Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Ανακαλύφθηκε είδος που ζει χωρίς οξυγόνο, κοντά στην Κρήτη!

Μια ανακάλυψη που έγινε σε 3,5 χιλιόμετρα βάθος στον πυθμένα της Μεσογείου, 200 χλμ από τις ακτές της Κρήτης, έχει προκαλέσει έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον.

Πρόκειται για τρία νέα είδη (στη φωτογραφία) διαστάσεων ενός χιλιοστού, που μοιάζουν σαν μέδουσα με τη διαφορά πως αυτά είναι εγκλωβισμένα σε κέλυφος.

Η ανακάλυψη έγινε από την ομάδα του Roberto Danovaro από το Πολυτεχνείο Marche, της Ανκόνα της Ιταλίας, μετά από έρευνες που διήρκεσαν 10 χρόνια στο βυθό της Μεσογείου. Όπως δήλωσε ο καθηγητής Danovaro, δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται παρόμοια είδη. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί σε μια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας όπου τα επίπεδα οξυγόνου είναι χαμηλά ή και ανύπαρκτα.

Αυτό είχε οδηγήσει τους επιστ��μονες στην υπόθεση ότι τα είδη αυτά είχαν μεταφερθεί εκεί από κάποια άλλη οξυγονωμένη περιοχή. Τα πρόσφατα ευρύματα όμως, 200 χλμ έξω από την Κρήτη, δημιουργούν νέα δεδομένα!

Τα τρία αυτά είδη - το ένα ονομάστηκε Spinoloricus Cinzia και τα άλλα Rugiloricus και Pliciloricus- όταν ανακαλύφθηκαν ήταν ζωντανά και μάλιστα τα δυο αυτά περιείχαν αυγά. Κατά την ανάσυρσή τους στο πλοίο τα αυγά τους επωάστηκαν επιτυχώς και τοποθετήθηκαν σε έναν αεροστεγή και μη οξυγονωμένο χώρο.

Ο καθηγητής Danovaro εξέφρασε την απορία του πώς τα είδη αυτά μπορούν να επιβιώνουν χωρίς οξυγόνο αφού μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει μόνο είδη ιών και μονοκύτταρων οργανισμών που ζουν χωρίς οξυγόνο, καθώς και ελάχιστους πολυκύτταρους οργανισμούς που αντέχουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Η ανακάλυψη μεταζώων, δηλαδή πολυκύτταρων ζώων, τα οποία περνούν ολόκληρη τη ζωή τους σε συνθήκες ανοξίας, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πλανήτης Γη στο παρελθόν να ήταν παρόμοιος με τον Άρη ή την Ευρώπη. Πιθανώς στην πορεία να εξελίχτηκε δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα ιδανική για ζωή με βάση τον άνθρακα και το οξυγόνο.

Αν και είναι ακόμα νωρίς για συμπεράσματα, αξίζει να σημειώσουμε πως αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε οι ελπίδες για ζωή στο διάστημα και ύπαρξη κατοικήσιμων πλανητών αυξάνονται, αφού στα βάθη των ωκεανών τους μπορεί να ζουν είδη που δεν χρειάζονται οξυγόνο, όπως αυτά που βρέθηκαν στο βυθό της Μεσογείου!!

Πηγή

http://www.pyles.tv/