Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Τσίπρας - Μιχαλολιάκος, πρόσωπα των εκλογών για τους ξένους...Έκπληκτοι στη Γαλλία με την άνοδο της Χρυσής Αυγής

 Τα πρώτα exit polls των κρίσιμων ελληνικών εκλογών ταξιδεύουν στον κόσμο μέσα από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα οποία παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις, που θα διαμορφώσουν ένα διαφορετικό πολιτικό σκηνικό από τη Δευτέρα......


 Έτσι, το ιταλικό πρακτορείο Ansa, με δημοσίευμα που τιτλοφορείται «Ελλάδα, τα πρώτα exit polls. Η Νέα Δημοκρατία πρώτη» αναφέρεται στα ποσοστά που θέλουν το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά να έρχεται πρώτο με 17%-20%. Επικεντρώνεται επίσης στο γεγονός ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τη δύναμή του κατακόρυφα με 15,5%-18,5%, ξεπερνώντας το ΠΑΣΟΚ με 14%-17%. Δε θα μπορούσε βέβαια να λείψει αναφορά σχετικά με τη Χρυσή Αυγή, που χαρακτηρίζεται ως νεοναζί και για πρώτη φορά ενδέχεται να μπει στη Βουλή με 6%-8%.

Στο ίδιο μοτίβο και η ιταλική Repubblica, η οποία με τίτλο της «Η Αριστερά ξεπερνά τους σοσιαλιστές. Οι νεοναζιστές μπαίνουν στη Βουλή», μιλά για μεγάλη ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό σύμφωνα με τα πρώτα exit polls, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται δεύτερος, αφήνοντας πίσω του το ΠΑΣΟΚ. Οσο για τη Χρυσή Αυγή που φαίνεται ότι εκλέγεται, το δημοσίευμα αποδίδει την επιτυχία για το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου στο θυμό των Ελλήνων για τα μέτρα λιτότητας.

Στην ιστοσελίδα της Washington Post μάλιστα φιλοξενείται δημοσίευμα που αφορά σχεδόν αποκλειστικά στην εκλογή της Χρυσής Αυγής, ενώ η εβραική Jerusalem Post κάνει λόγο για έντονους φόβους της εβραϊκής κοινότητας από την εκλογή της.

Στην αρχική σελίδα της ιστοσελίδας της ισπανικής El Mundo φιλοξενείται δημοσίευμα για τη «νίκη του Αντώνη Σαμαρά», στο οποίο γίνεται όμως και ειδική αναφορά στην επιτυχή πορεία της Χρυσής Αυγής, αλλά και στους προπηλακισμούς μελών της σε εκπροσώπους της Αριστεράς.

Την ίδια ώρα, η γαλλική Le Monde που μεταφέρει τον τοπικό εκλογικό παλμό, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τις κρίσιμες ελληνικές τονίζοντας το γεγονός της εκλογής της Χρυσής Αυγής και σημειώνοντας τη μεγάλη άνοδο της Αριστεράς.
«Τα μεγάλα κόμματα υποφέρουν από σημαντικές απώλειες»: με αυτό τον τίτλο, το BBC μεταφέρει το κλίμα που κυριαρχεί στη χώρα μας. «Επικρατεί θυμός σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας των σκληρών μέτρων που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση. Το ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετο στα μέτρα λιτότητας [..] κι έρχεται δεύτερο κόμμα, αφήνοντας πίσω στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ» λέει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Παράλληλα, η τουρκική ιστοσελίδα Today’s Zaman κάνει λόγο για «θυμωμένους Ελληνες που πήγαν στην κάλπη […] και αναμενόταν να τιμωρήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα, που είναι υπεύθυνα για το αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται η χώρα».

Έκπληκτοι στη Γαλλία με την άνοδο της Χρυσής Αυγής
Έκπληκτοι με την πιθανότητα εισόδου της Χρυσής Αυγής στο ελληνικό Κοινοβούλιο δηλώνουν Γάλλοι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στο υπουργείο Εσωτερικών για να καλύψουν τις γαλλικές προεδρικές εκλογές και οι οποίοι ουσιαστικά ενημερώνονται για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα από το protothema.gr.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα exit polls, η Χρυσή Αυγή βρίσκεται εντός Βουλής με ποσοστό μέχρι και 8%, ενώ αίσθηση είχε προκαλέσει στην Ευρώπη τις προηγούμενες ημέρες η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα.



Πηγή