Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

ΧΑΙΝΤΟΥΚ ΣΠΛΙΤ- ΑΕΚ 1- 3



Σε… περίπατο στην λάσπη μετέτρεψε η ΑΕΚ το εκτός έδρας παιχνίδι με την Χάιντουκ Σπλιτ, καθώς πήρε τη νίκη με 3-1 στην Κροατία στα πλαίσια της πέμπτης αγωνιστικής του Γιουρόπα Λιγκ.


Οι «κιτρινόμαυροι» αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα στο πρώτο ημίχρονο, ωστόσο στην επανάληψη μπήκαν αποφασισμένοι να πάρουν το ματς και τα κατάφεραν. Μέχρι το 62’ το σκορ ήταν ήδη 2-0, από εύστοχο πέναλτι του Σκόκο και καρφωτή κεφαλιά του Μανωλά, ενώ ο Μπλάνκο στο 84’ έβαλε το… κερασάκι στον θρίαμβο. Στην συνέχεια όμως οι παίκτες του Μανόλο Χιμένεθ χαλάρωσαν και αυτό το πλήρωσαν, αφού στο 90΄ ο Μπουλιάτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το τελικό 3-1.

Η νίκη αυτή είναι πολύ σημαντική για τους «κιτρινόμαυρους», καθώς σε συνδυασμό με το 3-1 της Ζενίτ κόντρα στην Άντερλεχτ, η ΑΕΚ είναι πλέον μόνη δεύτερη με τρεις πόντους διαφορά από τους Βέλγους. Αυτό σημαίνει, πως στην τελευταία αγωνιστική εντός έδρας κόντρα με την αδιάφορη Ζενίτ στο ΟΑΚΑ, η Ένωση θα χρειάζεται μόνο έναν βαθμό για να προκριθεί στους «32» της διοργάνωσης.

Ντιόπ και τρεις «κόφτες»

Η ισοπαλία θα ήταν ένα αρκετά καλό αποτέλεσμα για την ΑΕΚ και για αυτό τον λόγο ο Μανόλο Χιμένεθ παρέταξε την ομάδα του στο γήπεδο με σύστημα 4-3-3, σε μία προσπάθεια να… θωρακίσει το κέντρο του. Κάτω από τα δοκάρια επέστρεψε ο Σάχα, στα δεξιά της άμυνας ξεκίνησε ο Γιάχιτς, αριστερά ο Καράμπελας, ενώ το κεντρικό αμυντικό δίδυμο αποτελούταν από τους Μανωλά και Δέλλα. Στην μεσαία γραμμή τα τρία κεντρικά χαφ ήταν οι Μάκος, Γκέντσογλου και Ντιόπ, δεξιά σε ρόλο εξτρέμ ήταν ο Μπέρνς, αριστερά ο Σκόκο και μόνος του στην κορυφή ο Λυμπερόπουλος.

Προβλήματα και απειλές…

Παρά τον κάκιστο αγωνιστικό χώρο, οι δύο ομάδες μπήκαν ορεξάτες στο ματς. Μάλιστα, ο Σκόκο στο 2’ με σουτ μέσα από την περιοχή έστειλε τη μπάλα δίπλα από το δοκάρι, ενώ στο αμέσως επόμενο λεπτό η Χάιντουκ έχασε μία τεράστια ευκαιρία. Ύστερα από λάθη των Καράμπελα και Ντιόπ , οι γηπεδούχοι έφυγαν στην κόντρα και ο Σαρμπίνι έκανε το διαγώνιο σουτ μέσα από την περιοχή, όμως η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι του Σάχα. Στην επαναφορά ο Τομάσοφ έπιασε νέο σουτ από το ύψος του πέναλτι, όμως δεν σημάδεψε καθόλου καλά. Η φάση αυτή ανέβασε το ηθικό των Κροατών, ενώ παράλληλα ανέδειξε τα αμυντικά προβλήματα των «κιτρινόμαυρων».

Η Χάιντουκ στην συνέχεια έβγαινε πολύ εύκολα στην αντεπίθεση, αφού μέχρι το 30’ το κέντρο της Ένωσης δεν μάρκαρε καθόλου και για αυτό η μπάλα γύριζε συνεχώς έξω από την περιοχή του «Δικεφάλου». Ωστόσο, επιθετικά η ΑΕΚ ήταν καλή και θα μπορούσε να είχε σκοράρει είτε στο 12’ είτε στο 16’, όταν τα σουτ του Λυμπερόπουλου μέσα από την περιοχή έφυγαν άουτ. Από την πλευρά τους οι Κροάτες έχουν να θυμούνται από το πρώτο μισάωρο την φάση του 21’, όταν Ο Σαρμπίνι «άδειασε» τον Γιάχιτς, έκανε και το διαγώνιο σουτ, αλλά ο Τομάσοφ αντί να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα με προβολή, πέτυχε με το πόδι του το δοκάρι.

