Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

ΥΓΕΙΑ: Το νερό της Αφρικής είναι το πιο επισφαλές, της Ισλανδίας το πιο ασφαλές: μελέτη

Οι αφρικανικές χώρες, με πρώτες τη Σομαλία, τη Μαυριτανία και το Σουδάν, έχουν τα πιο επισφαλή αποθέματα νερού στον κόσμο, ενώ η Ισλανδία τα καλύτερα, σύμφωνα με μελέτη που αποσκοπεί στην ενημέρωση εταιριών πάνω στους σχετικούς επενδυτικούς κινδύνους.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | ΝΕΡΟ

Η μελέτη, που έγινε από τη βρετανική εταιρία συμβούλων Maplecroft, λέει ότι η κλιματική αλλαγή και ο αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός σημαίνουν πως στις επόμενες δεκαετίες θα ενταθεί η χρήση νερού σε τομείς όπως η γεωργία και η βιομηχανία.

Ένας «κατάλογος επισφάλειας νερού», ο οποίος περιλαμβάνει 165 χώρες, δείχνει ότι οι αφρικανικές και οι ασιατικές χώρες έχουν τα πιο ευάλωτα αποθέματα, κρίνοντας με κριτήρια όπως η πρόσβαση σε πόσιμο νερό, η κατά κεφαλή ζήτηση και η εξάρτηση από ποτάμια που πηγάζουν σε άλλα έθνη (άρα η ροή και η ποιότητα του νερού μπορούν να επηρεαστούν από τα έθνη που μεσολαβούν).

Η Σομαλία, όπου μόνο το 30 τοις εκατό του πληθυσμού έχει καθαρό πόσιμο νερό, βρέθηκε στην κορυφή του καταλόγου, πάνω από τη Μαυριτανία, το Σουδάν, τον Νίγηρα, το Ιράκ, το Ουζμπεκιστάν, το Πακιστάν, την Αίγυπτο, το Τουρκμενιστάν και τη Συρία.


ΠΑΓΕΤΩΝΕΣ, ΜΟΥΣΩΝΕΣ

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, η πνιγμένη στη βροχή Ισλανδία έχει τα πιο ασφαλή αποθέματα, ελαφρώς καλύτερα από εκείνα της Νορβηγίας και της Νέας Ζηλανδίας.

«Λόγω της κλιματικής αλλαγής θα ‘πιεστούν’ περαιτέρω τα ήδη περιορισμένα αποθέματα νερού σε πολλές χώρες», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, Anna Moss, στο Reuters.

Οι μετατοπίσεις των μουσώνων και το λιώσιμο των παγετώνων, για παράδειγμα, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στα αποθέματα, με πιθανότητα να προκαλέσουν διεθνικές συγκρούσεις. Η κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων ή η αύξηση της άρδευσης μπορούν να μειώσουν τη ροή ενός ποταμού και, συνακολούθως, τα αποθέματα στις χώρες όπου κατευθύνεται η ροή.

Η μελέτη λέει ότι η άρδευση απορροφά το 70 τοις εκατό της κατανάλωσης γλυκού νερού στον κόσμο. Η βιομηχανία απορροφά άλλο ένα 22 τοις εκατό.

Λέει, επίσης, η μελέτη ότι εταιρίες όπως οι Anglo American, Rio Tinto, Bristol-Myers Squibb, Marks &Spencer, Coca-Cola και Devon Energy συγκαταλέγονται σε κείνες που αναζητούν τρόπους να μειώσουν τη χρήση νερού.

Η λειψυδρία δεν είναι πρόβλημα που εμφανίζεται μόνο στις φτωχές χώρες. Χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία έχουν περιοχές που κινδυνεύουν.

«Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βουλγαρία, το Βέλγιο και η Ισπανία αντιμετωπίζουν προβλήματα συρρίκνωσης των αποθεμάτων νερού», είπε η Moss. Η Βουλγαρία κατατάχτηκε στο νούμερο 47 στον κατάλογο, το Βέλγιο στο 50, η Ισπανία στο 68, η Αυστραλία στο 95 και οι Ηνωμένες Πολιτείες στο 104.


Μετάφραση-Επιμέλεια: Σίμος Οικονομίδης, Φυσικός, M.Sc


Πηγή


http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=article&id=1234&action=detail