Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Διακοπές : ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ....ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ....ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Ρόδος: Η πηγή Νύμφη
Η πηγή Νύμφη βρίσκεται σε μια πανέμορφη περιοχή με πλούσια βλάστηση στο χωριό Σάλακος. Τα άφθονα νερά της αξιοποιούνται για την ύδρευση της περιοχής Σαλάκου αλλά και της πόλης της Ρόδου. Δίπλα από την πηγή ξεκινά ένα μονοπάτι το οποίο αν το ακολουθήσετε, μετά από 20 λεπτά θα φτάσετε στην κορυφή του Προφήτη Ηλία. Εκεί υπάρχει και το σπάνιο είδος φυτού «Παιανία Ροδία» το οποίο φυτρώνει μόνο στην συγκεκριμένη περιοχή.

Κάλυμνος: Η πρωτεύουσα της αναρρίχησης
Η Κάλυμνος διαθέτει 30 οργανωμένα αναρριχητικά πεδία. Το ήπιο κλίμα, η εύκολη πρόσβαση, και τα σπήλαια με τους σταλακτίτες που φωλιάζουν στους βράχους καθιστούν την Κάλυμνο εξαιρετικό τόπο αναρρίχησης. Ορισμένες πλαγιές είναι ανεξερεύνητες και κατάλληλες για τους ειδικούς στο είδος και άλλες πιο εύκολες, κατάλληλες για αρχάριους που επιθυμούν την καθοδήγηση των οδηγών που δουλεύουν στις σχολές του νησιού. Για σχετικές πληροφορίες λειτουργεί το Γραφείο Αναρρηχιτικών Πληροφοριών (τηλ. 59445) ενώ μπορείτε να ενημερωθείτε από το www.kalymnos-isl.gr/climb

Λέρος: Στο Παρθένι
Το μεγαλύτερο μέρος της Λέρου είναι πεδινό και μοναχά Σκουμπάρδος, ξεχωρίζει στα 327μ. Το Παρθένι είναι το βορειότερο χωριό του νησιού και εκεί βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου χτισμένη πιθανόν από ερείπια του ναού της Παρθένου Αρτέμιδος. Στα βόρεια του χωριού βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Κιουράς, με αγιογραφίες ζωγραφισμένες από πολιτικούς κρατούμενους της περιόδου της δικτατορίας 1967 - 1974.

Νίσυρος: Νικιά
Συνεχίζοντας ακόμα νοτιότερα, συνεχίζετε να ανεβαίνετε το βουνό και φθάνετε στην κορυφή στα 400μ. πάνω από τη θάλασσα στη Νικιά. Σε αυτό το χωριουδάκι, θα παρατηρήσετε την έντονη αντίθεση ανάμεσα στο λευκό των σπιτιών με τις πολύχρωμες πόρτες και το περίεργο χρώμα που έχει το έδαφος λόγω του ηφαιστείου σε ολόκληρη τη Νίσυρο.
Aπό την Nικιά έχετε μια καταπληκτική θέα και στο Aιγαίο αλλά και στον κεντρικό κρατήρα του ηφαιστείου (υπάρχουν άλλοι τρεις). Aκόμα και αν στερείστε γεωλογικών ενδιαφερόντων, αξίζει να δείτε αυτόν τον κρατήρα. Έχει διάμετρο 260μ και 30μ βάθος, με σκαλιστά σκαλοπάτια που οδηγούν στο κέντρο του. Το τοπίο σε αυτό το σημείο του νησιού γίνεται σεληνιακό, ενώ η μυρωδιά από θειάφι είναι έντονη.

Τήλος: προς τον Αγ. Παντελεήμονα
Ο γραφικός δρόμος από τη δυτική πλευρά της Τήλου προσφέρει μια εκπληκτική εικόνα του Αιγαίου και καταλήγει στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα.
Το νησί αποτελείται από δύο βασικούς οικισμούς - τα Λιβάδια, που είναι και το λιμάνι του νησιού, και το Μεγάλο Χωριό. Πρωτεύουσα της Τήλου είναι το Μεγάλο Χωριό που βρίσκεται στην ενδοχώρα, στα βόρεια του νησιού. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά του λόγου, στην κορυφή του οποίου σώζονται τα ερείπια του κάστρου των Ιωαννιτών Ιπποτών. Τα σπίτια του οικισμού είναι πετρόχτιστα και διατηρούν στοιχεία από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Στο Κάστρο, απ' όπου αντικρίζει κανείς το γραφικό λιμανάκι του Αγ. Αντωνίου, σώζεται η παλιά εκκλησία του Ταξιάρχη με μερικές ακόμα τοιχογραφίες του 16ου αιώνα. Σε απόσταση 2,5χλμ. δυτικά του Μεγάλου Χωριού, μπορείτε να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου ενώ 6,5χλμ. ΒΔ βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα που διαθέτει ξενώνα και θεωρείται το σπουδαιότερο προσκύνημα του νησιού με παλιές τοιχογραφίες και ωραία βοτσαλωτή αυλή.

