Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΑΙΣΧΥΛΟΣ

Γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 525 π.Χ.
Σε ηλικία 25 ετών έγραψε την πρώτη του τραγωδία και συμμετείχε στον διαγωνισμό που είχε καθιερωθεί στην Αθήνα με αντιπάλους τον Χοιρίνο και τον Πρατίνα.
Το πρώτο του βραβείο το παίρνει το 484 π.Χ με το έργο του "Πάριον Μάρμαρο".
Το 472 π.Χ εμπνευσμένος απο τους αγώνες των Ελλήνων κατα των Περσών παρουσιάζει τους "Πέρσες" και ξαναπαίρνει την πρώτη θέση.
Ο Αισχύλος είχε δυο αδερφούς που πολέμησαν μαζί του στην μάχη του Μαραθώνα.Τον Κυναίγειρο που προσπάθησε να κρατήσει με τα χέρια του περσικό πλοίο με αποτέλεσμα να του κοπεί το χέρι απο τσεκούρι και τον Αμεινία που στην ναυμαχία της Σαλαμίνας σκότωσε τον Πέρση ναύαρχο.
Το 468 π.Χ με την εμφάνιση του Σοφοκλή θα χάσει τα πρωτεία.
Κατόρθωσε όμως να κερδίσει 28 φορές το πρώτο βραβείο.
Το 458 π.Χ για άγνωστους λόγους θα εγκαταλείψει την Αθήνα και θα ζήσει στην Γέλα της Σικελίας όπου και θα πεθάνει το 456 π.Χ.
Οι Αθηναίοι τιμώντας τον επέτρεψαν στον καθένα να μπορεί να λάβει μέρος στους διαγωνισμούς με έργα του με αποτέλεσμα να κερδίζει βραβεία ακόμα και μετα το θάνατο του.
Ο Αισχύλος άφησε δυο γιούς τον Ευφορίωνα και τον Ευαίωνα που ήταν επίσης τραγικοί ποιητές μάλιστα ο πρώτος το 431 π.Χ νίκησε και τον Σοφοκλή αλλά και τον Ευριπίδη.
Μετά απο όλη αυτή την δόξα στον τάφο του διάλεξε μια απλή επιγραφή που ανέφερε μόνο ότι πολέμησε σαν απλός οπλίτης στην μάχη του Μαραθώνα.


Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/