δόντια μας για να μη μαζεύονται μικρόβια και αλλάζουμε οδοντόβουρτσα κάθε εξάμηνο.
• Εξαερίζουμε συχνά τους κλειστούς χώρους.
• Η διακοπή του καπνίσματος και ο εμβολιασμός έναντι ορισμένων οργανισμών (γρίπη, πνευμονιόκοκκος) μειώνουν την πιθανότητα πνευμονίας σε ευπρόσβλητες ομάδες.
* Το ELF (European Lung Foundation) είναι η δημόσια φωνή της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας (European Respiratory Society ή ERS), www.gr.european-lung-foundation.org.
Από το ΒΗΜagazino

Πηγή
http://www.homefood.gr/health/home.asp?id=563