Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΥΓΕΙΑ: Η καθαριότητα φέρνει... κατάθλιψη!

Με συμπτώματα κατάθλιψης φαίνεται να συνδέεται η υπερβολική καθαριότητα αφού όταν κάνουμε δουλειές τα εγκεφαλικά κύτταρα που συνδέονται με την ευτυχία είναι σε..."λήθαργο", σύμφωνα με νέες αμερικανικές μελέτες.Το να είναι κάποιος “εθισμένος” στην καθαριότητα, σε υπερβολικό όμως σημείο, μπορεί να τον οδηγήσει σε κατάθλιψη, σύμφωνα με τον δρ Άνδριου Μίλερ, ψυχιάτρου από την Ατλάντα.
Γιατί συμβαίνει αυτό όμως;
Οι υπερβολικά καθαροί εσωτερικοί χώροι, αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα αφού ο ανθρώπινος οργανισμός δεν εξασκείται στο να «πολεμά» εχθρούς όπως τα βακτήρια και τελικά οδηγείται σε προβληματική λειτουργία κάποιων κυττάρων του εγκεφάλου.


Όταν κάποιος από μικρή ηλικία είναι εκτεθειμένος σε ελάχιστα μικρόβια (λόγω της συνεχούς καθαριότητας του χώρου του) είναι λογικό να επηρεάζεται η ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματός του. Το αποτέλεσμα είναι να παρουσιάζονται μη φυσιολογικές ανοσολογικές αποκρίσεις και να αναπτύσσονται αλλεργίες και άσθμα, σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες.
Τα χημικά της "ευτυχίας" υπολειτουργούν
Τελικά η υπερβολική καθαριότητα οδηγεί σε κατάθλιψη, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Molecular Psychiatry». Τα πιο αδύναμα ανοσοποιητικά συστήματα δείχνουν υπερβολική αντίδραση σε αλλεργιογόνα όπως η σκόνη με αποτέλεσμα να εμφανίζονται φλεγμονώδεις αντιδράσεις και αλλεργίες οι οποίες με τη σειρά τους επιβραδύνουν την παραγωγή από τον εγκέφαλο των χημικών της «ευτυχίας», όπως η σεροτονίνη.
Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 27 άτομα τα οποία εκτέθηκαν σε φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ηπατίτιδας C (η επιλογή των συγκεκριμένων φαρμάκων βασίζεται στο ότι προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις), σύμφωνα με το Βήμα.
“Εάν κάποιος εκτεθεί σε περισσότερα βακτήρια και παράσιτα, είναι σε θέση να ελέγξει καλύτερα τις φλεγμονές, δήλωσε χαρακτηριστικά ο δρ Μίλερ.

Πηγή
http://kerkyraikialepou.blogspot.com/2011/04/blog-post_9191.html