Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Συνταγή : Θρακιώτικες

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΟ ΤΟΥΡΣΙ


Υλικά
2 κιλά λάχανο τουρσί
4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας τοματοπολτό "ΣΕΡΚΟ"
2 με 3 μικρές πιπεριές καυτερές ( προαιρετικά)
1,5 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1,5 κιλό χοιρινό «Φάρμα Καπλανίδη» κομμένο σε μερίδες
χυμό δύο λεμονιών
αλάτι και μαύρο πιπέρι

Κόβουμε το λάχανο όπως στη σαλάτα, αλλά πιο χοντρό, στραγγίζουμε το νερό που έχει. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το λάχανο, ρίχνοντας τον πολτό της ντομάτας το σκεπάζουμε και το μαλακώνουμε στο λάδι για 10-15 λεπτά περίπου μέχρι να μαραθεί. Σε μία άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε το κρέας με το λάδι και με την καυτερή πιπεριά. Αφού ροδίσει το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το λάχανο, βάζουμε το χυμό του λεμονιού το ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για μιάμιση ώρα περίπου.
Σερβίρεται σε ρηχό πιάτο και συνοδεύεται από κόκκινο κρασί.





ΣΟΥΒΑΝ ΚΕΦΤΕΔΕΣ


Υλικά:
1 κιλό κιμά «Φάρμα Καπλανίδη»
1 φέτα μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένο
αλάτι, πιπέρι μαύρο, κύμινο
1 κουτάλι τοματοπολτού διαλυμένο
1 κιλό κρεμμύδια
3 κουταλιές βούτυρο
3 - 4 αυγά χτυπημένα με πιρούνι

Ζυμώνουμε τον κιμά με το ψωμί και τα μπαχαρικά και πλάθουμε τους κεφτέδες. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα ζεματούμε σε βραστό νερό για 1 λεπτό περίπου. Τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Τα βάζουμε στη συνέχεια στο ταψί μαζί με τον τοματοπολτό διαλυμένο σε 1 ποτήρι νερό και το βούτυρο. Αλατοπιπερώνουμε το μίγμα. Αραδιάζουμε από πάνω τους κεφτέδες, τους περιχύνουμε με τα χτυπημένα αυγά και βάζουμε το ταψί στον φούρνο, σε 200 βαθμούς Κελσίου για περίπου μια ώρα.



ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΟΥΣΚΟΥΣ (ΚΙΣΚΕΚΙ)


Υλικά:
1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 κιλό χοιρινό «Φάρμα Καπλανίδη» σε κομμάτια
αλάτι, πιπέρι
2 κόκκινες καυτερές πιπεριές
μισό φλιτζάνι βούτυρο
2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
λίγο κύμινο
κουσκούς ( ζυμαρικό)

Ζεσταίνουμε το λάδι και στη συνέχεια βάζουμε μέσα το χοιρινό ανακατεύοντας το μέχρι να ροδίσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, το τριμμένο κύμινο και τις καυτερές πιπεριές. Ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά έχοντας την κατσαρόλα σκεπασμένη. Για όσο χρόνο βράζει το κρέας (περίπου 2 ώρες) βάζουμε το κουσκούς σε μια άλλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό και το βράζουμε ανακατεύοντας το συνεχώς. μέχρι να γίνει. Αφού γίνει το στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με βούτυρο μέχρι να ροδίσουν. Στη συνέχεια βάζουμε τα κρεμμύδια σαν στρώση σε μια πιατέλα και τοποθετούμε τα κομμάτια το χοιρινό και από πάνω ρίχνουμε το κουσκούς.
Το κισκέκι συνοδεύεται με στραγγιστό γιαούρτι.




ΑΥΓΑ ΜΕ ΛΑΡΔΙ

Υλικά:
2-3 αβγά
1 φέτα λαρδί
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση: Βάζουμε σε τηγάνι το λάδι μαζί με το λαρδί κομμένο σε κύβους. Αφού ψηθεί ρίχνουμε και τα αβγά χτυπημένα. Αφήνουμε το φαγητό να γίνει.




ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΟ ΤΟΥΡΣΙ

Υλικά:
3 φλιτζάνια φασόλια
Λάχανο τουρσί ψιλοκομμένο ανάλογα με την ποσότητα που θέλουμε
1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 φλιτζάνα Αποφλοιωμένα ψιλοκομμένα τοματάκια "ΣΕΡΚΟ"
1 φλιτζάνα τοματοπολτό "ΣΕΡΚΟ"
1 ½ φλιτζάνια λάδι
λίγο αλάτι γιατί το λάχανο τουρσί είναι ήδη αλμυρό
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό γλυκό κόκκινο πιπέρι
λίγο σέλινο ή λίγο δυόσμο προαιρετικά
νερό όσο πάρει

Βάζουμε τα φασόλια να μουλιάσουν στο νερό για μερικές ώρες. Αδειάζουμε το νερό και τα βάζουμε να βράσουν με αρκετό νερό. Αφού βράσουν προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το ένα φλιτζάνι λάδι, το σέλινο ή το δυόσμο, το αλάτι και τα αφήνουμε να βράσουνε όλα μαζί. Όταν αρχίσουν να χυλώνουν ρίχνουμε τη ντομάτα και τον πελτέ και αφού πάρουν μια δυο βράσεις προσθέτουμε το λάχανο τουρσί και τα αφήνουμε να βράσουν ως που να χυλώσουν καλά. Λίγο πριν τα κατεβάσουμε από τη φωτιά βάζουμε το υπόλοιπο λάδι σε ένα κατσαρολάκι να καεί και ρίχνουμε σ' αυτό το κόκκινο πιπέρι. Το μίγμα αυτό το προσθέτουμε στα φασόλια με το λάχανο τουρσί και ανακατεύουμε καλά όσο αυτά βράζουν.




ΛΑΓΓΙΤΕΣ

Υλικά:
40 - 50 γραμμάρια μπυρομαγιά
3 αυγά
1 κιλό αλεύρι «Μύλοι Καπλανίδη»
χλιαρό νερό όσο πάρει
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Βάζουμε λίγο χλιαρό νερό σε ένα μεγάλο μπολ και διαλύουμε τη μαγιά. Στη συνέχεια χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μίγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά, μέχρι που το αλεύρι να ενωθεί καλά με τα υπόλοιπα υλικά. Τότε αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο νερό χλιαρό ως που να έχουμε ένα πηκτό χυλό. Αφήνουμε το μίγμα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος. Όταν φουσκώσει, η επιφάνεια του γεμίζει με φυσαλίδες και είναι έτοιμο να αρχίσουμε να "ρίχνουμε" (όπως έλεγαν) τις λαγγίτες.

Πηγή
http://www.dwdekamhnes.gr/files/menou.htm