Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2012

Νέο βίντεο από την Nasa της μεγάλης έκρηξης Ηλιακού νήματος που σημειώθηκε στις αρχές του Αυγούστου

Ένα νέο βίντεο της μεγάλης έκρηξης ηλιακού νήματος που σημειώθηκε στις αρχές του Αυγούστου έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.  Το φαινόμενο και η στεφανιαία μαζική εκτίναξη (CME) που το συνόδευσε απεικονίζονται σε αυτό με πρωτοφανή λεπτομέρεια.

Στο προηγούμενο βίντεο, που παρουσιάστηκε πριν από μερικές ημέρες, το ηλιακό νήμα των 800.000 χλμ φαίνεται να εκρήγνυται από σχετικά μικρή απόσταση, σε ένα φαινόμενο γνωστό ως έκρηξη Χάιντερ το οποίο, όπως μας επεσήμαναν ευγενικά αναγνώστες, ονομάζεται και ζμπόρα.

Το νέο οπτικό υλικό που εξέδωσε το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (Solar Dynamics Observatory – SDO) της NASA δείχνει την έκρηξη και την εκτίναξη του νήματος «μαστιγίου» σε ακόμη πιο κοντινά πλάνα ενώ απεικονίζει γραφικά την κίνηση της ακτινοβολίας της."Διαβάστε περισσότερα". 

  Η επακόλουθη CME εκτοξεύθηκε με ταχύτητα άνω των 1.500 χλμ το δευτερόλεπτο. Αν και η ηλιακή καταιγίδα δεν κινήθηκε απ’ ευθείας προς τη Γη, επέδρασε στη μαγνητόσφαιρά της κάνοντας το σέλας να εμφανιστεί σε ορισμένα σημεία του πλανήτη στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

Η έκρηξη καταγράφεται με πρωτοφανή λεπτομέρεια από τη NASA:

Πηγή