Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Δέκα κρίσιμοι δείκτες κάνουν την παγκόσμια υπερθέρμανση «αναντίρρητη»

Της Deborah Zabarenko, Ανταποκρίτριας για το Περιβάλλον
Ουάσινγκτον | Πέμπτη 29 Ιουλίου, 2010-07-30





Παγετώνες που λιώνουν, περισσότερη υγρασία στον αέρα και άλλοι οκτώ κρίσιμοι δείκτες κάνουν την παγκόσμια υπερθέρμανση αναντίρρητη, απεφάνθησαν οι επιστήμονες την Τετάρτη, επικαλούμενοι μια νέα λεπτομερή επισκόπηση των κλιματικών δεδομένων της τελευταίας δεκαετίας.

Χωρίς να αναφερθούν στο γιατί αυτό συμβαίνει, οι ερευνητές είπαν πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε δεκαετία μετά τo 1980 ήταν θερμότερη από την προηγούμενη και ότι ο πλανήτης υπερθερμαίνεται τα τελευταία 50 χρόνια.

Αυτό το συμπέρασμα επιβεβαιώνει τα ευρήματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία το 2007 κατέληξε με βεβαιότητα 90 τοις εκατό ότι η κλιματική αλλαγή όντως συμβαίνει. Η IPCC επεσήμανε, επίσης, ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες συνεισφέρουν σε αυτό το φαινόμενο.

Η νέα έκθεση δημοσιεύτηκε αφότου οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας των ΗΠΑ παρακώλυσαν κάθε νομοθέτηση για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο. Οι πιθανότητες να γίνει κάποια νομοθέτηση στις ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή εντός αυτού του έτους θεωρούνται αμυδρές.

Η νέα έκθεση, που δημοσιεύτηκε από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ υπό τον τίτλο “The 2009 State of the Climate Report”, αντλεί στοιχεία από το έργο 303 επιστημόνων από 48 χώρες, στο οποίο περιλαμβάνονται και δεδομένα της περασμένης χρονιάς.

Οι δέκα πλανητικής κλίμακας δείκτες θέρμανσης του κλίματος που κατονομάζονται στην έκθεση είναι:

  1. Υψηλότερες θερμοκρασίες πάνω από τη στεριά
  2. Υψηλότερες θερμοκρασίες πάνω από τους ωκεανούς
  3. Υψηλότερο θερμικό περιεχόμενο των ωκεανών
  4. Υψηλότερες θερμοκρασίες κοντά στην επιφάνεια (θερμοκρασίες στην τροπόσφαιρα, όπου συμβαίνουν τα καιρικά φαινόμενα)
  5. Υψηλότερη υγρασία
  6. Υψηλότερες επιφανειακές θερμοκρασίες θαλασσών
  7. Υψηλότερη στάθμη θαλασσών
  8. Λιγότερος πάγος στη θάλασσα
  9. Λιγότερη κάλυψη από χιόνι
  10. Συρρίκνωση των παγετώνων

Οι επτά δείκτες που αναμένεται να αυξάνονται σε έναν υπερθερμαινόμενο κόσμο αυξήθηκαν μέσα στην τελευταία δεκαετία, αναφέρει η έκθεση, ενώ οι τρεις δείκτες που αναμένεται να μειώνονται μειώθηκαν στην ίδια περίοδο.

Με σχεδόν καθημερινή ροή δεδομένων σχετικά με την κλιματική αλλαγή, ο Peter Thorne του Συνεργατικού Ινστιτούτου για το Κλίμα και τους Δορυφόρους, στο Asheville της Βόρειας Καρολίνας (ΗΠΑ), αντιλήφθηκε την ανάγκη για μια λεπτομερή εξέταση των δεδομένων, ώστε να αναδειχτούν τα πιο εμφανή σημάδια της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Αυτοί είναι δείκτες από την κορυφή της ατμόσφαιρας έως τον βυθό των ωκεανών οι οποίοι αναμένεται να μεταβάλλονται σε έναν κόσμο που θερμαίνεται», είπε ο Thorne σε μια τηλεφωνική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Κάθε δείκτης μεταβάλλεται με τον τρόπο που θα αναμέναμε αν ήταν δεδομένο ότι ο κόσμος θερμαίνεται», δήλωσε. «Ούτε μία ανάλυση δεν διαφωνεί ότι το κλίμα του πλανήτη αλλάζει. Το βασικό συμπέρασμα ότι ο κόσμος υπερθερμαίνεται είναι απλά αναντίρρητο».


Μετάφραση: Σίμος Οικονομίδης, Φυσικός, M.Sc.
Πηγή: Reuters

Πηγή
http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=article&id=1239&action=detail