Πάτμος: Το ιερό σπήλαιο της Αποκάλυψης
Παλιές παραδόσεις του νησιού καθώς και ιστορικά κείμενα προσδιορίζουν ως τόπο συγγραφής της "Αποκάλυψης" από τον Ιωάννη τον Ευαγγελιστή, το Σπήλαιο της Αποκάλυψης που θεωρείται ο πιο σημαντικός ιερός τόπος στο νησί.
Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης περιβάλλεται σήμερα από μεγάλο ιερό μοναστικό συγκρότημα του μοναστηριού της Αποκάλυψης που ξεχωρίζει με την τοπική λευκότητά του. Τα λίγα σκαλοπάτια, σκαλισμένα πάνω στο βράχο, μας οδηγούν στην απλή πόρτα της εισόδου του μοναστηριού. Τα κελιά, οι αυλές που είναι σκεπασμένες με λουλούδια, τα παρεκκλήσια που είναι χτισμένα σε διάφορα επίπεδα, οι σκαλιστοί σχεδόν κυλινδρικοί θόλοι των παρεκκλησιών, δίνουν μια ευχάριστη εντύπωση, αν και μυστηριώδους διαρρύθμισης κτιρίων. Το Ιερό Σπήλαιο βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο αυτού του κτιριακού συγκροτήματος.

Κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια που οδηγούν στο Ιερό Σπήλαιο, συναντούμε στον δρόμο μας, τα παρεκκλήσια του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Αρτεμίου, καθώς και της Αγίας Άννας, που είναι χτισμένο ακριβώς μπροστά και δίπλα στο Σπήλαιο. Το Ιερό Σπήλαιο φαίνεται σαν να αποτελεί μέρος του παρεκκλησίου της Αγίας Άννας, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί μόνο του μια πολύ μικρή εκκλησία αφιερωμένη στον Ιωάννη τον Θεολόγο. Ένας μοναχός βρίσκεται εκεί, πάντοτε διαθέσιμος να οδηγήσει ευχαρίστως οποιονδήποτε που επιθυμεί να επισκεφθεί το Σπήλαιο που έχει βάθος περίπου 4μ. Σε κάποιο σημείο, μέσα στο σπήλαιο, και πάνω στο βράχο, ο μοναχός θα σας δείξει τον Σταυρό που χαράχθηκε, σύμφωνα με την Ιερή Παράδοση, από τον Ιωάννη τον Ευαγγελιστή. Θα σας δείξει επίσης μια τριπλή σχισμή από όπου ακουγόταν η φωνή που του είπε να γράψει την "Αποκάλυψη", και το σημείο όπου ο Ιωάννης ξάπλωσε για να κοιμηθεί.

Κως: Τα μονοπάτια στη Ζία
Ένα υπέροχο καταπράσινο τοπίο, εντελώς διαφορετικό από όλο το υπόλοιπο νησί της Κω, περιμένει τον επισκέπτη, όταν αρχίζει να ανηφορίζει προς τη Ζία. Βαδίζοντας στα μονοπάτια της Ζίας, μέσα σε ένα από τα μεγαλύτερα δάση κέδρων που πρασινίζει το νησί, θα απολαύσετε όμορφες εικόνες προς το Αιγαίο, την Κάλυμνο και τις Μικρασιατικές ακτές. Στις ταβέρνες που βρίσκονται σε αυτό το χωριό – μπαλκόνι της Κω, θα ξεκουραστείτε και θα δοκιμάσετε τοπικές νοστιμιές.

Κάρπαθος: Το Απέρι και άλλοι οικισμοί
Oρεινό χωριό φωλιασμένο σε καταπράσινο τοπίο και αθέατο από τη θάλασσα, το Aπέρι υπήρξε πρωτεύουσα του νησιού από το 1700 έως το 1892. Σήμερα είναι η έδρα του μητροπολίτη Kαρπάθου και Kάσου. Tο χωριό διασχίζει ένας χείμαρρος με πλούσια βλάστηση. Πολλά μονοπάτια και χωματόδρομοι οδηγούν από το χωριό στις αμμουδερές παραλίες Aχάτα και Kυρα-Παναγιά. Tο Aπέρι βρίσκεται 8χλμ. βορειοδυτικά της Kαρπάθου.
Για κολύμπι θα κατεβείτε στις θαυμάσιες παραλίες της Aχάτας και στην παραλία της Kυρα-Παναγιάς. Επίσης, ακολουθώντας τους χωματόδρομους, θα πάτε στις θαυμάσιες τοποθεσίες με τα τρεχούμενα νερά, Mερτώνα και Kατωδιό. Aν κατευθυνθείτε προς τη Bωλάδα, θα συναντήσετε τα απομεινάρια τριών κάστρων, που χρονολογικά, με διάφορες προσθήκες και επεμβάσεις, καλύπτουν ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της περιοχής από την αρχαιότητα μέχρι την Tουρκοκρατία.

Πηγή

http://walking-greece.ana-mpa.gr/articleview2.php?id=6280