Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

ΥΓΕΙΑ: ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ ΜΑΣ… ΖΕΣΤΑΙΝΕΙ

Μπορεί υπό τους 40 βαθμούς Κελσίου η κατανάλωση ενός παγωτού να είναι σωτήρια, ωστόσο λίγο αργότερα, οι θερμίδες που θα πρέπει να κάψει ο οργανισμός, ανεβάζουν στα ύψη τη θερμοκρασία του σώματος. Το ίδιο ισχύει και για αυτά φέρονται να είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας...

Αυτή και άλλες συστάσεις για την ασφάλεια της καλοκαιρινής απόλαυσης εξέδωσε σε ανακοίνωσή το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή (ΚΕΠΚΑ).

Με ανακοίνωσή του, το ΚΕΠΚΑ ενημερώνει πως:

- Η δροσιά ενός παγωτού είναι μόνο στιγμιαία. Οι θερμίδες που λαμβάνουμε (τουλάχιστον 300), όταν «καίγονται» αυξάνουν στο σώμα το αίσθημα της θερμότητας και δημιουργούν την αίσθηση ότι ζεσταινόμαστε και διψάμε περισσότερο.

- Τα παγωτά που έχουν λιώσει και ξαναπαγώσει δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνονται, γιατί είναι πιθανόν αλλοιωμένα.

- Βοηθούν στην παχυσαρκία, γιατί ένα κανονικό παγωτό δίνει περίπου 300 θερμίδες.

-Ακόμη και τα παγωτά light, που αναγράφουν ότι περιέχουν 0% λιπαρά και 0% ζάχαρη, δίνουν στον οργανισμό μέχρι και 200 θερμίδες.

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παγωτό:

- Να έχουν την απαιτούμενη σκληρότητα.

- Η οσμή τους να είναι ευχάριστη.

- Το χαρτί της συσκευασίας να μην είναι υγρό ή κολλημένο πάνω στο παγωτό, σχισμένο ή η συσκευασία έχει σχήμα διαφορετικό από αυτό, που φαίνεται στα διάφορα διαφημιστικά της παρασκευάστριας εταιρείας.

- Αυτά που είναι συσκευασμένα σε κύπελλα, να μην παρουσιάζουν υπερχείλιση στο καπάκι.

- Να μην είναι μαλακά, υδαρή και η υφή τους να μην μοιάζει με αυτή του γιαουρτιού ή του βουτύρου ή με κόκκους άμμου.

- Να μην εμφανίζουν ίζημα ή θρυμματίζονται σε μικρά κομματάκια ή περιέχουν μικροκρυστάλλους (μικρά παγάκια), ή έχουν σχήμα παραμορφωμένο. Αυτά τα χαρακτηριστικά δείχνουν ότι το παγωτό, κάποια στιγμή, αποψύχθηκε και ξανακαταψύχθηκε.

- Να μην έχουν γεύση πικρή, ξινή, ή αλμυρή।

Πηγή

http://newsmme.blogspot.com/2010/05/blog-post_3834.html