Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Ο Βόρειος μαγνητικός Πόλος μεταναστεύει προς τη Ρωσία















Ο Βόρειος Πόλος μεταναστεύει προς Ρωσία
Η κίνηση του μαγνητικού βορρά δημιουργεί προβλήματα στην αεροπορία, στην πλοήγηση και στα άγρια ζώα. Το γεγονός είναι αληθινό, ο μαγνητικός βόρειος πόλος κινείται γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη φορά στην παγκόσμια ιστορία προκαλώντας προβλήματα στα σύγχρονα συστήματα μεταφοράς και στις αποδημητικές οδούς των πουλιών.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο μαγνητικός βορράς που εδώ και 2 αιώνες βρίσκεται στην παγωμένη έρημο του Καναδά, αλλάζει γειτονιά κατευθυνόμενος προς τη Ρωσία με ταχύτητα 40 μιλίων το χρόνο. Η ταχύτητα της κίνησής του έχει αυξηθεί κατά 1/3 την τελευταία δεκαετία με αποτέλεσμα τη δημιουργία εντύπωσης πως θα μπορέσει να αναποδογυρίσει προκαλώντας στις πυξίδες αντιστροφή δείχνοντας το νότο, βόρεια κάτι που συμβαίνει μεταξύ 3 με 7 φορών κάθε 1 εκατομμύριο χρόνια.

Το φαινόμενο προκαλεί προβλήματα ήδη στον τομέα της αεροπορίας. Το διεθνές αεροδρόμιο Tampa στη Φλόριντα μόλις πέρασε έναν μήνα μετονομασίας 3 διαδρόμων του οι οποίοι αναγνωρίζονται από κοινού με τα περισσότερα αεροδρόμια των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας τους αριθμούς που αντιστοιχούν προς την κατεύθυνση σε μοίρες που προβάλλουν οι πυξίδες. «όλα έπρεπε να αλλάξουν, ήταν μία μεγάλη δουλειά» δήλωσε η εκπρόσωπος του αερολιμένα, Brenda Geoghagan.

Το ισχύον ποσοστό της κίνησης του μαγνητικού βορρά μακριά από το Ellesmere του Καναδά προκαλεί έναν βαθμό απόκλισης στις πυξίδες ανά 5 χρόνια. Αυτό ανάγκασε την αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας να αξιολογεί εκ νέου τα ονόματα των αεροδιαδρόμων κάθε 5 χρόνια. Παρόμοιες αλλαγές έγιναν πρόσφατα στο Fort Lauderdale και στο Palm Beach.

Οι γεωλόγοι πιστεύουν πως ο βόρειος μαγνητικός πόλος (ο οποίος διαφέρει από τον πραγματικό βόρειο πόλο από τον οποίο περνά ο κάθετος νοητός άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται ο πλανήτης) κινείται λόγω αλλαγών στο λιωμένο πυρήνα του πλανήτη που περιέχει υγρό σίδηρο. Αυτό παρατηρήθηκε 1η φορά το 1831 και έχουν επαναπροσπαθήσει να ακολουθήσουν την πορεία του από τότε.

Τα αρχεία δείχνουν πως η θέση του πόλου μόλις μετακόμισε στις αρχές της δεκαετίας, αλλά περίπου από το 1904 ξεκίνησε να κινείται βορειοανατολικά με ρυθμό 9 μιλίων το χρόνο. Το γεγονός πως η ταχύτητα αυξήθηκε σημαντικά από το 1989 οφείλεται στο νέφος του μαγνητισμού βαθιά κάτω από το έδαφος. Ο πόλος πλέον πιστεύεται πως κατευθύνεται προς τη Σιβηρία με 37 μίλια το χρόνο. «το γήινο μαγνητικό πεδίο μεταβάλλεται με το πέρασμα του χρόνου. Όσο γνωρίζουμε, όλα αλλάζουν με το πέρας του χρόνου.» τόνισε ο γεωφυσικός Jeffrey Love στο discovery channel πριν μία εβδομάδα.

Τα συστήματα GPS που βασίζονται σε δορυφόρους έχουν αντικαταστήσει τις πυξίδες. Οι πυξίδες όμως είναι πολύτιμο εργαλείο και χρησιμοποιούνται ευρέως από οδοιπόρους και άλλους ερασιτέχνες ερευνητές. Σε ορισμένα περιβάλλοντα σαν τα υποβρύχια ή κάτω από το έδαφος που δεν υπάρχει δορυφορικό σήμα, η πυξίδα παραμένει η μόνη επιλογή. Η πετρελαϊκή βιομηχανία που χρησιμοποιεί μαγνήτες για να καθορίσει υπό ποια γωνία θα τρυπήσει τη γη, πρέπει να παρακολουθεί την ακριβή τοποθεσία του μαγνητικού βορρά.

Τα αποδημητικά πουλιά μαζί με τα μεταναστευτικά πλάσματα της θάλασσας θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σύγχυση. Όσα πλάσματα ζουν πολλά χρόνια όπως οι φάλαινες και οι θαλάσσιες χελώνες μπορεί στο μέλλον να χρειαστούν να αλλάξουν τα ένστικτα της πλοήγησής τους.

Παρά το κόστος και τις δυσκολίες στην τροποποίηση των ονομάτων στους αεροδιαδρόμους και την απώλεια του μαγνητικού βορρά προς τη Ρωσία, οι κάτοικοι της βόρειας αμερικής αναμένεται να επωφεληθούν σε ένα σημείο: θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες να παρατηρούν το βόρειο σέλας.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον αντίκτυπο της πολικής αντιστροφής κατά την οποία ο βόρειος με το νότιο μαγνητικό πόλο αντιστρέφονται καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί εδώ και 780.000 χρόνια, την σταθερότερη περίοδο των τελευταίων 5 εκατομμυρίων χρόνων. Ορισμένοι γεωλόγοι πιστεύουν πως θα μπορούσαν να ανακαλύψουν πολλά παρότι πιστεύουν πως οι τρέχουσες αλλαγές στο μαγνητικό βορρά θα μπορούσαν να είναι τα πρώτα σημάδια ενός μεγάλου και αναμενόμενου γεγονότος. Ο Love λέει πως αυτές οι ανατροπές απαιτούν 10.000 χρόνια για να συμβούν και πως πριν από 10.000 χρόνια δεν υπήρχε ο σημερινός πολιτισμός. Οι διαδικασίες αυτές είναι αργές και δεν πρέπει να μας ανησυχεί τίποτα.

Πηγή
http://eleftheriskepsii.blogspot.com/2011/03/blog-post_494.html