Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

ΥΓΕΙΑ: Δυνατό μυαλό για πάντα

Κρατήστε τον εγκέφαλο σας υγιή και σε φόρμα τηρώντας σωστά τις βασικές λειτουργίες του σώματος.


Από τον εγκέφαλο του ανθρώπινου οργανισμού ελέγχεται ολόκληρο το σώμα. Ο εγκέφαλος δίνει τις εντολές για κάθε μας κίνηση και πράξη. Σκεφτείτε λίγο. Ακόμη και γι’ αυτό τον λόγο, για να σκεφτείτε δηλαδή, χρειάζεται φυσικά να χρησιμοποιήσετε το μυαλό σας.

Οι επιστήμονες κατόπιν ερευνών απέδειξαν πως κρατώντας σε φόρμα τον εγκέφαλο χαρίζουμε στον οργανισμό μας ζωή, μείωση του στρές, των νεύρων και πιθανών εγκεφαλικών νοσημάτων. Αλήθεια όμως πως θα το πετύχουμε αυτό;

Σωστή ξεκούραση

Ο ύπνος είναι σωτήριος για την υγεία του εγκεφάλου σας. Πολύς κόσμος πιστεύει πως «χάνει την ζωή» του αν κοιμάται. Λανθασμένη άποψη για επίσης πολλούς άλλους που δεν ανταλλάζουν δευτερόλεπτο της ξεκούρασης τους για κανένα λόγο. Κάτι ξέρουν!

Ο ύπνος χαρίζει ένα γερό, υγιές και καθαρό μυαλό. Οταν κοιμάστε σωστά ο εγκέφαλος αλλά και το σώμα αντιμετωπίζει και ενεργεί σωστά σε κάθε σας κίνηση.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως αν κοιμόμαστε από οκτώ ώρες και άνω το βράδυ λειτουργούμε καλύτερα και με καθαρότερο μυαλό το πρωί. Τις ώρες που εμείς ξεκουραζόμαστε ο εγκέφαλος μας λύνει προβλήματα που σκεφτόμασταν όσο είμασταν ξύπνιοι, επεξεργάζεται πληροφορίες και τελειοποιεί νέες ικανότητες. Για παράδειγμα, εαν ξεκινήσετε ένα νέο project στη δουλειά σας και ξενυχτάτε κάθε βράδυ σπαταλώντας πολλές ώρες και χάνοντας τον πολύτιμο ύπνο σας για να το τελειοποιήσετε κάνετε κακό στον οργανισμό σας. Σκεφτείτε τις ιδέες σας λίγες ώρες πριν το βραδινό σας ύπνο και κοιμηθείτε αρκετά. Ο εγκέφαλος σας την ώρα που κοιμάστε επεξεργάζεται ό,τι κάνατε και σκεφτόσασταν πριν. Ετσι, την επόμενη ημερα θα αξιοποιήσετε διαφορετικά τις ιδέες σας και χωρίς να το γνωρίζετε έχετε κάνει ήδη την προεργασία όσο κοιμόσασταν. Το ίδιο συστήνεται και για αρκετές ανθρώπινες δεξιότητες (οδήγηση, γυμναστική, χορός κτλ). Αν σας φαίνεται παράξενο απλά δοκιμάστε το.
Από την άλλη οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα αυπνίας ή κοιμούνται ελάχιστες ώρες την ημέρα αντιλαμβάνονται τα πράγματα διαφορετικά και ενεργούν λάθος σε πολλές περιπτώσεις. Τα κύτταρα του εγκεφάλου εξασθενούν και επιζητούν ξεκούραση για να μπορείτε να έχετε ακόμα και τις ελάχιστες επιδόσεις σε ό,τι κάνετε. Στην περίπτωση ανθρώπων που έχουν παραμείνει ξύπνιοι περισσότερο από 21 συνεχείς ώρες οι ικανότητες εξασθενούν τόσο που ισοδυναμούν με αυτές ενός ανθρώπου σε κατάσταση μέθης.
Αν λοιπόν έχετε πολλά στο μυαλό σας να σκεφτείτε και προβλήματα να επιλύσετε, χαλαρώστε και ρίξτε πρώτα κανέναν υπνάκο!

Διάβασμα και άσκηση

Εκγύμναση όχι μόνο του σώματος αλλά και του μυαλού.

Ακριβώς. Το διάβασμα μετά από μελέτες κάνει τον άνθρωπο όχι μόνο μόνο καλύτερο γνώστη των πραγμάτων, αλλά αυξάνει και τα νοητικά του κύτταρα.

