Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Η γενοκτονία τών αυτόχθονων Ινδιάνων τών Η.Π.Α. (Άαρον Χιούι)

Μια από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες που έχουν συμβεί στον πλανήτη, αλλά ταυτοχρόνως, ίσως κι απ’ τις λιγότερο συζητημένες, είναι αυτή τών ιθαγενών κατοίκων τής Αμερικής (Νοτίου και Βορείου), από τούς Ευρωπαίους άποικους.

Στην σημερινή παγκόσμια ιστορία, έχει καθιερωθεί η άποψη ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική το 1492. Βεβαίως, την άποψη αυτή, διαψεύδει η ίδια η παρουσία τών Ινδιάνων στην Αμερική, που σημαίνει ότι ο Κολόμβος άργησε «λίγο».

Οι ιθαγενείς πλήρωσαν το θλιβερό προνόμια που είχαν να κατοικούν σε πλούσια εδάφη και την απληστία τών Ευρωπαίων που δεν δίστασαν να σφετεριστούν με κάθε τρόπο την νέα φλέβα χρυσού που ανακάλυψαν.


Οι θηριωδίες, τόσο τών Ισπανών και τών Πορτογάλων, στην Νότια Αμερική, όσο και τών Αγγλοσαξόνων και λοιπών Ευρωπαίων στην Βόρεια, είναι γνωστές και μη αμφισβητήσιμες. Ειδικά στην Βόρεια Αμερική και στις Η.Π.Α., oι εντόπιοι πληθυσμοί, όχι μόνο καταληστεύθηκαν και κατακρεουργήθηκαν, αλλά κι αυτοί που απέμειναν και δεν εξοντώθηκαν από τις ασθένειες που έφεραν μαζί τους οι άποικοι, υποχρεώθηκαν μέσω συνθηκών, που άλλαζαν κατά το δοκούν οι ισχυρότεροι λευκοί, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κι από ‘κει που ήταν ελεύθεροι, να ζουν σε προκαθορισμένους καταυλισμούς που υπεδείκνυαν.

Οι Ευρωπαίοι εισβολείς, οι οποίοι καταπάτησαν τα εδάφη τους, απέκτησαν δικαιωματικά τον ινδιάνικο χαρακτηρισμό «γουασίτσιου», που σημαίνει «αυτός που δεν είναι Ινδιάνος», αλλά κι «αυτός που παίρνει το μεγαλύτερο κομμάτι για τον εαυτό του».

Σε μια από τις φυλές τών ιθαγενών τής Βορείου Αμερικής, αυτής τών Λακότα, που συρρικνώθηκε και ουσιαστικά φυλακίστηκε σε έναν καταυλισμό, αναφέρεται στην ακόλουθη ομιλία που έδωσε το 2010, ο Αμερικανός φωτογράφος Άαρον Χιούι (Aaron Huey), κάνοντας μια επιγραμματική αναδρομή στην χρονολογική σειρά τών τραγικών -για τούς ιθαγενείς- γεγονότων

Πηγή

http://www.pare-dose.net/?p=4187