Το… άχαστο του Γκέντσογλου

Μετά το πέρας της πρώτης μισής ώρας η ΑΕΚ βελτιώθηκε πάρα πολύ αμυντικά. Το κέντρο ακόμα δεν μπορούσε να κρατήσει μπάλα, ωστόσο η άμυνα ήταν σταθερή και δεν υπήρχαν τα λάθη των πρώτων λεπτών, με αποτέλεσμα και η Χάιντουκ να μην έχει φάσεις. Αντίθετα, η Ένωση στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων είχε μία τεράστια χαμένη ευκαιρία. Ο Μπερνς έκανε ωραία κίνηση από δεξιά, πέρασε τη μπάλα από τον Μάλοτσα και την κατάλληλη στιγμή «έκοψε» στον επερχόμενο Γκέντσογλου, ο οποίος από τη μικρή περιοχή και χωρίς τερματοφύλακα κατάφερε να στείλει τη μπάλα άουτ!

Ιδανικό ξεκίνημα!

Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ μπήκε αποφασισμένη να «καθαρίσει» το παιχνίδι και το έκανε χωρίς… καθυστερήσεις. Στο 48’ ο Μπερνς, που ήταν από τους καλύτερους της Ένωσης, ανατράπηκε μέσα στην περιοχή από τον Μάλοτσα, όμως ο διαιτητής λανθασμένα άφησε το παιχνίδι να συνεχιστεί. Ωστόσο, δεν συνέβη το ίδιο και δύο λεπτά αργότερα, όταν και πάλι ο Αυστραλός έκανε πολύ ωραία την κίνηση μέσα στην περιοχή της Χάιντουκ, ο Μάλοτσα με τάκλιν τον έριξε στο έδαφος και ο ρέφερι έδωσε αμέσως το πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Σκόκο, ο οποίος σημάδεψε σωστά και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-0.

Το γκολ αιφνιδίασε τους Κροάτες, με αποτέλεσμα στα επόμενα λεπτά η Ένωση να είναι η απόλυτη κυρίαρχος στον αγωνιστικό χώρο. Μάλιστα, στο 62’ ύστερα από εκτέλεση κόρνερ του Σκόκο, ο Μανωλάς πήδηξε πιο ψηλά από όλους και με καρφωτή κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 2-0! Το πανέμορφο τέρμα του νεαρού αμυντικού ουσιαστικά «σφράγισε» τη νίκη των «κιτρινόμαυρων», κάτι που φάνηκε στα επόμενα λεπτά. Οι γηπεδούχοι κάτω από αποδοκιμασίες προσπάθησαν να βγουν μπροστά, ωστόσο τα κενά στην άμυνά τους ήταν πολλά και αν οι επιθετικοί της ΑΕΚ ήταν πιο προσεκτικοί, θα μπορούσαν να είχαν πετύχει και ένα ακόμα γκολ.

Το… κερασάκι ο Μπλάνκο

Μετά το 70’ το ματς μετατράπηκε σε μονόλογο, καθώς οι Κροάτες δεν είχαν την ψυχολογία να κοντράρουν την Ένωση. Μάλιστα, στο 71’ η ΑΕΚ έφτασε πολύ κοντά και στο 3-0, όταν ο Γκέντσογλου και πάλι επιχείρησε το σουτ μέσα από την περιοχή, όμως η μπάλα έφυγε δίπλα από το δοκάρι. Σε αντίθεση με τον νεαρό μέσο, ο Ίσμαελ Μπλάνκο που είχε μπει στο παιχνίδι στο 80’, τέσσερα λεπτά αργότερα ήταν πιο εύστοχος. Ο Αργεντινός δέχθηκε ωραία τη μπάλα από κάθετη του Λεονάρντο και με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Ραντόσεβιτς για το 3-0.

Το γκολ αυτό όμως… ξύπνησε τον εγωισμό των παικτών της Χάιντουκ, οι οποίοι στο 90’ με σουτ του Μπουλιάτ μέσα από την περιοχή μείωσαν σε 3-1, ενώ στα επόμενα λεπτά είχαν άλλες δύο καλές φάσεις για να μειώσουν και άλλο στο σκορ. Το τελικό 3-1 παρόλα αυτά, δείχνει με τον καλύτερο τρόπο τις διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων.

Οι συνθέσεις:

ΧΑΪΝΤΟΥΚ ΣΠΛΙΤ (Γκόραν Βούτσεβιτς):
Ραντόσεβιτς, Όρεμους, Γιοζίνοβιτς, Μάλοτσα, Μπουλιάτ, Λιούμπιτσιτς (53' Άντριτς), Στρίνιτς, Τομάσοφ (54' Τσοπ), Ίμπριτσιτς, Ανάς Σαρμπίνι, Βούκουσιτς

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ):
Σάχα, Γιάχιτς, Καράμπελας, Μανωλάς, Δέλλας, Ντιοπ, Μάκος, Γκέντσογλου, Σκόκο (76' Λεονάρντο), Μπερνς (70' Λαγός), Λυμπερόπουλος (80' Μπλάνκο)


Πηγή
http://www.youtube.com/watch?v=ZHyX6KdMmOE
http://www.sportdog.gr/v3/article.aspx?article_id=155141&comm_id=1010271