Αρκετοί βέβαια αποφεύγουν το διάβασμα αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σχολικών τους υποχρεώσεων. Για όλους αυτούς αρκεί μισή ώρα περπάτημα, τρείς φορές την εβδομάδα ή η εντατική άσκηση σε οποιοδήποτε άθλημα.

Μην αποφεύγετε λοιπόν τα γυμναστήρια μιας και για την καλή υγεία του σώματος και του εγκεφάλου η σωματική άσκηση επιβάλλεται και μην ξεχνάτε πως ένα βιβλίο πολλές φορές αποτελεί την καλύτερη συντροφιά.

Σωστή διατροφή

Η σωστή διατροφή επιβάλλεται για την σωματική αλλά και ψυχική υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Το τσιγάρο, τα ναρκωτικά και όποιο άλλο είδος εξάρτησης του σώματος και του εγκεφάλου μειώνουν την νόηση και ανάλογα την περίπτωση αυξάνουν τα νεύρα και προκαλούν ακόμα και σοβαρές εγκεφαλικές παθήσεις πλην των σωματικών.
Μπορεί να ακούγεται απίστευτο αλλά οι εξυπνότεροι άνθρωποι ανά τον κόσμο προσέχουν κατά πολύ την διατροφή τους και διατηρούν τα νοητικά τους κύτταρα υγιή. Η διατροφή επηρεάζει την νόηση. Η σωστή διατροφή λοιπόν βελτιώνει τον τρόπο σκέψης και διατηρεί την φυσική μας κατάσταση σε υψηλά επίπεδα. Τι πρέπει να προσέξουμε στην διατροφή μας; Τις ώρες που γευόμαστε το φαγητό μας οι οποίες δεν πρέπει να είναι ασταθείς, την ποιότητα του φαγητού μας (σίγουρα η επιλογή του junk food δεν συνιστάται σε καμία περίπτωση!) αλλά και τα γεύματα μας τα οποία πρέπει να είναι 4 με 5 καθημερινά (πρωινό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό) χωρίς να περιβάλλονται ενδιάμεσα τους «αταξίες»! Όλες οι ώρες είναι ιδιαίτερες και πρέπει να σεβαστείτε πλην του εγκεφάλου σας και το στομάχι σας. Οι τροφές οι οποίες μετά από μελέτες έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν περισσότερο στην υγεία του εγκεφάλου είναι το ψωμί ολικής αλέσεως, τα φασόλια, τα αβγά, οι σαλάτες, το γιαούρτι, το γάλα και τα φρούτα.

Στα εργαστήρια...

Επί χρόνια μελετάται στα εργαστήρια μεγάλων επιστημόνων ο ανθώπινος εγκέφαλος και οι ικανότητες του.

Οπως προκύπτει, το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να εξασκηθεί, να διατηρηθεί γερό και καθαρό αλλά και να αποδώσει πολύ καλύτερα από ότι κάποιος φαντάζεται τηρώντας τις βασικές αρχές της ζωής που αναφέραμε παραπάνω.


Οι επιστήμονες μετά από έρευνες εφυήραν τον βιονικό εγκέφαλο που ίσως σε λίγα χρόνια μας βοηθήσει στον τομέα της ιατρικής. Software τα οποία μπορείτε να βρείτε ακόμα και στο διαδίκτυο υπόσχονται να ανεβάσουν το IQ σας και να εκπαιδεύσουν τον εγκέφαλο σας. Θα πρέπει λοιπόν να είστε προσεκτικοί αλλά και επιλεκτικοί σε ό,τι διαφορετικό επιλέγετε για εσάς γιατί ταυτίζεται ταυτόχρονα με την υγεία σας.

Συμπέρασμα;


Δώστε στον εαυτό σας ό,τι χρειάζεται και απαλλαγείτε από τα νεύρα, τα καθημερινά προβλήματα και το άγχος.

Μελέτες δείχνουν πως με ξεκούραση, άσκηση και σωστή διατροφή ένας άνθρωπος μπορεί να ισορροπήσει τέλεια τον κύκλο της ζωής του και να αποφύγει αρκετά προβλήματα αλλά και αρρώστιες αποδίδοντας ταυτόχρονα καλύτερα στην προσωπική του ζωή και στην εργασία του.

Πηγή

http://fe-mail.gr/pages/posts/health_nutrition/health_nutrition746.php