Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Συνταγή : Ριζότο με γαρίδες

Από τη Ντίνα Νικολάου
Food styling: Tina Webb
Φωτογραφίες: Άλκης Καλούδης, Άκης Ορφανίδης

Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: 25΄




Υλικά (για 6 άτομα):

Για το ριζότο:

300 γρ. ρύζι για ριζότο (καρολίνα ή αρμπόριο)
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. τσαγιού γλυκό σαμιώτικο κρασί
1½ lt ζωμός ψαριού
1 κουτ. γλυκού κοφτό μείγμα μπαχαρικών ραζ ελ χανούτ (ras el hanout - στα καλά μπαχαράδικα, όπως για παράδειγμα: το Μπαχάρ, ο Αρκευθος, το Ελιξίριον) ή 1 κουτ. γλυκού από λίγο κύμινο, κόλιανδρο και μπαχάρι σε σκόνη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φλιτζ. τσαγιού άνηθος ψιλοκομμένος

Για τις γαρίδες:

18 γαρίδες μεγάλες φρέσκιες ή κατεψυγμένες (που τους έχουμε αφαιρέσει τα κελύφη και τα κεφάλια αλλά έχουμε κρατήσει τις ουρίτσες)
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 φινόκιο ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού πιπερόριζα σε σκόνη
χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι (κατά προτίμηση ακέρωτο, βιολογικό)
1/2 φλιτζ. τσαγιού γλυκό σαμιώτικο κρασί
1/2 κουτ. γλυκού γλυκάνισο σε σκόνη
2 κουτ. σούπας τυρί μασκασπόνε
2 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
λάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Γαρίδες: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες και το φινόκιο για 2 - 3 λεπτά. Καρυκεύουμε με την πιπερόριζα και το γλυκάνισο. Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση για 3 λεπτά. Σε ένα μπολ βάζουμε το μασκασπόνε με το γιαούρτι, τα ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Ανακινούμε το τηγάνι καλά έτσι ώστε να καλύψει η σάλτσα τις γαρίδες και αποσύρουμε από τη φωτιά. Πασπαλίζουμε με το ξύσμα πορτοκαλιού και διατηρούμε το περιεχόμενο του τηγανιού ζεστό μέχρι να το προσθέσουμε στο ριζότο.

Ριζότο: Βάζουμε το ζωμό σε μια κατσαρόλα και τον σιγοβράζουμε. Σε μιαν άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μαραίνουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1 - 2 λεπτά, ώστε οι κόκκοι του να καλυφθούν με λάδι. Σβήνουμε με το κρασί και καρυκεύουμε με το ραζ ελ χανούτ (ή τα μείγμα μπαχαρικών που φτιάχνουμε) και το αλατοπίπερο. Με μια κουτάλα σούπας προσθέτουμε λίγο λίγο το ζωμό που σιγοβράζει, περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί ο ζωμός που ρίχνουμε πριν προσθέσουμε την επόμενη δόση. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, ώστε το ριζότο να βράζει απαλά, για περίπου 20 - 25 λεπτά. Το ρύζι είναι έτοιμο όταν είναι σπυρωτό και συμπαγές, αλλά μαλακό. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, μεταφέρουμε το ρύζι στο μείγμα με τις γαρίδες και ανακατεύουμε απαλά. Πασπαλίζουμε το ριζότο με τον άνηθο και σερβίρουμε.








Πηγή
http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_qsite7_1_07/01/2009_262394