Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

ΥΓΕΙΑ: Μύθοι και αλήθειες για την περιποίηση των μαλλιών

Νομίζετε ότι με το να χτενίζετε τα μαλλιά σας πολύ ώρα τα βοηθάτε να παραμείνουν υγιή; Πιστεύετε ότι αν τα κόβετε συχνά θα μακρύνουν γρηγορότερα; Ποια αλήθειες κρύβονται πίσω από τα όμορφα και υγιή μαλλιά;

Μύθος: Το συχνό κόψιμο βοηθά τα μαλλιά να μακρύνουν γρηγορότερα

Αλήθεια: Τα μαλλιά μακραίνουν 1,30 εκατοστά το μήνα, είτε τα κόψουμε είτε όχι, ενώ μακραίνουν λίγο πιο γρήγορα το καλοκαίρι, αλλά δεν έχει καμία σχέση με το ψαλίδι του κομμωτή. Το μάκρεμα των μαλλιών έχει να κάνει με τις ορμόνες. Το συχνό κόψιμο βοηθάει στο καθάρισμα των μαλλιών από την ψαλίδα και στην υγιή τους όψη.

Μύθος: Το άγχος κάνει τα μαλλιά να πέφτουν

Αλήθεια: Τα μαλλιά μας πέφτουν συνέχεια, με συχνότητα 50 με 120 τρίχες την ημέρα. Ενδεχομένως να πέφτουν λίγες περισσότερες όταν είμαστε υπερβολικά αγχωμένοι ή αλλάξει κάτι στη ζωή μας, όπως για παράδειγμα ένα διαζύγιο, να χάσουμε τη δουλειά μας ή να υποβληθούμε σε μία επέμβαση. Επίσης, στους ενόχους συγκαταλέγονται η εγκυμοσύνη και τα αντιβιοτικά, αλλά μετά από μερικές εβδομάδες τα μαλλιά ξαναφυτρώνουν.

Μύθος: Η συχνή αλλαγή σαμπουάν κάνει τα μαλλιά να δείχνουν πιο υγιή

Αλήθεια: Μπορεί τα μαλλιά να φαίνονται πιο υγιή αλλά οι ειδικοί δεν ενστερνίζονται αυτή την άποψη. «Τα μαλλιά δεν μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά ανάμεσα στις μάρκες των σαμπουάν και δεν γίνονται ανθεκτικά σε κάποιο συγκεκριμένο προϊόν. Το αγαπημένο μας σαμπουάν κάνει την ίδια δουλειά κάθε φορά που λουζόμαστε, εβδομάδα με την εβδομάδα, μήνα με το μήνα. Εάν διαθέτουμε λιπαρά μαλλιά ή χρησιμοποιούμε συχνά προϊόντα styling που περιέχουν κερί, είναι καλό να χρησιμοποιούμε ένα σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό, μία φορά κάθε δύο εβδομάδες, ώστε να φεύγουν όλα τα υπολείμματα.

Μύθος: Εάν ξεριζώσουμε μία άσπρη τρίχα, θα φυτρώσουν περισσότερες στη θέση της

Αλήθεια: Παρόλο που αυτό δεν είναι αλήθεια, το ξερίζωμα των λευκών τριχών είναι μία κακιά συνήθεια. Καταστρέφονται οι ρίζες , προκαλούνται λοιμώξεις και μένουν σημάδια.

Μύθος: Η ολόισα και λεπτή τρίχα δεν μπορεί να αποκτήσει όγκο

Αλήθεια: Πέντε λεπτά με μεγάλα ζεστά ρόλεϊ θα δώσουν ζωή και όγκο ακόμα και στα πιο ίσια μαλλιά.

Μύθος: Το ξέβγαλμα του σαμπουάν με πολύ παγωμένο νερό κάνει τα μαλλιά να γυαλίζουν περισσότερο.

Αλήθεια: Το παγωμένο νερό μπορεί να σας ξυπνήσει αλλά δεν κάνει καμία απολύτως διαφορά σε ό,τι αφορά στη λάμψη των μαλλιών.

Μύθος: Οι βαφές μαλλιών καταστρέφουν τα μαλλιά

Αλήθεια: Τα προϊόντα που κυκλοφορούν σήμερα -είτε στα καταστήματα είτε στα κομμωτήρια- είναι αρκετά φιλικά με τα μαλλιά μας και δεν τα αδυνατίζουν. Για την ακρίβεια, κάποια περιέχουν επιπλέον μαλακτικά συστατικά. Παρόλο που δεν είναι απαραίτητο, δεν κάνει κακό να ζητήσετε τη συμβουλή ενός επαγγελματία κομμωτή την πρώτη φορά που θα κάνετε οτιδήποτε μόνιμο στα μαλλιά σας.

Μύθος: Πρέπει να βουρτσίζουμε 100 φορές τα μαλλιά μας τη μέρα

Αλήθεια: Βουρτσίστε τα μόνο για να τα φορμάρετε, γιατί το χτένισμα τραβάει τα μαλλιά από τη ρίζα τους και ενδεχομένως να τα αδυνατίσει.

Μύθος: Μπορείτε να επανορθώσετε την ψαλίδα με τα κατάλληλα προϊόντα


Αλήθεια: Από τη στιγμή που θα κάνουν ψαλίδα, τίποτα δεν μπορεί να τα επανορθώσει. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κόψουμε τις άκρες. Εάν δεν θέλουμε να φαίνεται η ψαλίδα, μπορούμε να εφαρμόσουμε στα μαλλιά ένα προϊόν που να περιέχει σιλικόνη ή κερί μέλισσας. Θα σφραγίσει προσωρινά τις άκρες και θα κάνει τα μαλλιά πιο απαλά και εύπλαστα.

Μύθος: Για απόλυτα καθαρά μαλλιά, χρειάζονται δύο χέρια σαμπουάν

Αλήθεια: Ένα καλό σαπούνισμα είναι αρκετό.

Πηγή

http://woman.pathfinder.gr/beauty/1297313.html